Onların hakkı engellenemez

Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle açıklama yaptı.

20 Kasım 2018 Salı 20:58
Onların hakkı engellenemez

Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar, geleceğimizi güvence altına almak için çocukları korumak, eğitmek, sağlıklı-mutlu yetiştirmek, onlara düşünme hakkı tanımak, sorumluluk bilinci aşılamak ve çocuk olduklarını unutmadan oyun oynamalarına izin vermek gerektiğini açıkladı.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Yaşar, şöyle dedi; “1989 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle birlikle çocuk haklarının yasalarca tanınmasının kutlandığı bir gündür. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık oluşturmak bu günün kutlanma amaçlarındandır.

18 yaşın altındaki her bireyi çocuk olarak tanımlayan Sözleşme’de en temel değerler; ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama hakkı, gelişme hakkı ve topluma katılım olarak yer almaktadır.

Günümüzde her tür çatışma ve yaşanılan savaşlar, en çok çocukları etkilemektedir. Dünyada birçok çocuk vatanından göç etmeye zorlanmakta, güvenli bir yuva bulabilmek için binlerce kilometre yol almaya zorlanmakta, denizlerden geçip bir umut aramaktadır. Bazı gruplarca “tehdit” olarak görülen bu çocukların, cansız bedenleri, Avrupa sahillerine vurmakta, bu çocuklar, devletlerin sınırlarından geçerken yollarda harap olmaktadırlar. Bu vahim durum çocukların seçimi ve kontrolünde değildir.

Çocuklar, gelecek nesillerdir. Geleceğimize yaşanabilir bir dünya bırakmak yaşlı nesillerin görevidir. Çocukların, temel hak ve özgürlüklerden yararlanması hiçbir hukuki gerekçe ile engellenemez.

1989 yılında Birleşmiş Milletlerce hazırlanan 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına alınması hedeflemiş ve taraf devletleri sözleşme maddeleri gereğince kendi iç hukuklarında değişim yapmaya zorlamıştır. 1989 yılında sözleşmeyi faaliyete geçiren BM, ne yazık ki bugün Gazze, Suriye ve Arakan’da devam eden katliamlara ve çocuk ölümlerine sessiz kalmaktadır.

Medya gündeminde sürekli şiddet gören ya da cinsel saldırıya maruz kalan çocuk haberleri vardır. Yasaları düzenlemek sorunu ortadan kaldırmaz. Bu yasaların uygulanmasını sağlayacak kurum, kuruluş ve kaliteli personel yetersizliği durumunda yasalar birer kağıt parçası olmaya mahkumdur. Fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet uygulanan, küçük yaşta oyun oynamak yerine çalıştırılan çocukların sağlıklı bireyler olması ve sağlıklı nesiller yetiştirmeleri beklenemez.

Yapmamız gereken; geleceğimizi güvence altına almak için çocukları korumak, eğitmek, sağlıklı - mutlu yetiştirmek, onlara düşünme hakkı tanımak, sorumluluk bilinci aşılamak ve çocuk olduklarını unutmadan oyun oynamalarına izin vermektir. Çocuklarımıza çocuk olmanın ayrıcalığını yaşatalım ve bunu düzenlemeyle ile tanınmış  çocuk hakları olarak değil, anne baba olmak ve toplumsal görevimiz olarak yapalım.

Çorum Barosu olarak bu konudaki hassasiyetimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Tüm çocukların, Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun!”

Son Güncelleme: 21.11.2018 00:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165