Dünyaya örnek olan lider, Aliya

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi, ‘Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in İslam Deklarasyonu’

26 Şubat 2015 Perşembe 10:50
 Dünyaya örnek olan lider, Aliya


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi, ‘Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in İslam Deklarasyonu’ konulu bir seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak Samsun’dan Bilge Kral Kültür Derneği Başkanı Av. Hüseyin Dereli konuşmacı olarak katıldı.


Seminerin açış konuşmasını yapan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şube Başkanı Kazım Sekili, “Aliya, Boşnak halkının hayatta kalma mücadelesini verdiği dönemde ortaya çıkarak Boşnaklar’ın kaderini değiştiren bir mücadele adamıydı. Bosna Hersek'e yönelik sürdürülen en yoğun saldırılar esnasında bile demokrasi yanlısıydı. Bu unsurlardan dolayı hem Doğu hem de Batı Aliya'ya saygı duyardı. Aliya hem aydın kimliğiyle hem de mücadeleci kimliğiyle bizlere örnek olmuştur.'' Dedi.


Aliya İzzetbegoviç’in kendi üzerinde tesir etmesinin nedenlerini açıklayarak konuşmasına başlayan Hüseyin Dereli ise, hayatını en mütevazı şekilde yaşayan Aliya’nın ölümünden sonra da mezarı başında sadece Allah’ın kulu Aliya İzzetbegoviç yazdırmasının kendisini çok etkilediğini belirterek, şöyle dedi: “Namus erbabı bir zihnin bulması gereken en esaslı soru hakikatin ne olduğudur. İşte Aliya İzzetbegoviç, batı ve doğuyu en iyi tefekkür eden ve sorunlardan kurtuluşun reçetesini yazan adamdı. Modernizm insan ruhunu esir almış, insan metafiziğin ve Tanrı’nın kölesi olmaktan kurtarılmış ancak, gücün, paranın ve insanın kölesi haline getirmiştir. Bu durumdan bir an önce kurtulmalı ve ruh yapıcı unsurları yeşermiş şahsiyetli ve yerli nesiller yetiştirmeliyiz.


İslam Deklarasyonu, Avrupa’nın göbeğinde, Tito’nun Yugoslavya’sında; Sultan Fatih’in  yadigarı Saraybosna’da; komünizmin gölgesi altında, 1970 yılında


‘Bismillahirrahmanirrahim’diyerek yayınlanan, uğruna hapis yatılan ve aradan geçen  45 yıla rağmen hâl güncelliğini koruyan küçük bir risaledir.


İslam Deklarasyonu, üzerine ölü toprağı serpilmiş; şuur, irfan, tefekkür, zihin, hikmet ve hakikat gibi kavramları lügatinden çıkarmış bir medeniyetin insanlarına yani Müslümanlara, bizlere gerçekleri fark ettiren, hatırlatan aynadır.”


İslam Deklarasyonu kitabının içeriğinden bahseden Hüseyin Dereli, kitabın mutlaka tefekkür edilerek tekrar tekrar okunması gerektiğini kaydetti.



Son Güncelleme: 26.02.2015 12:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.