Bakan ne diyor, Çorum ne yapıyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Şehircilik Şurası öncesinde NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

27 Ocak 2017 Cuma 00:24
 Bakan ne diyor, Çorum ne yapıyor?


MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde fgerçekleştirilen Şehircilik Şurası öncesinde NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.


BELEDİYELER KOLAYCILIK YAPIYOR


Kent merkezlerinde yüksek katlı yapılaşma yoğunluğunu artırmanın yanlışlığına dikkat çeken Özhaseki, "Kentsel Dönüşüm’de iki temel aksayan bölüm var. Dönüşümü sağlayacak bir finansmanı elde etmek kolay değil. İkincisi rezerv alan sıkıntısı var. Vatandaş istiyor ki, eski ev kadar yeni ev isterim diyor. Haklı olarak bunu talep ediyor. Belediyeler kolaycı bir yol olarak yoğunluğu ikiye katlıyorlar. Yoğunluğu artırmamak lazım. Bunlar problem olarak önümüzde duruyor. Biz nasıl yol haritası izleyeceğimizi biliyoruz. Ama istişare de önemli. Şura toplantısında iki-üç ay çalışıp yasaları yapalım diye gayret ediyoruz" dedi.


ASKERİ ALANLAR YEŞİL ALAN OLACAK

Askeri alanların yeşil alan olmasına yönelik çalışmalara da değinen Bakan Özhaseki, “Buralar yeşil alan olacak. Askeri araziler Maliye, Milli Savunma ve bizim bakanlığımız tarafından tüm şehirlerde gözden geçirilecek. Taşınıp taşınmaması hususunda rapor hazırlanacak. Yeşil alanlar park olarak kullanılacak. Yeşil alan olmaya müsait olmayanlar kullanılabilir. Son karar Cumhurbaşkanımız ve Başbakan'da olacak.” diye konuştu.

BU SÖZLER IŞIĞINDA…


Bakan Özhaseki’nin sözlerini dinledikten sonra Çorum’a dönüp baktığımızda, kent merkezi ve yakın havalisinde yüksek katlı konut ve ticaret merkezi işaretli imar planlarının varlığını görmek mümkün. Neredeyse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aksine kent merkezinde yapılaşma yoğunluğunu artırmak için özel bir gayret sarf edildiğini söylesek abartmış olmayız.


Meselâ:


* Şehir merkezinin yoğun olduğu noktalardan İnönü Caddesi’ne cephe dev bir alış veriş merkezi yapılarak hizmete başladı.


* Aşağı Sanayi ve geniş bir alanı kapsayan çevresi 10 kat nizamlı imar planı yapıldı.


* Çorum Belediyesi’nin ihale ile sattığı eski Terminal’in bulunduğu 11 dönümlük alan yüksek katlı konut ve ticaret merkezi işaretlendi.


* Yine trafiğin yoğun olduğu Gazi Caddesi’ne yakın cepheli yaklaşık 60 bin m2 alana oturan şehir stadı ve müştemilatı 20-25 katlı konut ve ticaret merkezi olarak imara açıldı.

* Çevre Yolu’na 16 katlı Çorum’un en yüksek katlı binası inşa edildi.

* Buharaevler ve Binevler gibi yerleşim bölgelerinin geçiş güzergâhında olan Çevre Yolu üzeri geçmişte 10 kat nizamında imara açıldı, yol boyu binalar sıralandı.


* Eşref Hoca Caddesi ile Binevler Kavşağı’nın kesiştiği arsa 13 kat olarak imara açıldı, öğrenci yurdu inşaatına başlandı.


* Yeşil yoğunluğu çok yüksek olan Askeri Kışla sahası imar planı değişikliği yapılarak TOKİ Başkanlığı’na devredildi. Bölgeye Defterdarlık ve Vergi Dairesi Kompleksi ile ‘prestij’ diye adlandırılan lüks konutlar yapılacak.

* Resmi kurumlar tek bir alanda toplanamadı. Eski Müze arazisine Çecre Şehirçilik ve Tapu Kadastro Müdürlüğü işaretlendi.

* Kent merkezinde bulunan Farabi Caddesi'ne Belediye Sarayı inşa edilecek.
.

Şimdi bu yapılanlarla Bakanın sözleri ne kadar bağdaşıyor, bilemiyorum.



Son Güncelleme: 30.01.2017 15:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zodyak 2017-01-27 04:20:41

Çok zorlama yazı olmuş. Seni sever ve takip ederim ama bakan şehir merkezi dedi, sen çevre yolunu bile dahil edip olayı abartmışsın. Aşağı sanayi de uymamış. Cephesi olmayan binaları da Gazi ve İnönü caddelerine cephe yapmışsın. İlahi sayın Demirer.

