Bu proje üreticiye umut oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 21 ilde başlatılan Halk Elinde Anadolu Mandası'nın Islahı Projesi...

17 Nisan 2015 Cuma 15:41
 Bu proje üreticiye umut oldu


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 21 ilde başlatılan Halk Elinde Anadolu Mandası'nın Islahı Projesi içerisinde Çorum da yer aldı. SMMMO'da düzenlenen Manda Islahı ve Yetiştiriciliği Paneli'nde Türkiye geneli ve Çorum özelinde manda üreticiliğinin geldiği nokta ele alındı. Çorum’da düşüş trendinde olanh manda yetiştiriciliğinin her geçen yıl artığının vurgulandığı panelde, 2010’da 1664 olan manda sayısının, 2014’te 2 bin 333’e yükselmesinin umut verici olduğu bildirildi.


Vali Ahmet Kara, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum Manda Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Sarıca, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve çok sayıda davetlinin katıldığı panelin açılış konuşmasını Birlik Başkanı Şaban Sarıca yaptı.


Erkan Elfaz Ermiş mandanın Anadolu'nun zor şartlarında bile yaşayabilen bir hayvan olduğuna işaret ederek, gereken değerin verilmemesi sonucu, manda sayısında ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı.


Son yıllarda artan hibe ve desteklerle birlikte geliştirilen başarılı çalışmalar sonucunda, manda sayısında önemli artışların yaşandığını kaydeden Ermiş, "Son yıllarda yapılan bakanlığımızın da destekleriyle hızla düşen sayısı yavaş yavaş yükselmeye başlamıştır. İlimizde de uyguladığımız proje ile beraber yaklaşık 2000 bin baş olan mandanın 1000 bin başını projeye aldık. 2011 ve 2012 yıllarına kadar sayısı düşen manda 2012 yılından sonra sayısı artar hale gelmiştir. Projelerimizde bunu çok net görüyoruz. Bakanlığımızın Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumuyla beraber yapmış olduğu "Çağrılar ve Desteklemeler" var bugün itibari ile 14. Çağrıda ilana çıkmış durumdadır. Yüzde 65'lere varan hibelerimiz var bu projelerde manda da bunlardan birisi dolayısıyla buradan birkaç tane girişimci çıkmasını temenni ediyorum." diye konuştu.


Vali Ahmet Kara da konuşmasında, hayvancılıkta manda üreticiliğinin önemi vurgu yaparak, kendisinin de köy çocuğu olduğunu, çocukluk dönemlerinde yaygın olan mandacılığın tekrar eski günlerine dönmesi için başlatılan çalışmaların, ülke hayvancılığına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.


Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. İhsan Soysal'ın başkanlığında gerçekleştirilen panelde, Daire Başkanı Dr. Ali Ayar ve Manda Islahı Projesi Çorum Lideri Mühendis Engin Ünay panelist olarak görev aldı.


Panelde, yapılan kayıt çalışmalarıyla birlikte damızlık manda boğası ve manda sayısının artığına işaret edilirken, Çorum'da 2004 yılında 3 bin 625 olan manda sayısının, her geçen yıl düşüş gösterdiği, 201 0 yılında 1664'e kadar düşen sayının yapılan çalışmalarla birlikte 2014'te 2 bin 333'e yükseldiği kaydedildi.



Son Güncelleme: 17.04.2015 15:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.