‘3 VEKİL ÇIKARDIK’ HESABI İLE KENDİNİZİ KURTARAMAZSINIZ!

Çorum Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer, 7 Haziran Pazar günü yapıla...

09 Haziran 2015 Salı 12:28
 ‘3 VEKİL ÇIKARDIK’ HESABI İLE  KENDİNİZİ KURTARAMAZSINIZ!


Çorum Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer, 7 Haziran Pazar günü yapılan seçim sonucunu bugünkü Hakimiyet’te yorumladı. ‘Kim Kazandı, Kim Kaybetti?” başlıklı yazısında AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin aldığı oy oranlarını değerlendirirken, Çorum yerelde partilerin karnesini çıkardı. İşte o yazı:


MUSTAFA DEMİRER/HABER YORUM


7 Haziran seçimlerine kilit seçim diyorduk, öyle de oldu. Evet kilit açıldı, 7 Haziran'la Türkiye belirsizliklerle dolu bir sürece girdi.


Sonuçları partiler açısından değerlendirecek olursak; bir önceki genel seçime göre, AK Parti hem Türkiye hem Çorum'da  birinci parti çıktı, ancak genelde tek başına iktidar olma gücünü kaybetti. Çorum'da yaklaşık 7 puanlık kayba rağmen ülke ortalamasının üzerinde oy oranı ile 3 milletvekili çıkarmayı başardı.


MHP oylarını 7  puan birden artırırken, milletvekili şansını yakalayamadı. CHP hem genel hem de yerelde başarısız oldu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'ye karşı firesiz birleşen blok ittifakın yoğun çabaları, emanet oylar, etnik kökencilik HDP'nin ülke genelinde başarı çıtasını yükseltti,  Çorum'da ise, SP-BBP ittifakı HDP'den çok oy aldı.


'ŞAMAR' YUMRUK OLDU


Geçmişte AK Parti'ye oy veren, ancak genelde ve yerelde yaşanan hatalar nedeniyle iktidar partisini uyarma arzusunda olan seçmenler, şamar vurmayı düşünürken, sonuç sert bir yumruk etkisi yaptı. Böylece AK Parti seçimden birinci parti çıkmasına rağmen tek başına iktidar şansını yakalayamadı. Sonuçlar netleştikten hemen sonra ve dün piyasalarda yaşanan çalkantılar ve kısa vadede ortaya çıkabilecek muhtemel belirsizlikler şimdi hemen herkesi düşündürüyor. Daha net ifade edersek, AK Parti'ye bir ders vermek için önceki gün farklı partilere kayan seçmenler bile, çıkan sonuç karşısında şaşkınlık yaşadı.


AK PARTİ GÖZDEN GEÇİRMELİ


Netice itibariyle milletin tercihlerine sonsuz saygı duymak şartıyla, AK Parti Genel Merkezi'nin yerele bakış açısını yeniden gözden geçirmesi, 'ben yaptım oldu' anlayışından sıyrılması; yerelde gerek teşkilatlar gerekse milletvekilleri bazında tüm aktörlerin yaptıklarını, yapmadıklarını, eksiklerini, hatalarını, yanlışlarını ciddi ciddi oturup değerlendirmeleri elzem. Bir önceki seçimlerde AK Parti'ye oy verenlerin bu seçimde fotoğrafın büyüğüne bakmayıp başta MHP olmak üzere neden diğer partilere yöneldikleri iyi bir tahlili gerektiriyor.


NE ZAMAN ÖZELEŞTİRİ YAPACAKLAR?


Çorum'da seçim sonuçları netleşmeye başladıktan sonra iktidar partisinin temsilcisinin yaptığı değerlendirmelerin içinde en ufak bir özeleştiri olmaması da manidar. Bu bakış açısıyla devam edilirse maalesef geleceğe dair umutlu şeyler söylemek mümkün değil. Çünkü, oturup bir düşünürlerse, bir önceki seçime göre yüzdelik oranı düşen, artan seçmen sayısını partisi açısından oya dönüştüremeyen yerel aktörler olarak, sadece 'vekil sayımız 3'tü, yine 3 vekil çıkardık' gibi basit bir hesap, kendilerini kurtarmaz, aksine daha da dibe çeker. Diyeceğim odur ki, Çorum’da iktidar vekilleri ve teşkilat yöneticilerinin kendilerini başarılı göstermeleri abesle iştigal.


CHP VE MHP DE SORGULAMALI


Yerelde CHP'nin başarısız olduğunun altını tekrardan çizerken, MHP'nin de az bir farkla milletvekili çıkaramamasını kendi içinde ciddi şekilde sorgulaması şart.


Milli irade bugünkü manzara ile tecelli etti. Hepimiz saygı duymalıyız. Ancak Meclis'e giren siyasi partilerin, ortaya çıkan tablonun faturasının millete dönmeye başladığını görüyor olmasını umut ediyoruz. Siyasetçiler ellerini taşın altına koyup Türkiye'nin mevcut sisteminden kaynaklanan arızaların bedelini umarız bu gariban millete ödetmezler.


SEÇİMİN TEK KAZANCI(!)


Seçim sonuçları belirmeye başlar başlamaz oyları azalan ya da birkaç puan artan muhalefet partilerinin hemen hepsinin 'kazandık' sevinci ile bugün Türkiye'nin içine girdiği belirsizlik çokta örtüşmüyor. Bu da, muhalefetin başından beri hedeflerinin iktidara gelmek değil, AK Parti'yi(başka bir deyişle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı) yenilgiye uğratmak olduğu tescillenmiş oluyor. Yoksa iktidar çoğunluğunu elde edemeyen, üstelik 13 yıldır iktidarda olan bir partiden daha az oy alan muhalefetin  zafer çığlıkları başka türlü izah edilemez.


Halihazırda net olan tek şey; Türkiye'nin belirsizliklerle dolu zorlu bir sürece girdiği. Allah bu ülkeye ve millete yardım etsin.



Son Güncelleme: 09.06.2015 12:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SERHAT DEMİR 2015-06-10 12:26:09

7 Haziranda Çorumda KAZANANLAR: İlksen Ceritoğlu Kurt-Rumi Bekiroğu, KAYBEDENLER:Salim Uslu-Cahit Bağcı,Murat Yıldırım, Ahmet Sami Ceylan, Muzaffer Külcü, Vahit Kayırıcı,Bekir Çetin

Avatar
AA 2015-06-11 10:58:58

külcü olmasaydi cahi̇t bey bi̇le zor çıkardı vekil olarak, bu böyle biline...