Arasta için önemli toplantı

Esnafın çağrısı üzerine AK Partili yöneticiler ile birlikte dün sahura kadar Çöplük Çarşısı'ndaydık

11 Haziran 2018 Pazartesi 15:05
Arasta için önemli toplantı

MUSTAFA DEMİRER

Bu sene Ramazan seçim çalışmalarıyla yoğun bir şekilde geçiyor. Hem siyasiler hem de biz gazeteciler için.

Siyasiler sahurda bile boş durmuyor.  İktidar partisi olması hasebiyle AK Parti teşkilatının yoğunluğu biraz daha fazla gibi. Dün gece AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ tarafından esnafla yaptıkları ve sahura kadar süren bir toplantıya davet edildim. Mevzu Çorum’un yıllardır çözüm bekleyen Arasta yani Çöplük Çarşısı’ydı.

AK Parti il ve Merkez İlçe yöneticilerinin Çöplükte esnafla buluşarak arastanın geleceğine yönelik atılacak adımlarla ilgili yaptığı görüşme Çorum için gerçekten önemli. Sayın Karadağ’ın  da dediği gibi bu mevzu çoktan çözülmeliydi, maalesef gecikildi. Neyse zararın neresinden dönersek kârdır diyelim.

DAVET DİKİCİLER ODASI BAŞKANI GÜRBÜZER’DEN

Dikici ve Kunduracılar Odası Başkanı Halil Gürbüzer, AK Parti yöneticilerini Arasta’ya restorasyon desteği sağlanması ve yeni projeler hakkında bilgi almak için davet ettiklerini, bu konuda esnafın yanında yer almasını beklediklerini söyledi. Sahura kadar süren istişareye AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, parti yöneticileri ve Dikici ve Kunduracılar Odası Başkanı Halil Gürbüzer, Tarihi Arastayı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Topaloğlu ile çok sayıda esnaf katıldı.

MAHKEME KARARI

AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ da davete icabet etmiş. Karadağ, 24 Haziran seçimleri nedeniyle sahura kadar hemşehrileri ile buluşup talep ve sorunlarını dinlediklerini, parti olarak hem Ramazan’da halkla buluştuklarını hem de seçim çalışması yaptıklarını belirtti. Önceki gün eski milletvekilleri Agah Kafkas ve Cahit Bağcı, AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Hamarat ile Osmancık’ta çalışma yaptıklarını hatırlatan Karadağ, eski ve yeni vekillerle nefsî duygu içine girmeden il teşkilatının nezaretinde seçim koordinasyon merkezinin uyguladığı takvime herkesin uyduğunu ifade etti.

İŞTE ARASTA’YLA İLGİLİ KONUŞULANLAR

Arasta’da geçmişten süregelen bir çalışma olduğunu ancak mahkeme kararlarıyla sürecin akamete uğradığını hatırlatan Karadağ, “Arasta bölgesinde ihtiyaç haline gelen iki önemli sorun var. Birincisi Çorum trafiğinin rahatlatılması anlamında bir yol açılması. Diğeri Arasta’nın tarihi ve kültürel mirasına uygun olarak restore edilmesidir.” dedi.

KONYA’DAN ÖRNEK PROJE

Karadağ, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç nezaretinde Arasta’da esnafla tek tek görüşülerek  4.5 ay süren bir çalışma yapıldığını aktararak, Konya’da uygulanan bir proje örneğinin masada olduğunu, önümüzdeki günlerde vali, belediye başkanı ve milletvekillerine söz konusu projenin sunumunun yaptırılacağını dile getirdi.

ARASTA’DAN YOL AÇILAMAZSA…

Ana arterlerde trafiğin rahatlatılarak alternatif yol açılması ve restorasyon projesi için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ile ortak çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Karadağ, “Arasta’nın rehabilitasyonunda sadece belediye ile iş bitmiyor. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun projeyi onaylaması gerekiyor. Gazi Caddesi’ni Farabi’ye bağlayan alternatif yollarla trafik rahatlatılacak. Bu mesele yıllardır konuşuluyor ama neşter atılmıyor. Arasta’dan yol açılamazsa dalma-çıkma yöntemiyle iki cadde (Gazi ve Farabi) bağlanmalı.” diye konuştu.

ARASTA’YI MUTLAKA HALLETMELİYİZ

Karadağ, Belediye Hizmet Binası, Akşemseddin Cami ve İskilip ve Akşemseddin Caddesi’nde yapılan imar düzenlemesi sonucu nüfusun o bölgede yoğunlaşacağını belirterek, “Arasta’yı mutlaka halletmemiz gerekiyor. Esnafımız rahat olsun. Haklarına halel gelmeyecek şekilde dikkat edilerek bu sorun çözülecektir. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana 15 yıldır kafa yoruyoruz ama bir türlü gelişme olmadı. Artık bu meseleyi nihayete kavuşturmalıyız.” şeklinde konuştu.

