Neşet Ertaş’lı 8 Mart açıklaması

BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, Türkiye’de kadının adının sözde değil özde olması gerektiğini bildirdi.

04 Mart 2015 Çarşamba 12:29
 Neşet Ertaş’lı 8 Mart açıklaması


BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, Türkiye’de kadının adının sözde değil özde olması gerektiğini bildirdi.


Çam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanılması için her yıl 8 Mart’ın Kadınlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, şöyle dedi:


“Ülkemizde Bakanlar Kurulunun 25 tanesi erkek, 1 tanesi kadındır, kadın oranı yüzde 4 dür. 550 Milletvekilinden 471 erkek, 79 kadın Milletvekili bulunmakta, kadın oranı yüzde 14 dür.  81 ilden sadece Kırklareli ve Sinop illerinde kadın Vali bulunmakta oranlarına bakıldığında kadın Vali oranı yüzde 2,5 dur. erkek oranı yüzde 97,5’dir. İlimizdeki duruma baktığımızda 5 Vali Yardımcısının hepsi erkek, kadın sayısı sıfırdır. 13 ilçe Kaymakamımızdan hepsi erkek, kadın sayısı sıfırdır.  38 İl Genel Meclis üyesinden 35 erkek, kadın sayısı 3,  kadın oranı ise yüzde 8 dir.   1 İl Belediyesi, 13 ilçe belediyesi, 2 belde belediyesi  tümü erkek, kadının sayısı sıfırdır.  Çorum Belediyesi 4 Başkan Yardımcılarının tümü erkek, kadın sayısı sıfırdır.  Bu sayılar bizlere göstermektedir ki kadına ülkemizde ve ilimizde pozitif ayrımcılık değil maalesef negatif ayrımcılığın uygulandığı açıktır. Türkiye Nüfusunun ve seçmen nüfusunun yarısı kadındır. Bu rakamlar olumlu yönde değişmediği sürece maalesef toplumdaki algı değişmemekte, kadın cinayetleri zirve yapmaktadır. Bu algının yıkılmasının bir ayağı da eğitimden geçmektedir. Yetkili kurumların bu konulara duyarsız kalmaması gerekmektedir. Kadın cinsel obje, bulaşıkçı, temizlikçi, çamaşırcı, çocuk bakıcısı değildir. Peygamberimiz ‘Cennet annelerin ayakları altındadır’  demekle dinimizde kadının önemini belirtmiş, yine Neşet Ertaş’ın söylediği gibi ‘Kadın İnsan, Erkek  insanoğludur.


Anayasamızın Kanun önünde eşitlik ilkesi 10. Maddesinde “ Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.


Anayasa’nın 10. maddesi, kadınlarla erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu söylemesine, bu eşitliğin yaşama geçmesini devletin görevi olarak belirlemesine rağmen ve Türkiye, imzaladığı uluslararası sözleşmelerle de kadına karşı ayrımcılığın her alanda önlenmesi ile yükümlü olmasına karşın bugün toplumsal hayatta kadının varlığı pek çok alanda eksiktir. Kadınların çalışma hayatında eskiye oranla çok daha yaygın yer alması kadının ekonomik özgürlüğünü sağlamaya yetememiştir. Bugün hala çalışan pek çok kadının maaş kartı eşinin tasarrufu altındadır.


8 Mart Dünya Kadınlar gününde yetkililer yine methiyeler dizecek, yanlış kadın algısının ve olumsuz rakamların değişmediği sürece kadının adı sözde var olacak özde ise maalesef bulunmayacaktır. Çorum BASK olarak kadına karşı her türlü ayrımcılığın karşısında olacağımızı bir kez daha yenilemek isteriz. 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlar, kadınların hak ettiği yere statüye ulaşmalarını temenni ediyoruz.”



Son Güncelleme: 04.03.2015 12:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.