Emek hırsızlığına suç duyurusu

Çorum’da faaliyet gösteren haber ajansları bazı basın yayın kuruluşları ile internet...

09 Mayıs 2014 Cuma 13:35
 Emek hırsızlığına suç duyurusu


Çorum’da faaliyet gösteren haber ajansları bazı basın yayın kuruluşları ile internet sitelerinin izinsiz bir şekilde haberlerini kullanarak emek hırsızlığı yaptıklarını açıkladı.

Doğan Haber Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Cihan Haber Ajansı Çorum Temsilcileri,  yaptıkları ortak açıklamada, abonelik sözleşmesi yapmadıkları halde izinsiz bir şekilde haberlerini kullanan yayın kuruluşları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

İşte o açıklama; “Son günlerde ilimizde yayın yapan bazı basın yayın kuruluşlarında ajanslar tarafından servis edilen haberlerin izinsiz olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Ajanslar tarafından yayınlanan yazılı, fotoğraflı ve görüntülü haberlerin tüm hakları saklı olmasına rağmen onay olmadan, fotoğrafların kullanıldığı, hatta haberin tamamının veya bir kısmının değiştirildiği tarafımızca tespit edilmiştir.

Diğer yandan hiçbir ajansa abone olmayan genelde bazı internet sitelerinin, emek hırsızlığı yaparak haberleri kendi haberleriymiş gibi sitelerinde yer vermeleri emeğe saygısızlıktan başka hiçbir şey değildir. Bu tür internet siteleri bundan böyle tarafımızca  deşifre edileceği gibi haklarında derhal yasal işlemler başlatılacaktır.

Ajans haberlerinin internet sitelerinde kullanılabilmesi için yayıncı kuruluşun ajanslarla  "Abonelik Sözleşmesi" yapmış olması gerekmektedir.

Ajans haberlerinin abonelik sözleşmesi olmadan kullanılması, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın 36. maddesine ve 5680 sayılı Basın Yasası'nın 15. maddesine aykırıdır ve açıkça suçtur. Ayrıca, bu durum mesleki etik ilkelerine aykırı olduğu gibi ajanslarımızın aboneleri açısından da haksız rekabete yol açmaktadır.

Ajanslarımıza açıkça zarar veren bu uygulamayı yapanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmakta, men ve içtinap davaları ile zarar ve ziyan nedeniyle maddi ve manevi tazminat davaları açma hakkı saklıdır.”





Son Güncelleme: 09.05.2014 14:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.