Avatar
adil 2017-01-27 08:44:05

ilahi zodyak gazi caddesine cepheli olsun veya olmasın farketmez sadece şehir stadı ve müştemilatının bile imara açılması yeter şehrin trafiğini alt üst etmeye çevre yolu asker kışlası ve diğerleri artık şehrin içi gibi odu alışveriş merkezi tüm çorumluları çok sevindirdi fakat hafta içi sinek avlıyor bütün alış veriş merkezleri şehirler arası otobüslerin, araçların geçtiği güzergahlara yapılır bakın o zaman nasıl hareketli olacaktı yıllardır bekledik kavuştuk inş yeri dolayısıyla hüsrana uğramayız artık yanlışları eleştirme zamanı gemiştir diyemiycem çünkü gelmeyi bırak geçti bile kaleminize sağlık sayın demirer

Avatar
o... teyyare @Zodyak 2017-01-27 09:02:37

şehir merkezi demek saat kulesi demek değildir.tabiki insanların ufkuna göre değişebilir. yazı son derece doğru ve makuldur. çevre yolunda yapılan 16 katlı bina sultan tovır ne peki.aşağı sanayi 10 katlı oldu devane 10 kat oldu hıdırlık bölgesi 10 kat oldu. yalanmı bunlar yoksa ne olduğundan haberinmi yok sayın zodyak.

Avatar
çorumsever 2017-01-27 09:11:01

çevre şehircilik bakanı nın daha önceki açıklaması dün gibi aklımda "burası müteahhitlik bakanlığı değildir"
demişti. ama çorumda imar plan değişiklikleri bazı müteahhit ve mal sahiplerine göre yapılıyor demi̇rer i̇n yazdiklarida son derece doğru ve makuldür. şehi̇r merkezi̇ konusuna geli̇nce şehi̇r merkezi̇ köy meydani i̇le kariştiranlar var şehi̇r büyüdükçe her mahallede her semtte merkezle oluşur örnek fati̇h cad, yazi çarşi buhara evler, mi̇mar si̇nan, bi̇rer merkez olmuştur. hertürlü i̇mkan alişveri̇ş ve sosyal i̇hti̇yaç bölgelerde talep doğrultusunda oluşur. ama merkez anlayişi ulu cami̇ ve saat kulesi̇nden gören fi̇ki̇rlere şehi̇rci̇li̇k konusunda tartişacak bi̇rşey olduğunu zannetmi̇yorum.

Avatar
geridöndüm korkun 2017-01-27 09:51:16

gün gelecek bu bi̇nalari buraya ki̇m yapti yaptirdi di̇yecekler. şi̇mdi̇den trafi̇k keşmekeş. nufusu homojen dağitmazsaniz ne altyapi kaldirir ne trafi̇k kaldirir nede o bölgedeki̇ okullar i̇hti̇yaci karşilar. oyle saçma sapan plan deği̇şi̇kli̇kleri̇ yapiliyorki̇ anlamak mümkün deği̇l. otopark sorununu görmemek mümkün değil arabanı koyacak yer yok. bahçelievlerin haline bakın, tavuklukta derenin kenarını imara açtılar gidin bir bakın binaların konumlarına. lise sokaklar da yürüyecek yer yok sadece kat problem değil yapı yogunluğuda cok sıkıntı. arsada heryer % 40 olacak diye bir kural var sanki bu maksimum değerdir. ama anlamıyor bazıları. koyun gibi olmayın sorun sorgulayın herşeyi bu memleket bizim ve cocuklarımızın bazıları çekip gidecek ama biz burdayız.

Avatar
Hako 2017-01-27 12:07:52

Sayın bakanımız güzel açıklama yapmış ama zaten şimdiye kadar mevcut kanunlar uygulansa bu yoğunluk artışı mümkün değil olsun. Bunun için kanun yapmaya gerek YÖK uygulansa yeter. Bu arada sayın demirer bakanın açıklamasından usta bir gazeteci olarak tam anlayamamışsınız. Bakan aslında diyorki yoğunluk artışı yapmamaya çalışın. Yapsanız ne olur benim hiçbir yetkim yok yapsanızda serbest ortada yasa yok istediğiniz gibi davranın diyor. :) size bir ceza gelmez ama yinele rica ediyorum diyor. (Yasalara göre bakNlığın her türlü plan denetim yetkisi olduğu halde)

Avatar
KLDD 2017-01-27 12:10:35

kayseri çok güzel ve yüksek katlı binaların her yerde hatta şehir merkezinde dahi bol olduğu bir ildir.

Avatar
Kayseri 2017-01-27 14:55:54

Kendi memleketinde 30 katlı binalar var, özellikle Talas civarı