Uyku sorunlarına çözüm var

Uzm. Dr.Şengül Uysal,Çorum Özel Hastanesinde Uyku Laboratuvarının hizmete açılması nedeniyle yaptığı açıklamada; ‘Uyku, yaşam için gereklidir ve tüm vücudumuzun dinlendiği, tazelendiği önemli bir onarım sürecidir.

14 Kasım 2015 Cumartesi 13:37
Uyku sorunlarına çözüm var


Uzm. Dr.Şengül Uysal,Çorum Özel Hastanesinde Uyku Laboratuvarının hizmete açılması nedeniyle yaptığı açıklamada; ‘Uyku, yaşam için gereklidir ve tüm vücudumuzun dinlendiği, tazelendiği önemli bir onarım sürecidir. Günümüzde gelişen dünyada, insanlar uykuya yeteri kadar zaman ayırmamakta ve az uyumaktadır. Diğer yandan artan obezite nedeniyle uyku apne sendromu başta olmak üzere pek çok uyku bozukluğu daha sık görülmektedir. Sağlıksız bir uyku çoğu zaman gündüz uyanıklığı sürdürme güçlüğü yaratır. Dalgınlıklar ve istemsiz uyuklamalar, okul ve işte başarısızlığa, yanı sıra kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku vazgeçilmezdir.

Uyku bozuklukları sık görülür mü?

İnsanların yaklaşık yarısı hayatlarının bir döneminde bir uyku sorunundan etkilenmektedir. Seksen beş farklı uyku hastalığı tanımlamıştır. Yatağa girip saatlerce uyuyamama, yeterli süre uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma ve gündüz uyuklama, yüksek sesle horlama, uykuda bazı anormal hareketler yapma, uykuda nefes durması bunlardan yalnızca bazılarıdır.

Uyku apne sendromu nedir? Hangi yakınmalar görülür?

Dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalarda erkeklerin %4, kadınların %2’sinde uyku apnesi olduğu bildirilmektedir. Özellikle 40-65 yaşlar arasında ve erkeklerde sıktır. Uyku apne hastalarda gece boyunca yakınlarının fark ettiği, apne denilen nefes durmaları görülür. Şiddetli ve sürekli horlama, uykudan boğularak uyanma, kalitesiz uyku nedeniyle sabahları yorgun uyanma ve gündüz aşırı uyku hali sık saptanan diğer yakınmalardır. Gündüz uyuklamaları sebebiyle bu hastaların ev, iş ve trafik kazası yapma riskleri fazladır. Uyku apne hastaları çoğu kez uyurken horladığının ve nefesinin durduğunun farkında olmadığı için doktora başvurmaz veya geç başvururlar.’dedi.

Uyku apne sendromu hastalarında başka hastalıklar da görülür mü?

Ayrıca Uysal, Hastaların yarısından fazlasında yüksek tansiyon varlığının  bilinmekte olduğunu, Bu hastalarda kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp ritm bozukluğu ve inme riskinin  yüksek olduğuna değinerek, kan lipidlerinde artışın, şeker hastalığı ve insülin direncininde sık olduğunu ,Uyku apnesinin en kötü sonucunun  ise uyku sırasında ölüm görülebilmesi olduğunun  altını çizdi.

Uyku apne sendromu tanısı nasıl konur?

Uyku bozuklukları tanısı için polisomnografi denilen uyku testi yapılması gerektiğini de belirten Çorum Özel Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Şengül Uysal, ‘Uyku testi, hastanın bir gece uyku laboratuvarında yatırılarak uykusunun değerlendirildiği bir tetkiktir. Gece boyunca uykuda, hastanın vücuduna ait pek çok biyolojik sinyal bilgisayara kaydedilir ve bu kayıtlar analiz edilerek uyku hastalıklarının tanısı konulabilir.’dedi.

Son Güncelleme: 14.11.2015 13:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.