‘UNESCO’nun 30. Yılında Hattuşa’

Çorum Valiliği bünyesinde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı...

04 Eylül 2015 Cuma 14:43
 ‘UNESCO’nun 30. Yılında Hattuşa’


Çorum Valiliği bünyesinde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Boğazkale Kaymakamlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ‘UNESCO’nun 30. Yılında Hattuşa’ etkinlikleri düzenlenecek.


Etkinlikler kapsamında Dünya Kültür Mirası listesine alınmış Hattuşa'nın, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı amacıyla 2 aşamalı çalışma planlandığını belirten Vali Ahmet Kara, etkinliklerle özelde Hattuşa’nın genelde de Çorum’un tanıtımının yapılacağını söyledi.


Vali Kara, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizdeki 15 kültürel varlıktan biri olan Hattuşa, UNESCO tarafından 28 Kasım 1986 tarihinde Dünya Miras Alanı olarak listeye alınmıştır. 28 Kasım 2016 tarihi itibariyle Hattuşa'nın listeye alınışının 30. yılıdır.  Ayrıca, insanlık tarihînin kültürel ve sosyal belleğini oluşturan ve savaşlar başta olmak üzere çeşitli doğal felaketler veya sosyal nedenlerle ortadan kaybolma tehlikesi olan belge ve bilgilerin korunması ve bu korumanın önlemlerinden biri olarak dijital ortamda paylaşılmasını sağlamak amacıyla, ülkemizin önerisi ile 4 belge, UNESCO Dünya Belleği Listesine alınmıştır. Bu dört belgeden biri olan Boğazköy Hitit Tabletleri de 2001 yılında listeye dahil edilmiş olup, Hitit Tabletlerinin Dünya Belleği Listesine alınışının da 15. yılıdır.


Bu kapsamda Hattuşa'nın, dolayısıyla Çorum'un ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı amacıyla 2 aşamalı çalışma planlanmıştır.


1. aşamada, 19-20 Eylül 2015 tarihlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı temsilcileri ile ülkemizdeki UNESCO Miras Alanı Listesinde bulunan illerimizin 14 Valiliği ile OKA üyesi Amasya, Tokat, Samsun Valiliklerinden katılım sağlanacak, ÇEKÜL Vakfı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü ile Boğazkale Kaymakamlığı, Hitit Üniversitesi, Boğazkale Belediyesi, OKA Genel Sekreterliği ile yerel ve ulusal aktörlerin katılımıyla Boğazkale'de ‘UNESCO'nun 30. Yılında Hattuşa’ ve ‘Boğazkale'de Turizmin Geleceği’ konulu çalıştay yapılacaktır.


2. aşamada ise çalıştayda sağlanan tecrübe ve bilgi paylaşımları sonrası alınan kararlar neticesinde, yerel ve ulusal kaynakların desteklediği proje içeriği netleşecektir. Bu kapsamda, 28 Kasım 2016 tarihinde 30. yıl kutlamaları faaliyetleri yürütülerek, özelde Hattuşa genelde de Çorum'un tanıtımı yapılacaktır.”


Son Güncelleme: 04.09.2015 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.