Anaokulunda kodlama dersi

Ulukavak Anaokulu Çorum’da bir ilki gerçekleştirdi. 2016-2017 öğretim döneminde 4-6 yaş grubu öğrencilere kodlama eğitimi verdi.

22 Haziran 2017 Perşembe 14:02
 Anaokulunda kodlama dersi


Ulukavak Anaokulu Çorum’da bir ilki gerçekleştirdi. 2016-2017 öğretim döneminde 4-6 yaş grubu öğrencilere kodlama eğitimi verdi.



Okul yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ulukavak Anaokulunda kodlama çalışmaları 2017 yılı Ocak ayında hazırladıkları “Okul Öncesi Geleceğini Kodluyor” adlı E-Twinning projesi ile başladı. Proje kapsamında 60 öğrenci temel kodlama becerileri sertifikası almaya hak kazandı.



Konuyla ilgili açıklama yapan okul yetkilileri, Ulukavak Anaokulu olarak gelişen dünyaya ayak uyduran, sorgulayan, problem çözme becerilerine sahip öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Artık dünya sürekli ezber yapan, sorgulamayan, eleştiremeyen nesiller yerine, 21. Yüzyıl becerileri ile donatılmış yeni bireylerin yetiştirilmesi için harekete geçmiştir. Erken yaşta verilen kodlama eğitimi, çocuklara analitik düşünme, eleştirel düşünme, problem çözebilme, tasarım odakli düşünme gibi önemli becerileri kazandırmayı hedeflemektedir” diye konuştular.



Ulukavak Anaokulu olarak okul öncesi alanında iddialı bir eğitim sistemine sahip olduklarını dile getiren yetkililer, yeni öğretim döneminde de hem kodlamaya devam edeceklerini, hem de farklı projeleri harekete geçirerek, farklı çalışmalara imza atmaya devam edeceklerini anlattılar. Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:



KODLAMA EĞİTİMİ İÇİN ULUKAVAK

ANAOKULUNDA NASIL BİR YOL İZLENDİ?

Dersler için önce okulda görev yapan 1 idareci ve 10 okul öncesi eğitimi kodlama öğreticiliği ile ilgili online eğitim aldı.  Sertifikalarını alan öğretmenler, hiç vakit kaybetmeden sınıflarında uygulamalara başladılar. 
Sınıf uygulamaları çocuklara algoritma ve yön kavramlarının öğretilmesiyle başladı. Sınıf içi çalışmalarda labirentler ve yönlendirme oyunları kullanıldı.



Sınıf uygulamalarının ardından çocuklar bilgisayar başına alınarak, bilgisayarda code.org sitesi üzerinden kodlamanın temel çalışmalarını yapmaya başladılar. 
Öğretmenler çalışmalarını günlük eğitim akışları içerisinde Güne Başlama Zamanı/Oyun Zamanı saatlerinde öğrencilerini tek tek bilgisayar başına alarak yaptırdılar.  Öğrenciler çalışmanın mantığını kavradıktan sonra, aileler de eğitimin içine katıldı. Bireysel ilgi gerektiren bir çalışma olduğu için öğrenciler, evlerinde aileleriyle çalışmalara devam ettiler. Çalışmalarını tamamlayan 60 öğrenciye sertifikaları öğretmenleri tarafından törenle verildi.

KODLAMA NEDİR?


Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.


NEDEN ÇOCUKLARA PROGRAMLAMA ÖĞRETMELİYİZ?


Bilgisayar alanında çok önemli isimlerin hepsinin ortak özelliği küçük yaşta programlama öğrenmiş olmalarıdır. Teknolojideki gelişmeler sistematik ve alternatif düşünme becerisini geliştiren, olaylar arasındaki bağlantıyı görmeyi sağlayan programlamayı hem eğlenceli hem de öğretici olarak çocuklara öğretebilmek artık mümkün hale gelmiştir. Özet olarak programlama öğrenmek insana; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazandırıyor.



Küçük yaşta programlama öğrenmenin önemini kavrayan programcılar bunu kolaylaştırmak için çeşitli araçlar ve diller geliştirdiler. Çocuklara programlamayı sevdirecek ve eğlendirecek şekilde hazırlanmış bir çok uygulama mevcut.  Aralarında dünyanın en meşhur programcıları aynı zamanda büyük teknoloji firmalarının kurucularından Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates ‘in de bulunduğu bir grup programcı Amerika’da programlama öğrenmenin yaygınlaşması için bir proje başlattılar ve Code.org’ u kurdular. Bu proje için hazırlanan videoda niçin programlama öğrenmeli-öğretmeliyiz sorusunu cevapladılar; 
Kodlama sadece bilgisayar bilimleri ile sınırlı olmayıp, disiplinler arası etkileşim açısından da çok önemlidir. Çocuklar erken yaşta algoritmik düşünme becerilerini kazanarak, farklı alanlarda da sorunlarla karşılaşma durumunda yaratıcı düşünebilecek ve problem çözebilmeleri kolaylaşacaktır.”


Son Güncelleme: 22.06.2017 14:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.