ESNAF TEK TEK DİNLENDİ

Partisinin Çorum için proje geliştirdiğini ve kent sorunlarına bilimsel çözümler ürettiğini vurgulayan Karadağ şöyle devam etti; “Son iki yıldır il başkanlığı görevini yürütüyorum. AK Parti Ar-Ge Başkanlığımız Hitit Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası ile profesyonel çalışmalar yaptı. İl Başkan Yardımcımız Mustafa Kılıç, Arasta esnafı ile üçüncü ortak çalışmayı gerçekleştirdi. 4.5 ay süren çalışmayla esnafı tek tek dinleyerek görüşlerini aldı. Konya’ya gidilerek burada uygulanan örnek proje incelenip daha somut adımlar atıldı. Esnafımızı rahatlatacağız.  Arasta’nın tarihi ve kültürel kimliği ile görselliğinin korunması önemli. Çorum’un turizm getirisini artırmak için stratejik plan oluşturmalıyız. Hitit medeniyeti bizde ama yeterli turist çekemiyoruz. İskilip, Kargı, Bayat ve Osmancık’ın yaylalarını ön plana çıkarmalıyız. Arasta da turist çekecek şekilde dizayn edilecek. En önemlisi trafiğin rahatlatılmasını sağlamak.”

Dün geceki toplantıda konuşulanlar böyle.

VELHASILI KELAM…

Görüldüğü üzere, meselenin çözümü için doğru bir mecraya girilmiş. Dünkü toplantı Çorum için umut verici. Burada bir hatırlatma yapayım; Çorum Belediyesi’nin de Çorum için ‘çılgın’ diyebileceğimiz bir projesi daha önce konuşulmuştu. Söz konusu projede Belediye Taş Bina önünden alttan dalma yöntemiyle –Saat Kulemize de zarar vermeden- Arasta’nın altından geçilerek Farabi ve Gazi Caddesi’ne bağlantı sağlanıyordu. Bu da Çorum’un çılgın projesiydi. Tabi maliyetler yüksek olabilir. Ancak şehrin geleceği için maliyeti göze alıp bu proje hayata geçirilebilir. Trafik sorunu böyle çözüldükten sonra Arasta ehil ellerde yapılacak bir restorasyonla şehir yaşantısındaki kimliği korunarak Çorum’un geleceğine, turizmine ve tarihine kazandırılabilir.

Her ne olursa, Arasta mevzusundaki bu yeni girişim ve çaba inşallah hayırla sonuçlanır.

Son Güncelleme: 11.06.2018 17:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Değişim 2018-06-11 16:22:33

Belediye başkanı yine mi değişti? Zeki Gül değil miydi?

Avatar
DR2 2018-06-11 15:18:57

Ayrıca her seçim önü ve sonrası arastaya gidilir projelerden bahsedilir ama ikinci seçim yaklaşana kadar ismi bile anılmaz. Bunlardan da çorum halkı bıktı. YAPILACAKSA BİRŞEY KARARLI OLUN PEŞİNİ BIRAKMAYIN.yoksa bi daha uğramayın

Avatar
Murat 2018-06-11 16:42:20

Bunlar gerçekten çok samimiyet siz konuşmalar .insanlar inanmadığı gibi gerçekten çok itici bir konuşma tarzınız var . Dile kolay kaç dönem akp var Çorum'da ne yaptınız park ve bahçeden başka?

Avatar
Selim 2018-06-11 17:18:35

Arastanın gazını aldın yine karadağ, belediyeyi de alırsın o karşı konulmaz cazibenle. helal olsun sana, kim tutar seni.

Avatar
DR 2018-06-11 15:17:32

arasta farabi yol bağlanmasına gerek yok. imar planlarında alternatif yollar zaten gösterilmiş. Alternatif yolları kamulaştırma ve arsatayı restore iç.,in kaynak bulunsuın yeter

Avatar
Has corumlu 2018-06-12 18:12:09

Arasta ne arasta esnafınındır ne de belediyenindir.arasta tüm corumun değeridir markasıdır tarihidir hafızasıdır şehrin kültür abidesidir. Balkanlarda gitmediğim osmanlı şehri kalmadı.hepsinde arasta benzeri çarşılar yıkılmamış ve korunuyor.elin gavuru dersiniz o bile yıkmamış adını da Türk çarşısı koymuş turist çekip para basıyor.biz kendi değerimizi yıkmayı düşünüyoruz.her avrupa şehrinde bir eski şehir bir de yeni şehir vardır. eski şehirler yüzlerce yıldır bozulmadan korunur. madem büyük yol yapacaksınız gidin şehrin boş yerlerine yerleşimi taşıyın. eskiyi yıkmak tarihi yıkmaktır. yaziklar olsun eğer arastayi yıkarsanız.