Türk Büro Sen’de yeni yönetim

Türk Büro Sen Çorum Şubesi Hanımlar Komisyonu Yönetim Kurulu oluşturuldu.

17 Aralık 2014 Çarşamba 10:35
Türk Büro Sen’de yeni yönetim


Türk Büro Sen Çorum Şubesi Hanımlar Komisyonu Yönetim Kurulu oluşturuldu.


Sendika hanımlar komisyonu başkanlığına Fidan Demir getirilirken, yönetim kurulu üyeleri Demet Yurdasucu, Gülsüm Altuntaş, Nigar Tülek Kesmece, Belkıs Yıldız, Suna Sarı, Feride Ekintopuz, Yasemin Demir, Necla Kayış, Serpil Kavak’tan oluştu.


Türk Büro Sen Şube Başkanı Sami Çam, yaptığı açıklakada, kadınların çalışma hayatında çektiği sorunlara dikkat çekti.


Sendika olarak çalışan, üreten, yol gösteren, hak eden ve hak ettiğini alan sendikacılık anlayışını ilke edinen emek örgütü olduklarını belirten Çam , ülkenin kalkınmasının, refahın ve barışın elde edilmesinin kadınların erkeklerle eşit şartlarda ve her alanda sunacağı katkı ile sağlanacağına inandıklarını bildirdi.

Çam, yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Kadınların toplumun kalkınmasına, ailenin refahına katkılarının henüz tam olarak anlaşılmadığı ülkemizde kadınların sorunlarının çözülebilmesi için kadınlar ile erkeklerin toplumdaki geleneksel rolleri dahil bir çok şeyin değişmesi gerekmektedir. Bu anlamda Türk Büro Sen Çorum Şubesi olarak çalışan kadınlarımızın yaşadığı sıkıntıların ne olduğu noktasında Türk Büro Sen Çorum Şubesi Hanımlar Komisyonu oluşturulmuştur.


Ülkemizde çalışma hayatında kadınlarımızın bir çok alanda sıkıntılar çektiğini, kadınlarımızın uzman mesleklerdeki payları, karar mekanizması içerisindeki sayıları ve rolleri, ülkenin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından konumunu belirlemektedir. Türkiye bu sıralamada genellikle sonlardadır. Ülkemizde ve İlimizde çalışma hayatı içinde büyük bir yükü omuzlayan kadın çalışanlarının sorunlarını ve beklentilerini dile getirme noktasında ortaya çıkan kararların Türk Büro Sen Hanımlar Komisyonu Çorum’da çalışan bayanların sesi olacaktır.


Devlet Personel Başkanlığının 2013 verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarında 2 milyon 548 bin kamu çalışanının 1 milyon 633 bin’i erkeklerden 914 bin’i de kadınlardan oluşmaktadır. Yani kamuda çalışan kadınların oranı %35.9 iken erkeklerin oranı %64.1’dir. bunun yanında kamuda Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Vali, Başkanlık Müşaviri, bağlı kurum Başkanı, Başkan Yardımcısı, Genel Müdür gibi üst düzey makamlarda görev yapan toplam 5.899 yöneticinin sadece 608’i kadın, 5.291’i ise erkektir. Kamudaki kadın yönetici sayısı sadece %10’da kalırken bu oran erkeklerde %90’dır.  


2012 TÜİK verilerine göre geçmişten günümüze ülkemizde kadın Başbakan sayısı 1, TBMM’de kadın temsil oranı ise yalnızca %14,


Yalnızca 1 kadın Bakan’ımız var,


Mevcut 20 Müsteşar’ın tamamı erkek,


81 Müsteşar Yardımcısının 3 tanesi kadın,


Kamudaki Genel Müdürlük makamının 156’sında erkekler, 9 tanesinde kadınlar var.


Yalnızca 1 kadın Valimiz var.


450 Vali Yardımcısı içerisinde 10, 989 Kaymakam arasında 13 tane kadın var.


261 Bölge Müdürlüğü arasında tek bir kadın Bölge Müdürü yok.


Kadın kamu görevlilerinin oranı Hakim ve Savcılarda %24,


Müfettişlerde %7,


Kariyer Uzmanlarında %38,


Din Görevlilerinde %5,


Teknik Personelde %26,


Bilgi işlemde %37,


Şeflerde ise %38’dir.

Çalışma, iş gücüne katılma ve üst düzey yöneticilik konularında geri planda kalan kadınlar hak arama noktasında da çekingen davranıyorlar. Kamuda toplam sendikalaşma oranı %68.17 iken kadınların örgütlenme oranı %35’lerde kalıyor.


Kamu çalışanı kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunların başında cinsiyet ayrımcılığının yapılması, yoğun ve uzun çalışma saatleri, meslekleri dışında görevlendirilmeleri, sosyal haklardan yararlanmadaki eşitsizlik, yönetici ve amir baskısı, şiddet, mobbing, cinsel taciz, gece nöbeti uygulaması ve süreleri, iş ve ev hayatı dolayısıyla çifte yoğunluk durumu, aileye yeteri kadar zaman ayıramama, çocuk bakımı, çocuk yardımlarının yetersizliği, ücretli ve ücretsiz doğum sürelerinin yetersiz olması, kadının çalışma hayatında yeterince yer alamamasındaki en büyük engellerden bir tanesi de toplumsal bilincin henüz oluşmamış olmasıdır.


Türk Büro Sen Hanımlar Komisyonumuzun çalışma hayatıyla ilgili önerileri şu şekildedir;


-18 yaşını doldurduğu halde çalışamayan ya da öğrenimine devam edemeyen erkek çocukların 25 yaşına, kız çocuklarının evleninceye kadar durumlarında bir değişiklik olmaması kaydıyla sağlık sigortası hakkından faydalandırılmalıdır.


-Doğum yapan ve ücretsiz doğum iznine ayrılan personele bu izni süresince maaşının dörtte bir oranında maaş ödemesine devam edilmelidir.


-Çocuğu yükseköğretim gören kamu çalışanlarına çocuk yardımı kapsamında eğitim yardımı yapılmalıdır.


-Kadın memurların doğum sonrası süt izni süresi 1 yıldan 2 yıla çıkartılmalıdır.


-Çalışan kadına yıpranma payı verilmelidir.


-Eş durumu, sağlık özrü, öğrenim özrü gibi özür grubu nakillerde stajyerliğin kalkmış olması şartı kaldırılmalıdır gibi çalışan kadınların sorunlarının çözümü noktasında sendikamızın önerilerinden bazılarını bu şekilde sıralayabiliriz.



Son Güncelleme: 17.12.2014 11:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.