Çerkezler sadece Adige istiyor

Kafkas Dernekleri Federasyonu'na bağlı Kafkas Derneği yöneticileri, Milli Eğitim tarafından...

16 Nisan 2015 Perşembe 16:32
 Çerkezler sadece Adige istiyor


Kafkas Dernekleri Federasyonu'na bağlı Kafkas Derneği yöneticileri, Milli Eğitim tarafından uygulanan ana dil eğitiminde sadece Adige Alfabesi'nin kullanılmasını istiyor.


Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapan dernek üyeleri adına konuşan Kafkas Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aziz Özbek, iki yıldır Adige Alfabesi ile verilen eğitimin, Latin Alfabesi ile hazırlanmış ikinci müfredatla da verilmeye çalışıldığını, bunun  kanuna ve dil öğrenim tekniklerine aykırı olduğunu ifade etti.


"Ortaokullarda okutulan seçmeli Adige dili derslerinde iki yıldır resmi Adige alfabesi ile hazırlanmış müfredat uygulanmaktadır. Bu uygulama devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı, Adige Dil Derneği (ADDER) tarafından latin harflerle hazırlanmış farklı bir müfredatı daha kabul etmiş ve söz konusu müfredat MEB-Tebliğler Dergisinin Nisan sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu şekilde Milli Eğitim tarihinde bir ilk yaşanmıştır ve bir dersin iki ayrı müfredatı ve iki ayrı alfabesi olmuştur. Bu durum yönetmeliklere, eğitim programı tekniklerine ve müfredatta birlik ilkesine aykırıdır." diyen Özbek, gerekli kanunu hakların kullanılarak, bu yanlışlıktan dönülmesi için mücadele edeceklerini dile getirdi.


Yapılan basın açıklamasında şunlar ifade edildi; "MEB Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokullarında Adige dili seçmeli ders eğitiminde uygulanmakta olan müfredat, anavatanımız Kafkasya'da 80 yıldır kullanılan resmi Adige Alfabesi ile hazırlanmıştır. Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan bu müfredat, 7 Eylül 2012 tarihinde 153 sayıyla Talim Terbiye Kurulu tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.


Bu uygulama başarıyla devam ederken Adige Dil Derneği tarafından latin harflerle hazırlanmış farklı bir müfredat, 27 Şubat 2015 tarihinde Bakan tarafından imzalanarak ve Tebliğler Dergisinin Nisan sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.


Milli Eğitim Bakanlığı müfredat uygulamalarında her dersin tek müfredatı ve tek alfabesi vardır. Değil bir dil dersi, nakış dersinin bile tek bir müfredatı vardır. Ancak bugün Milli Eğitim tarihinde bir ilk yaşanmış ve ortaokullardaki Adıge dili seçmeli dersinin iki ayrı müfredatı ve iki ayrı alfabesi olmuştur. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığının "eğitim programı tekniklerine" aykırıdır.  Bu durum şimdiye dek özenle korunan "müfredatta birlik ilkesine" aykırıdır. Bu durumu yaratanlar yasalara aykırı davranmaktadır. Hem yasal açıdan hem de dil bilimsel açıdan suç işlenmektedir.


Dünya üzerinde konuşulan her bir dilin farklı harf ve sembollerle hazırlanmış resmi alfabeleri vardır. Bir milletin resmi dili, gerek yasal açıdan gerekse dilbilimsel açıdan kendi resmi alfabesi ile öğretilmelidir. Biz Çerkeslerin anavatanında kullanılan resmi alfabe, kiril temelli Adige Alfabesidir.  Ancak Bakanlık tarafından yeni kabul edilen müfredat ise latin harflerle hazırlanmıştır.


Mecbur bırakıldığımız durum; Bulgaristan veya Yunanistan'da yaşayan Türkleri  Türkçeyi resmi latin alfabesi yerine,  kiril alfabesi veya Yunan alfabesi ile öğrenmeye zorlamak ile benzer bir durumdur. İçine düşürüldüğümüz durum; Osmanlıcayı latin harflerle öğretmeye benzer bir durumdur. 


Buradan Milli Eğitim Bakanına soruyoruz; Sadece belki daha kolay öğretilir diye, Osmanlıca dersi için latin harflerle hazırlanmış müfredatı kabul eder misiniz?  Sadece öğrencilerin bildiği harflerdir diyerek, Çince öğretiminde Latin harflerle hazırlanmış bir müfredatı kabul eder misiniz? Resmi alfabesinden farklı olan bir alfabe ile dili öğretmeye çalışmak, o dile dolayısıyla o dilin sahibi millete yapılan bir saygısızlık değil midir? Anadilimiz resmi alfabe İle öğretilmelidir


Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin en geniş örgüt yapısına sahip ve 52 derneğin üst örgütü olan Kafkas Dernekleri Federasyonu;  MEB Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokullarında Adıge dili seçmeli ders müfredatı ve alfabesi konusunda, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, Ankara Kızılay'da, Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacaktır.


Ortaokullarda okutulan seçmeli Adıge dili derslerinde iki yıldır resmi Adıge alfabesi ile hazırlanmış müfredat uygulanmaktadır. Bu uygulama devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı, Adige Dil Derneği (ADDER) tarafından latin harflerle hazırlanmış farklı bir müfredatı daha kabul etmiş ve söz konusu müfredat MEB-Tebliğler Dergisinin Nisan sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu şekilde Milli Eğitim tarihinde bir ilk yaşanmıştır ve bir dersin iki ayrı müfredatı ve iki ayrı alfabesi olmuştur. Bu durum yönetmeliklere, eğitim programı tekniklerine ve müfredatta birlik ilkesine aykırıdır. Bu durumu yaratanlar yasalara aykırı davranmaktadır. Hem yasal açıdan hem de dil bilimsel açıdan suç işlenmektedir. Çerkeslerin anadilimizin geleceği konusunda kaygılarımızı daha yüksek sesle duyurabilmek için yapılacak basın toplantımıza sizleri de davet ediyoruz.  Sorunumuzun kamuoyuna ulaştırılması konusunda yardımlarınızı rica ediyoruz."




Son Güncelleme: 16.04.2015 18:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.