Öğrenciler güvenli taşınacak

Öğrencilerin Taşıma Güvenliği konulu çalışma toplantısı düzenlendi.

14 Şubat 2017 Salı 14:15
Öğrenciler güvenli taşınacak


Öğrencilerin Taşıma Güvenliği konulu çalışma toplantısı düzenlendi. 

Çocukların servis araçlarında huzur ve güven içerisinde yolculuk yapmalarını, ebeveynlerin çocuklarını her hangi bir endişe duymaksızın okula göndermelerini ve aynı şekilde eve geri dönüşlerini sağlamak, daha güvenli okul yolu oluşturma, trafik güvenliğinin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasını ve bunların sürdürebilirliğinin sağlanması  amacıyla Ulukavak Mahallesi 19 Mayıs İlkokulu Konferans Salonu’nda Öğrencilerin Taşıma Güvenliği anlatıldı. 

Toplantıda Öğrencilerin Trafik Güvenliğini Artıracak Yöntemler, Taşıtlara GPS Takılması ve İzlenmesi, Taşıma Öncesi ve Sonrası SMS ile Aileleri Bilgilendirme, Okul İdarelerince Servis Araçlarının Teknik ve Yeterlilik Yönünden İncelenmesi, Servis Araçlarının Sigorta ve Muayenelerinin Takip edilmesi, Servis Araçlarında Emniyet Kemeri Kullanımı, Araçlarda Taşıma Sınırını Aşacak Şekilde Taşıma Yapılıp Yapılmadığı, Taşıma Esnasında Rehber Personel Bulundurulup Bulundurulmadığı, Çocuklara Trafik Güvenliği Bilinci Aşılanması, Serviste Taşınan Öğrencilere ve Servis Sürücülerine Doğru Davranışların Yaşam Biçimi Olarak Benimsetilmesi konuları görüşüldü.


Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Komiser Dursun Demir toplantıda bir konuşma yaparak, “İl merkezi genelinde 9’u maddi hasarlı, 13’ü yaralanmalı olmak üzere toplam 22 okul servis aracı kazaya karışmış, kazalar neticesi 30 vatandaşımız yaralanmış, okul servis araçlarının toplam kazalar içindeki oranı binde 10 seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi. Kazaların önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Toplumun her kesimini etkileyen trafik kazalarında, dünyada her yıl 1 milyon 250 bin insan hayatını kaybetmekte, 50 milyon insan yaralanmakta ve yüz milyarlarca liralık maddi kayıp yaşanmaktadır. Yaşanan kayıpların içerisinde bizleri en fazla üzen ise hiç şüphesiz genç ve çocuklarımızın trafik kazalarında hayatlarını kaybetmeleridir.


Emniyet Genel Müdürlüğümüzün okul servislerine yönelik yaptığı incelemede çarpıcı rakamlar ortaya çıkmış, 2016 yılında 1.588 okul servisinin kazaya karıştığı, bu kazalar sonucu 8 kişinin öldüğü, ilginç olanı ise öğrencilerin bindiği otobüs ve minibüslerin (2015 yılı muayene sonuçlarına göre) yalnızca % 1’inin kusursuz olduğu tespit edilmiştir.


2016 Yılı Boyunca İl merkezi Polis-Jandarma sorumluluk alanlarında 2065 trafik kazası meydana gelmiş olup, bu kazaların dağılımı aşağıdaki şekildedir: İl merkezi Polis sorumluluk bölgesinde 735’i maddi hasarlı, 776’sı yaralanmalı ve 2’si ölümlü olmak üzere toplamda 1.513 trafik kazası meydana gelmiş, kazalar neticesi 1.096 kişi yaralanmış, 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş,İl merkezi Bölge Trafik sorumluluk bölgesindeki şehirlerarası karayollarımızda 205’i  maddi hasarlı, 153’ü yaralanmalı, 7’si ölümlü olmak üzere toplam 365 trafik kazası meydana gelmiş, kazalar neticesi 382 kişi yaralanmış, 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, İl merkezi Jandarma sorumluluk bölgesinde ise 59’u maddi hasarlı, 124’ü yaralanmalı ve 4’ü ölümlü olmak üzere toplamda 187 trafik kazası meydana gelmiş, kazalar neticesi 259 kişi yaralanmış, 4 vatandaşımız ise hayatını kaybetmiştir.


Ülkemiz genelinde 2016 yılında yapılan özel denetimlerde 88.335 okul servisi denetlenmiş, toplam 4.672 kural ihlali tespit edilerek 629 araç trafikten men edilmiştir.


İl merkezi Polis-Jandarma sorumluluk bölgesinde 2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde taşımalı veya şehir içi okul servis taşımacılığında kullanılan 640 okul servisi 981 kez denetime tabi tutulmuş, denetim sonucu ihlali görülen 196 araca trafik cezası uygulanmıştır.


Ancak daha önceki yıllar da dikkate alınarak kaza verileri incelendiğinde görülmektedir ki, uygulanan ceza ve yapılan denetimler bu kazaları belli bir noktaya kadar azaltabilmektedir. Trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için denetimin yanında, eğitim, mühendislik, ilk ve acil yardım hizmetlerinin birlikte ve eşgüdüm içerisinde sürdürülmesi hayati bir zorunluluktur.



Bu doğrultuda, trafik ve ulaşım güvenliği alanında gerekli tedbirlerin alınması ve ilgili kurum ve kuruluşların sorunun çözümü için bir araya getirilmesi amaçlanarak, 2020 yılına kadar trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri %50 oranında azaltma hedefi olan “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” ilgili kurum ve kuruluşların katılımları ile hazırlanmış ve 31 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Eylem planı trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla ilgili tüm kurum ve kişilere görev ve sorumluluklar vermektedir.

Eylem planında belirlenen önemli hedeflerden birisi de okul servis sürücülerine, velilere ve öğretmenlerimize trafik ve ilkyardım eğitimi verilmesi, kendilerine trafik bilinci kazandırılmasıdır.


Okul servis aracıyla öğrencilerin erişim ihtiyacının karşılandığı okul yönetimleri tarafından, araçların denetiminin özellikle zorunlu sigorta ve teknik muayene bakımından yapılması, öğrencilerin serviste emniyet kemerlerinin takılı olduğunun öğretmenler tarafından kontrol edildikten sonra okuldan ayrılmalarına izin verilmesi gibi önlemlerin muhtemel kazalardaki ölüm ve yaralanmaları azaltacağı gibi, bu uygulamayla çocuklarımıza olumlu ve koruyucu davranışların kazandırılması da mümkün olacaktır.


Ülkemiz genelinde trafikte seyreden tüm ticari araçlara yönelik 2017 yılı boyunca sivil trafik denetimleri yapılması Emniyet Genel Müdürlüğümüzce çıkarılan genelge ile illerimize bildirilmiş, bu doğrultuda sivil trafik polisi uygulamasının şehir içi belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, ticari minibüs, otobüs, okul servis araçları ve taksiler ile şehirlerarası otobüslerde de uygulanmasına Şubat ayı itibariyle başlanmıştır.


Bu denetimlere katılacak sivil trafik polislerimiz, toplu taşıma araçlarına ücret ödeyerek binecek, yolcu olarak seyahat edecek, yolculuk süresince sürücünün yaptığı kural ihlallerini tespit edecek, ihlal yapan sürücülere trafik cezası uygulanarak kural dışı davranışlarının önlenmesi, bu yöntemle vatandaşlarımızın daha güvenli yolculuk yapmaları sağlanacaktır.”


Son Güncelleme: 14.02.2017 14:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.