MUSTAFA DEMİRER

Çorum’da Sağlık Bakanlığı’nca yapımı devam eden Diş Hastanesi’nin inşaatında yüzde 60 fiziki gerçekleşme sağlandı.

6 KATLI OLACAK

2022 yılı Kasım ayında Hitit Üniversitesi Güney Kampüsü’nde 20.000 m² arsa üzerine temeli atılan hastane binası, bodrum, zemin ve toplam 6 kattan oluşuyor. Hastanenin iki katında ileride Hitit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile entegre olması düşünülerek idare ve Hitit Üniversitesi akademik kadrosunun odaları bulunuyor.

51 ÜNİTLİK HASTANE

Poliklinik hzmeti verecek 51 üniti bulunan Diş Hastanesi’nin bünyesinde ameliyathaneler, lokal girişim odası, yataklı servisi, protez laboratuvarı, röntgen odaları yer alıyor.

BAŞKA KENTLERE SEVK ÖNLENECEK

Diş Hastanesi’nin yüklenici firma tarafından inşaatının bu yıl sonunda Çorumluların hizmetine sunulması hedeflenirken, yeni sağlık yatırımının devreye girmesiyle Çorum’dan başka kentlere sevkin azalacağı öngörülüyor. Bilindiği üzere Çorumlu, ağız ve diş hastalıkları problemlerinin büyük bölümünde Ankara, Kırıkkale ve Samsun'a gönderiliyor.

CEYLAN’IN KATKISI VAR

Diş Hastanesi’nin Çorum’a kazandırılmasında AK Parti Çorum eski Milletvekili ve halen MKYK Üyesi olan Ahmet Sami Ceylan’ın katkıları yadsınamaz. Hastaneye ulaşımı sağlayacak alt ve üst yapı hizmetlerini ise Çorum Belediyesi üstlenecek.

GELELİM DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNE…

Hastanenin yapımına izin alınmasıyla birlikte dönemin Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nün YÖK nezdinde yaptığı çalışmalarla prensipte Diş Hekimliği Fakültesi’nin de temelleri atılmaya başlanmıştı. Hastanenin projelendirilmesinde üniversite bünyesinde afiliasyon yapılacağı ve öğrenci alınacağı öngörüsüyle fiziki planlama öngörülmüştü.

BUNDAN SONRA NE YAPILMALI?

Bundan sonrasında en önemli aşama en azından diğer üniversitelerin yaptığı gibi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ile de olsa afiliasyon çalışmalarına başlanılması. Böylece hem Diş Hekimliği Fakültemize öğrenci alınarak ilimize ve bölgemize ağız sağlığı konusunda hizmet verilmesi hem de diş hekimlerinin yetiştirilmesi sağlanmış olacak. Tıp Fakültesi bu konuda güzel bir örnek. Ayrıca afiliasyon yapılması hemen öğrenci alımını gerektirmiyor. Hatırlarsak Hitit Tıp Fakültesi 2012 yılında afiliasyon yaptı, 2017 yılında öğrenci alımına başladı. Şimdi hekim mezun veriyoruz.

REKTÖR HOCA’NIN DİRENCİ?!

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, göreve başladığı ilk günlerde önceliklerinin Tıp Fakültesi Morfoloji binasının tamamlanması ve bundan sonrasında diş hekimliği fakültesinin aktif hale getirilmesi olarak özetlemişti.

BU İŞ BÖYLE OLUYOR

Rektör Hoca ilk beyanlarında Diş Hekimliği Fakültesi’ne direnç gösteriyor, Tıp Fakültesi eğitimlerinin iki katlı yetersiz binada yapılmasını örnek gösterip, morfoloji binasının gerekliliğini şart koşuyordu. Rektör’ün bu görüşü elbette ideal ve güzel olanı. Ancak, Rektör 2021 yılında morfoloji binasının temellerinin atılacağını ifade etmişti. Aradan iki yıl geçmesine rağmen ortada somut bir şey yok. Oysa şu bir gerçek ki, fiziki mükemmel alt yapıya sahip olalım diye projeleri çok uzun sürede hayata geçirmeyi hedeflersek, sonuç alamıyoruz, zaman geçiyor. Bu gidişle Diş Hekimliği Fakültesi’nin hayata geçirilmesi kısa ve orta vadede pek mümkün görünmüyor. Elbette bu eğitim kalitesini etkileyecek asgari koşulların sağlanmaması anlamına gelmiyor. Eğitim devam etmeli, bir  yandan da fiziki şartların oluşması için çaba gösterilmeli. Bir nevi göç yolda düzülür hesabı yani.

REKTÖR HOCA GİBİ HAREKET ETSEYDİK…

Kaba bir mantıkla, geçmişte Rektör Hoca’nın yöntemiyle işe koyulsaydık, şu anda Tıp Fakültemiz de olmayacaktı. Hatta halen lise binasında devam eden fakülteleri de açamayacaktık. Örneğin, uzun süre Kur’an Kursu olan binada eğitim veren Çorum İlahiyat Fakültesi, yetersiz fiziki şartlara rağmen Türkiye’nin öne çıkan sayılı ilahiyatları arasına girmeyi başardı. Eğitim o şartlarda devam ederken, zamanla İlahiyat yeni binasına taşındı. O zaman ‘iyi bina’yı bekleseydik, ancak bu sene öğrenci alabilecektik.

SAYIN HOCAM GELİN VAZGEÇİN

Sözün özü; Sayın Hocam, gelin şu yöntemden vazgeçin. Bazı üniversitelerin yaptığı gibi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerimizle afiliasyon (işbirliği protokolü) yapıp, Diş Hekimliği Fakültesi’ni kuralım. Tıp Fakültesi örneğinde olduğu gibi Çorum’dan diş hekimleri yetiştirelim. Çorum’un ağız ve diş sağlığı problemlerini yerinde çözelim. Çorumlu’yu başka şehirlerde perişan etmeyelim. Akıl, mantık ve fiili gerçekler bu yöntemin Çorum için daha hayırlı ve sonuca ulaştırıcı olduğunu gösteriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.