Ruh sağlığında saygınlık

Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar...

19 Ekim 2015 Pazartesi 14:22
Ruh sağlığında saygınlık

Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Ruh Sağlığı Birimi tarafından; Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde ‘10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’ nedeniyle halkı bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak adına stant kuruldu. Birim çalışanları tarafından halka el broşürleri dağıtılarak gerekli bilgilendirmeler yapıldı.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’8nden yapılan açıklamada, Ruh Sağlığı Haftası ile ilgili şu bilgiler verildi: “Dünya Ruh Sağlığı federasyonunun bir projesi olarak ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’, ruh sağlığının ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını arttırmak amacıyla, 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kultanıyor.


Sağlık dendiğinde çoğunlukla beden sağlığı anlaşılmaktadır. Oysa insan, ruhsal ve bedensel varlığı ile bir bütündür. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre ‘Sağlık; ruhsal, bedensel ve sosyal olarak tam bir iyilik hali’ olarak tanımlanıyor.


Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün teması bu yıl ‘Ruh Sağlığında Saygınlık’ olarak belirlenmiştir.


Toplumun her kademesinde ruh sağlığı sorunları yaşayan bireylerin insan hakları unutulmamalıdır. Ruh sağlığı hizmetlerinin ve sosyal politikaların bu bireylerin insan haklarını gözeten bir biçimde planlanması önemli ve gereklidir. Hastalıklara ve hastalara yönelik tutumların, yanlış inanışların ve önyargıların değişmesi ancak toplumun eğitilmesiyle ve farkındalığın artmasıyla mümkündür.


Bu kapsamda ruhsal hastalığı olan kişiler açısından insan hakları bazlı politika ve yasaların geliştirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitimi, şahıslara saygı ve kişilerin karar verme süreçlerine dahil edilme konularına vurgu yapılmak istenmiştir.


Ruhsal hastalığı olan insanlar gerçeği değerlendirmelerini güçleştiren çeşitli belirtiler yaşamaktadır. Hastaların bir çoğu uygun tıbbi tedavi ve psikososyal destekle iş yaşamına dahil olarak, sosyal ilişkilerini devam ettirmekte ve üretken bir hayat yaşayabilmektedir.

Psikiyatrik rahatsızlıklar halk tarafından yeterince anlaşılmadığı için önyargı ve ayrımcılığa açıktır. Örneğin halk arasında şizofreni hastalarının saldırgan ve tehlikeli olduğu ya da bu hastaların evsiz, sokakta yaşayan kişiler olduğu genel kanısı mevcuttur. Ancak bu, tüm şizofreni hastaları için doğru değildir. Çünkü bu tür hastalar aynı belirtileri yaşamazlar. Bu ve benzeri önyargılar, ayrımcılık ve damgalamalar hem hasta, hem de hasta yakınlarının hayatlarını zora sokmaktadır.

Hasta ve yakınları için damgalama ve etkileri ile baş etmek, hastalıkla baş etmelerinden daha zor olmaktadır. Bu önyargıların azaltılması, hasta ve yakınlarının ayrımcılık ve damgalanmadan korunması ve toplumsal bilinçlenme konusunda uzmanlara, kurumlara ve medyaya büyük görev düşmektedir.”

Son Güncelleme: 19.10.2015 14:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.