Osmancık festivalle renklendi

Osmancık’ta her yıl geleneksel olarak düzenlenen Pirinç, Kültür ve Sanat Festivali coşkuyla başladı.

26 Eylül 2014 Cuma 10:47
 Osmancık festivalle renklendi


Osmancık’ta her yıl geleneksel olarak düzenlenen Pirinç, Kültür ve Sanat Festivali coşkuyla başladı.


Festivalin açılışı için kortej yürüyüşü düzenlendi. Protokol ve vatandaşlar Hükümet Konağı önünden mehter takımı eşliğinde açılış töreninin düzenlendiği belediye önüne kadar yürüdü.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılışa Çorum Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Osmancık Kaymakamı Sezgin Üçüncü, Belediye Başkanı Hamza Karataş, Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Oğuzlar Belediye Başkanı Orhan Ateş, Laçin Belediye Başkanı Ünal Gevşek, daire müdürleri, meclis üyeleri, siyasi parti başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Festivalin açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Hamza Karataş, ilçenin adıyla özdeşleşen Osmancık 97 pirincini tanıtmayı amaçladıklarını kaydetti.


Osmancık pirincinin aynı isimle yurt dışında da üretilmeye başladığına dikkat çeken Karataş "İlçemizin tarihine baktığımızda yaklaşık 80 yıl boyunca panayır adı altında bu etkinliklerin düzenlendiğini görebiliriz. Dolayısı ile 9 yıldır pirinç festivali olarak kutladığımız etkinlikler şehrimizin geçmişinde önemli yer tutmaktadır. İlçemizin adı ile özdeşleşen Osmancık 97 Pirinci, 1997 yılında belediyemiz tarafından tescili yaptırılmış, bu yöreye has bir çeltik çeşidinden üretilmektedir.


Bir nesneye isim vermek kolay bir şey değildir. Özellikle bir tarım ürünü bir yörenin ismini taşıyorsa bu şu anlama gelmektedir: Bu ürünün doğduğu, en verimli olduğu, en iyi düzeyde yetiştirildiği, en kaliteli üretime sahip olduğu, anavatanı o yöredir. İşte Osmancık Pirincine, ilçemizin adının verilmesinin nedeni de budur.

Oysa bu gün Osmancık 97 çeşidi çeltiğin ekim alanları ülkenin dört bir yanına genişlediği gibi Rusya, Bulgaristan, Yunanistan gibi dış ülkelerde de yine Osmancık ismi ile yetiştirilmektedir. Ancak gerçek lezzete sahip pirinç, Osmancık'ta yetişen pirinçtir.


Bölgemizde yapımı devam eden Obruk - Dutludere Sulama Projesinin tamamlanması ile ilçemizdeki sulanabilir arazi; yaklaşık 3 katına çıkacak ve 60 bin hektar sulanabilir alana kavuşacağız. Bu proje ile çeltik havzamızın da genişleyeceğini ve ilçemizin en önemli ekonomik gelir kaynağı olan çeltiğimizi olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.


Mehter takımının marşları ve halk oyunları gösterisi ile devam eden festival açılışında vatandaşlara pilav ikram edildi.


BAŞBAKAN’DAN TELGRAF


Başbakan Ahmet Davutoğlu da bir telgraf göndererek Osmancık halkının festivalini kutladı.




Son Güncelleme: 26.09.2014 10:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.