Havaalanı kriterleri delik deşik

Hakimiyet Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer, Vali Ahmet Kara’nın gündeme getirdiği havaalanı meselesini değerlendirdi.

23 Şubat 2016 Salı 17:33
 Havaalanı kriterleri delik deşik


Hakimiyet Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer, Vali Ahmet Kara’nın gündeme getirdiği havaalanı meselesini değerlendirdi. Çorum’un yarım kalan havaalanının tamamlanması için elverişli bir ortam olduğunu savunan Demirer, Ulaştırma Bakanlığı’nın siyasi ağırlığı olan illere havaalanı yaparak Çorum’un önüne engel olarak çıkardığı tüm kriterleri delik deşik ettiğini ifade etti.


Demirer, AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın havaalanı hususunda yaptığı açıklamayı talihsizlik olarak yorumladı.


İşte ‘Siyasi birliktelik olursa…” başlıklı o haber yorum:


Vali Ahmet Kara, 2016 yılının ilk kahvaltılı değerlendirme toplantısında Çorum’a müstakil havaalanı kurulabileceğini gündeme taşıdı.


KARŞIMIZA HEP KRİTERLER ÇIKARILDI


Ulaştırma Bakanlığı’nın bazı kriterleri nedeniyle karşı çıktığı Çorum havaalanı yatırımına geçmişten bu yana  iktidara mensup siyasetçilerimiz de doğal olarak olumlu bakmıyordu.


MÜSTAKİL HAVAALANI’NDA ISRARCI OLDUK


Hakimiyet, çok uzun yıllar müstakil havaalanında ısrar ediyor, gündeminden düşürmüyordu. İş aleminin o dönemdeki yöneticilerinin iktidar temsilcilerinden talebi üzerine Merzifon Havaalanı sivil trafiğe açılınca yarım kalan havaalanımız gündemden düştü. Ancak havaalanı hakkımızı her zaman saklı tutmayı sürdürdük.


VALİ’NİN SÖZLERİ UMUT OLDU


Hal böyle olunca Çorum’un en tepe yöneticisinin yarım kalan havaalanımızın tamamlanabileceği yönündeki sözleri bir anda umutları yeşertiverdi.


TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ DESTEK VERDİ


Vali Kara’nın hamlesi yerel basında manşetlere taşındı, ardından müsbet yorumlar yapıldı. Başta iş alemi olmak üzere  toplumun tüm kesimlerinden destek buldu.


VALİ RAPOR HAZIRLATTI


Vali Kara, Özel İdare Müdürlüğü’ne rapor hazırlattı, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ile Çorum Milletvekillerine ulaştırdı.

HAVALANIMIZIN SON DURUMU

Yaklaşık 23 yıl önce Ankara Yolu 6. kilometre Celilkırı mevkiinde bulunan alan havaalanı olarak tescillendi. Dönemin Çorum Valisi’nin talimatıyla DSİ ve Köy Hizmetleri Müdürlüğü’ne ait iş makineleri bölgede hafriyat başlattı. Stol tipi (pist uzunluğu 2 bin 100 metre) havaalanı ihale edildi, yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı, ancak Tansu Çiller’in Başbakan olduğu dönemde yaşanan ekonomik kriz gerekçesiyle yatırım durduruldu.


O RAPOR BİZE NE SÖYLÜYOR


Vali Kara’nın hazırlattığı raporda özetle, yarım kalan havaalanımızın maliyeti ortaya kondu. Çorum’dan Merzifon Havaalanı’na ulaşımı kısaltacak yolun ödeneğinin yarım kalan Çorum havaalanı inşaatına aktarılması önerildi. Ardından yerelde resmi ve özel sektör kaynakları ile yatırımın tamamlanabileceği görüşü ifade edildi. Ayrıca gelecekte iller arası küçük uçakların kullanılması veya bölgesel uçuşlar için havaalanı inşaatının yeniden başlatılmasının faydalı olacağı izah edildi.


ELVERİŞLİ BİR ORTAM VAR


Öğrendiğime göre, Çorum’un yarım kalan havaalanı inşaatının tamamlanması zor görünse de şartlar elverişli.


Neden mi?


* Merzifon Havaalanı bu yıl 200 bin yolcu taşımayı hedefliyor. Resmi verilere göre yolcu kapasitesinin yüzde 60’ı Çorum’dan karşılanıyor.  Hatta Çorumlu yolcu oranının yüzde 70’i bulduğu söyleniyor. Öyleyse Merzifon’dan İstanbul’a uçacak 200 bin yolcunun 140 bini Çorum’dan karşılanıyor.


* Yozgat Havaalanı halen proje aşamasında. Yozgat’ın potansiyeli ile Çorum karşılaştırıldığında daha avantajlı olduğumuz biliniyor.

* Yozgat Havaalanı’nın pist uzunluğu 3 bin 500 metre olacak. Merzifon Havaalanı pist uzunluğu Yozgat’tan daha düşük. THY Genel Müdürlüğü Çorum’un 2.100 metre olan pistinin çok rahat uzatılabileceğini, hiç bir sorun yaşanmayacağını ifade ediyor.

* Havaalanımızın terminal ve ısıtma sistemini işadamı Ahmet Ahlatcı yapmayı taahhüt ediyor. Geriye DHMİ’nin (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) kuracağı kule ve elektronik cihazlar kalıyor. Resmi ve özel teşebbüsün kaynak desteği sağlandığında maliyet düşüyor.


* Merzifon Havaalanı her ne kadar sivil trafiğe açılsa da, askerlerin sorumluluk alanında. Dış politikada yaşanacak muhtemel gelişmeler veya başkaca arızî nedenlerle Merzifon Havaalanı her an sivil uçuşlara kapatılabilir. Olumsuz hava şartlarında dahi piste müdahaleyi askerler yapabiliyor. Bu durum zaman zaman uzun rötarlara neden olabiliyor. Zaten İstanbul dışında başka noktalara uçuş hizmeti verilemiyor.


