Gazetecilere stresle başa çıkma semineri

‘Gazetecilikte Stres ve Başa Çıkma Yolları’ konulu söyleşi dün gerçekleşti.

29 Eylül 2014 Pazartesi 18:27
 Gazetecilere stresle başa çıkma semineri


‘Gazetecilikte Stres ve Başa Çıkma Yolları’ konulu söyleşi dün gerçekleşti.


Çorum Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen söyleşiye Psikoterapist ve Aile Danışmanı hemşehrimiz Uzm. Dr. Timur Harzadın konuşmacı olarak katıldı.


Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Bülent Özkaleli’nin yanı sıra yerel basın çalışanlarının da katıldığı söyleşi, Dil ve Edebiyat Derneği Salonu’nda düzenlendi.


Gazetecilik mesleğinin genel yapısından bahsederek konuşmasına başlayan Uzm. Dr. Timur Harzadın, basın mensuplarının çalışma ve sosyal hayatta karşılaştığı problemlere değindi.


BASIN MENSUPLARINA PSİKODRAMA


Gazetecilerle psikodrama çalışması da yapan Timur Harzadın, problemlerin çözümüne ilişkin tavsiyelerde bulundu.


Hayattaki kırılmaların, insan zihnindeki etkilerine dikkat çeken Harzadın, düşünce ve davranışların arka planını anlattı.


Katılımcıların sorularını da cevaplayan Harzadın, şöyle konuştu:


“Stres insan hayatını olumsuz etkileyen faktörlerden biri. Bazı mesleklerde stres yükü ağırken bazı meslekler ise çalışma koşulları bakımından daha huzurludur. Gazetecilik de stres yükü fazla olan bir meslek. Pek çok gazeteci mesleğini severek yaptığı için bu yükle başaçıkabiliyor. Kişinin, işini severek yapması ruh ve beden sağlığını olumlu etkiler.


‘SAĞLIKLI İLETİŞİM ZİHNİ RAHATLATIYOR’


Stres kalbi yoruyor. Bu yüzden gazeteciler kalple ilgili rahatsızlıklara yatkın. Gelir durumu, mesai saatlerindeki düzensizlik gibi çalışma koşulları da gazeteciliğin dikkat çeken yönleri. Gazetecilerin iş hayatı yanında bir de ev hayatı var. İş dünyasında yaşanan sorunlar, sosyal hayatın yanı sıra evdeki huzuru da bozabiliyor.


Kişiler, iletişimle beynindeki aşırı yükü azaltabiliyor. Yani sağlıklı iletişim, zihni rahatlatıyor. Günlük hayatta yaşananlar zihinde dosyalanır. Bazı dosyalar kapanırken bazı meseleler ise beynin gündeminden hiç düşmez. Bu tür durumlar beyinde yük oluşturur. Zihnini yükten kurtaranlar hayata daha huzurlu bakarlar, başaramayanlar ise sıkıntılar yaşarlar.


İş hayatında tamamladığınız işlere sevinin ama yetiştiremediğiniz işlere gereğinden fazla üzülmeyin. Akıllı insan, gücünün neye yettiğini neye yetmediğini bilen insandır. Bunu yapamayan insanlar, karşılaştıkları zorluklar karşısında tahammüzsüz olurlar. Mutsuzluğa tahammül edip mutluluğa çevirebildiğiniz müddetçe huzurlusunuzdur.


‘FARKLILIKLARI KEŞFEDİN’


Monotonluk beyni yorar. O nedenle alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Monoton yaşayan insanlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riski daha yüksek. Çünkü bu tür kimselerin beyni aynı hücreleri kullandığı için zamanla unutkanlık gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle tekdüze yaşamamak, hayattaki farklılıkları keşfetmek gerek.


Bir sorunu düzeltmek için de önce farketmek gerekir. Farkına varmayı ilk adım olarak sayarsak ikinci aşama ise beyni adeta bilgisayar yazılımı gibi yeniden kodlamaktır. Zira tekrar edilen davranışlar beyne yazılır. Bisiklet sürmeyi öğrenme sürecini hatırlarsanız bu hususu daha iyi anlarsınız. Beyin alışkanlıkları otomatik olarak yapar, yani ilk başta dengede durmakta güçlük çektiğiniz bisikleti daha sonra böylesi bir çaba gerektirmeden kolayca hareket ettirirsiniz.


Anne-baba, çocuğun gözünde bütün dünyadır. O nedenle çocuklar davranışlarını ebeveynlerine göre şekillendirirler. Çocuklukta beyinde depolanan bilgiler, hayatın ilerleyen dönemlerinde açığa çıkarlar.


Unutulmaması gereken bir diğer husus, diyalogda önemli olan kişiyle iletişim süresi değil, kalitesidir. İletişim problemlerinin çözümünde önemli olan ise kişilerin birbirlerini dinlemeleri gerektiğidir. Bunun için ara sıra farklı düşünmeyi becermeli, hayata başka pencerelerden de bakabilmeliyiz.”


SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN


Psikoterapist Uzm. Dr. Timur Harzadın, yapılan anketlere göre sigarayı en fazla kullanan meslek mensuplarının gazeteciler olduğunu söyledi.


Sigarayı bırakmak isteyenler için uyguladığı bir yöntemi anlatan Timur Harzadın, “Sigarayı bırakmak için gelenlere ilk planda kullanmaya devam etmelerini söylüyorum. Daha sonra onları dinliyor ve hangi gerekçelerle ve duygularla sigara kullandıklarını soruyorum. Bu konudaki duygu ve düşüncelerini paylaşan kimselerde farkındalık oluşuyor ve zamanla sigarayla bağlarını çözmeye başlıyorlar. Ve nihayetinde kullanım sıklığı düştüğü için sigarayı daha kolay bırakıyorlar.” dedi.


Bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin beyin hücrelerini öldürdüğünü belirten Harzadın, “İnsan vücudunda yenilenmeyen tek hücre, beyin hücresidir” diye konuştu.




Son Güncelleme: 29.09.2014 18:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.