Yeni emniyet müdürümüz atandı. Bir hafta, 10 güne kadar görevine başlayacağı bilgisi geldi.

Emniyet Müdürü değişikliği, sükuneti seven, gürültüyü-patırtıyı hazzetmeyen, ezici çoğunluğu devletine, kanunlara saygılı küçük bir Anadolu şehri olan Çorum’da güven ve huzurun daha kuvvetli tesis edilmesi beklentisini artırdı.

Malum, şehirde son yıllarda asayiş olaylarında hızlı tırmanış yaşanıyor. Ankara’nın değerlendirme kriterleri belki bu iddiayı çürütüyor olabilir. Ancak yıllardır sahada olan ve tecrübelerine itibar ettiğim asayiş muhabirlerinin konuya dair ne/neler düşündüklerini, önerilerini merak ettim ve sordum…

İşte asayiş muhabirlerinin penceresinden o notlar:

* Çorum, asayiş birimi ekiplerinin çok etkin olmasına rağmen kendi ölçeğindeki çevre illere göre asayiş olaylarında ilk sıralarda. (Narkotik suçlarla mücadelede başarılı)

* Suça ve suçluya karşı cezalar caydırıcı düzeyde değil.

* Suç makinesi haline gelenlerle (Rehabilitesi için bir şeyler yapılmalı) istemeden suça bulaşmış, yaşadıklarından ders alarak normal hayatına yeniden dönen bireylerin ayırt edilerek onlara bir fırsat verilmesi elzem.

* Çorum’a ilçelerle birlikte bakıldığında polis sayısının artırılması şart.

* Polis merkezlerinin iş yükü yoğun. Yabancı uyruklulara da işlem yapıldığından bu durum sahayı etkileyebiliyor.

* Saha tecrübesi olan emniyet müdürleri ve polis memurlarının varlığı çok önemli.

* Motorize ve yaya devriyesi ekiplerinin sayısı artırılmalı.

* Alkol kullanımında ve pompalı tüfeklerin ediniminde artış var.

* Kent valisinin suç ve suçluyla mücadeleye karşı yönetim anlayışı ve metotları önemli.

* Şehrin yönetiminde söz sahibi olan siyasetin aktörlerinin durdurdukları nokta da bu konuda etkili.

Ezcümle; Çorum’da şükür terör olayı yok. Genel sorun asayiş. Elbette salt güvenlik tedbirleri ile problemi ortadan kaldırmak çözümün sadece bir ayağı.

Aile, çevre, eğitim, yasalar, ilgili resmi kurumlar, sivil toplum ve sokaktaki vatandaş dahil daha bir çok unsurun mücadelede elini taşın altına koyması gerektiği bir gerçek. İş işten geçmeden, Çorum’u huzursuz eden asayiş olayları daha da artmadan gereken neyse o yapılmalı. Yılanın başını küçükken ezmek misali.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.