* Verilen sözlere rağmen yıllardır Amasya-Merzifon Havaalanı’na Çorum ismi ilave edilemedi. (Müstakil havaalanımız olacaksa isim ilave edilmemeli) Çorum-Merzifon arasını kısaltacak kestirrme yol yapılamadı. Hatta Çorum’dan Merzifon’a servis hizmeti bile yok. Yaşanılan bunca olumsuz gelişme yarım kalan havaalanı inşaatının tamamlannması fikrini yeniden canlandırdı, memlekette heyecana neden oldu.


CEYLAN’IN SÖZLERİ MANİDAR


Öte yandan AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Kızılay Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kendi önceliğinin Merzifon Havaalanı yolu olduğunu belirterek, "Yol yapılınca havaalanı Çorum'a 43 kilometre, Amasya'ya 60 kilometre olacak. Özel İdare bütçesiyle Çorum'a havaalanı yapabiliyorlarsa buyursun yapsınlar, biz de isteriz ama ortada bir de realite var.


Benim önceliğim havaalanı yolu ile ilgili. Vekil havaalanı istemiyor denilmesin. Yeri gelince bunu da konuşuruz. Keşke söylenen gibi kolay olsa, ilk kazmayı ben vururum. Biz de isteriz ama ortada bir de realite var. Özel İdare'yle oluyorsa, buyursun yapsınlar. Öncülük yapıp somut adım atan bürokratlara da destek oluruz. Benim önceliğim şu an yol." demiş.


CEYLAN’A HATIRLATMAKTA FAYDA VAR


Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın sözlerine bakılırsa yeni havaalanı yapılma kriterleri sadece Çorum için geçerli. Bu kriterler Yozgat, Tokat, Kastamonu, Ordu-Giresun, Rize-Artvin Havaalanı yatırımları için geçerli değil. Yani ortada realite mealite yok. Bütün mesele Ankara nezdinde siyaseten nüfuzlu, güçlü, etkin olabilmek ve tuttuğunu koparabilmek olsa gerek.


KARADENİZ SAHİLİ HAVAALANI OLDU

Örneğin; Samsun-Çarşamba ve Trabzon Havaalanı'nın varlığına rağmen büyük maliyetlerle Ordu Giresun Havaalanı'nın devreye girmesi, ardından  Rize-Artvin Havaalanı yatırımının somutlaşması, yarım kalan Tokat ve Kastamonu Havaalanı'nın hizmete açılması Ulaştırma Bakanlığı’nın önümüze engel olarak sunduğu kriterleri delik deşik etti. Yani Sayın Ceylan’ın dediği gibi ortada reailte ve kriter kalmadı. Havaalanı yatırımlarında tüm engellerin Çorum’un karşısına özel olarak çıkarıldığı apaçık ortada. Bu gelişmeler  Çorum'un yarım kalan müstakil havaalanı beklentisini yükseltti.

SİYASİ BİRLİKTELİK SAĞLANABİLİRSE...


Gelelim sadede:


Çorum, 13 yıllık AK Parti iktidarı öncesinde siyasi tercihlerde hep alt sıralarda kalmıştı, bırakın istediğini, hak ettiğini bile alamamıştı. Son 7 (58-64. Dönem AK Parti Hükümetleri) dönemdir tek başına iktidarda güçlü bir oranda temsil ediliyoruz. Tam olarak mutmain olmasak da, ciddi kazanımlarımızın olduğunu söyleyebiliriz. Siyasetçilerimizden beklentimiz bu temsil gücünü Çorumlu’yu da arkalarına alarak havaalanı talebimizde etkin olarak kullanmaları yönünde.


Sözün özü, yıllardır özlemini çektiğimiz müstakil havaalanına kavuşabilmemiz için tek eksiğimiz kalıyor. O da iktidarın parti teşkilatları, belediyesi, ve milletvekillerinin siyasi birlikteliği tesis ederek ortak hareket etmesi.


ŞAYET GÜCÜMÜZ YETMEZSE


Şayet gücümüz yetmez, bakanlıktan havaalanı inşaatını tamamlama iznini alamazsak, o zaman Merzifon’a Çorum isminin yazdırılması, havaalanı kestirme yolunun hayata geçirilmesi, uçuş saatleri ve sefer çeşitliliğinin ivedilikle sağlanması arzumuz.

 

Son Güncelleme: 24.02.2016 15:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yorumsuz 2016-02-23 19:49:38

Ya bırakalım bu hava alanı meselesini artık. Ankara havaalanı Kızılay'a 50 km, Antep havaalanını merkeze 45 km ,çardak havaalanı Denizli'ye 55 km merzifon 60 km burdan bakınca havaalanına harcanacak para ile başka yatırımlar yapılsa daha iyi olmazmı.? Illa hava alanının ismi Çorum olacaksa Merzifon'u Çorum'a bağlayalım hem referandum la kesin Çorum'a bağlanır

Avatar
Ali 2016-02-23 20:56:01

Çorumlunun ........ (Noktaları siz doldurun ) . Seçimden sonra 3 iktidar vekili , Belediye baş. Ve il başkanını beraber gören var mı. Senin birlik olmadığını görenler senin hakkını vermez . Sen birlik olmazsan (Adil bir sistemde olmadığı ) için Devletteki pasta başkalarına gider . Ziyaretçi kabul etmekle Çorumlunun hakkı aranmaz

Avatar
Tek kriter cumhurbaşkanı 2016-02-23 22:53:21

3 vekille Çorum'a havalanı getirmemek için ortaya karışık 1,5 porsiyon kriter