Yağmur yağarken sulama yapılır mı?

Çorum'da yağmur yağarken belediye ekiplerinin bitkileri sulaması tartışma konusu oluyor...

10 Ağustos 2021 Salı 12:47
Yağmur yağarken sulama yapılır mı?

MUSTAFA DEMİRER

Çorum Belediyesi Park ve bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yaz aylarında şehir merkezinde bulunan yeşil alanlarda sık sık sulama yapıyor. Bilumum bitki ve nebatatın canlı kalması için yapılan sulamalar zaman zaman tartışma konusu oluyor.

Bir okurumuz konuya dair mesaj gönderdi. Önce o mesajı aktaralım:

“Mustafa abim hayırlı sabahlar. Afiyette olmanız temenni ve dualarımla sözlerime başlıyorum. Abim sana yağmur yağarken belediye tarafından nasıl sulama yapılır adlı bir çalışma gönderiyorum. Bunu göndermemin amacı üzerimde bulunan mesuliyetten kurtulmak. Zira daha önce defalarca sırasıyla ilgili birimlere ve üst mercilere ‘yapmayın, etmeyin yağmur yağarken veya yağdıktan sonra şu sulamaların icabına bakın. Yazık, günah yağmurla sulanmış yerleri bir daha su israf ederek niye suluyorsunuz.? diye mesajlar gönderdim. Hepsi de hemen icabına bakıyoruz, dediler ama durum yine aynı. Mantıken yağmur yağarken sulamak çok da normal olmasa gerek. Yağmurla doğal yollardan sulanıyor toprak. İkinci olarak da, sulama fıskiyeler ile yapılıyor. Fıskiyeler zaman ayarlı ve otomatik olarak belirlenen zamanlarda kendiliğinden çalışıyor. Bunun farkındayım. Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile konuştuğumda da bunu söylediler. Ben de bunu biliyorum, ama yağmur yağarken bunlar kapatılabilmeli. Son olarak sana da göndereyim de hiç olmazsa içim rahat etsin…"

MEVZUYU ZİRAAT MÜHENDİSİNE SORDUK

Tartışmaya neden olan mevzuyu bir ziraat mühendisine sorduk, bakın o ne dedi:

“Şehir merkezinde refüj ve kavşaklarda bulunan çim ve diğer bitkilere yönelik Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında daha yoğun bir sulama yapılıyor. Özellikle bu aylarda yoğun sıcak sonrası yağmur bastırabiliyor. Aşırı sıcak hava nedeniyle yağmur suyu bitkilerin yüzeyinde kalıyor, bitkinin  dip kısımlarına inemiyor, bu da nebatata zarar veriyor. Yağmurla birlikte sulama yapılması bitkilerin köklerine suyun kavuşmasını sağlıyor. Yağış olması belediye ekiplerinin sulama işini kolaylaştırıyor. Çünkü yağmurla birlikte bitkilerin toprak yüzeyi yumuşuyor, ancak yağmur suları sadece yüzey suyu olarak kalıyor, bitkilerin köklerine inemiyor. Yağışa rağmen takviye sulama yapılması bitkilere zarar vermiyor, bilakis hayat veriyor. Ancak su problemi nedeniyle vatandaşlar yağmur yağarken sulama yapılmasına tepki gösteriyor."

Okur ve teknik uzman görüşü böyle, yorum vatandaşın...

Son Güncelleme: 11.08.2021 12:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tolga 2021-08-11 13:03:58

Belediyenin veteriner işleri bir, park ve bahçeler birimi iki, kendilerine çeki düzen vermeleri lazım.

Avatar
Fidan 2021-08-11 14:24:39

Hangi muhendismis o açıklamayı yapan? Açıklamayı yapan mühendisin haberi olsun Çim bitkisi yağmurda sulanmaz. İhtiyaç yoktur. Yagmurdan sonra Ertesi gün sularsin veya 2 gün sonra sulama yaparsın, yağmur esnasında Çim bitkisi sulanmaz. Nebatatmis toprak su gecirmezmis..hikaye yazmış... Dünyada ki kullanilabilir su rezervi azaliyor, siz arazöz kiralamaya devam edin yağmurda da boş yatmasin...

Avatar
Aslında olan.! 2021-08-11 12:43:36

Belediyemiz Âşkla çalışıyor! Daha ne istiyorsunuz?

Misafir Avatar
ad 2021-08-11 17:14:24 @Aslında olan.!

başkan napsın. gerçi kendi seçtiği amir memur dersen ozaman anlarım.

Beğenmedim! (3)
Avatar
Laf olsun , haber dolsun 2021-08-11 13:29:45

Ne kadar yagmur yagdi ki? Topragin kac cm altina gecti de. Sirf laf olsun diye haber yapiyosunuz. Sulama normal. En azindan topraga isler.

Avatar
Su politikası 2021-08-11 16:13:03

Su politikası acilen değişmeli de iş işten geçince yaptık ediyoruz diyeceksiniz gerçi

Avatar
adsız 2021-08-11 14:46:09

madem öyle dağda kırda bayırda bulunan bitkilerde yağmurdan yeteri kadar nasiplenemiyor.Onlarında sulanması lazım.Yanan ormanlardaki o dev gibi ağaçlar nasil yetiştigi hakkında ne dusunuyorsunuz

Avatar
ALİ 2021-08-11 15:47:14

bu yağmur da tabi ki yapılır . çok yağmur yağmadı

Avatar
BİRGÜN 2021-08-11 23:22:56

Ben yoldan geçerken sulama yapan işçiye :yağmur yağacak şimdi, dedim.
Emir öyle abi dedi.