CHP’nin talebine Yabacıoğlu cevap verdi

CHP'li Belediye Meclis Üyeleri, Cemevleri'nin ibadethane olarak tanınmasını istedi.

06 Mart 2015 Cuma 18:09
 CHP’nin talebine Yabacıoğlu cevap verdi


CHP'li Belediye Meclis Üyeleri, Cemevleri'nin ibadethane olarak tanınmasını istedi. Camilere uygulanan hükümlerin cemevleri için de varsayılmasını dile getiren CHP'li Meclis Üyeleri'nin talebi gündem maddesi olarak görüşülürken, konunun TBMM yetkisinde olduğunu ifade edildi.


Gündemin son maddesi olarak görüşülen konu ile ilgili konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Yabacıoğlu, AK Parti hükümetinin dini inanç ve özgürlüklerin önündeki engelleri aşmaya dönük önemli adımlar attığını belirterek, şu açıklamayı yaptı; "AK Parti hükümetimiz özgürlükler ve dini inançların yaşanması konularında son derece radikal kararlar alarak insanlarımızın inandıkları gibi yaşayabilmeleri hususunda ülkemizin çok büyük yol kat etmesini sağlamıştır. Bunlardan biriside Alevi vatandaşlarımızla alakalı konulardır.


Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Alevi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümleri konusunda toplantılar düzenlemiş, sorunları bizzat birinci ağızdan dinleme inceliğini göstermiştir.


Hükümetimiz, Alevi çalıştayları düzenleyip istişareler yaparak ilk ağızdan sorun ve görüşlerini almak, Dersim konusunda tarihi bir adım atıp Alevi vatandaşlarımızdan devlet adına özür dileyerek alevi vatandaşlarımızı onore etmek. Okullarımızda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına Alevilik, Bektaşilik, Caferilik konularını ilave ederek,


Alevilere ve alevi kültürüne değer verdiğini ispatlamaktadır.  İnsanlık tarihinin birçok evresinde dindarlar zulüm görmüş inançlarını istediği gibi yaşayamamıştır. Biz her zaman insanlarımızın inançlarını özgürce yaşamasını savunduk ve savunuyoruz. Zaman zaman aşırıya kaçan ve din adına zulüm edenler çıkabiliyor. Ancak bazı kesimlerin bu tür aşırılıkları tüm dindar insanlara mal edilemez. İslam dinimiz inançların serbestçe yaşanması konusunda her zaman müsamahakâr olmuş hatta garanti altına almıştır.


Müslümanlar dinlerini yaşamak için meşreplerine uygun insanlarla bir araya gelmiş, bu vesile ile çeşitli ekoller, Mezhepler, Tarikatlar, kültürler ortaya çıkmıştır. Ve Bu birlikteliklerin sürdürülebilmesi için de Dergah, Tekke, Zaviye, Cemevi gibi isimler alan mekanlar ortaya çıkmıştır. Bu yerler, İlmin ve Güzel ahlakın, birlik ve beraberliğin, muhabbetin insanlar arasında yaygınlaşmasında önemli görevler üstlenmiştir.  Neticede bu farklı uygulamaların hepsi de İslam dinine mensup insanların birliktelikleri ve inançlarını yaşama biçimindeki tercihleridir. Tek dinimiz vardır oda İslam'dır. İslam dininin ibadethanesi de Camilerdir. CHP nin vermiş olduğu teklif, Cemevlerinin ibadethane olarak sayılması ve 5393 sayılı Belediye kanununda ibadethaneler için belediyelere tanınan yetkilerin buralar içinde kullanılmasıdır.


Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Anayasamız, Kanun yapıcı TBMM'miz ve Din işlerinde söz sahibi Diyanet işleri Başkanlığımız vardır. Bir yasal düzenleme yapılacaksa ilgili kurumların görüşleri alınarak TBMM tarafından yapılması gerekir. Bana göre talep edilen bu karar siyasi bir karar olup TBMM tarafından alınması gerekli bir karardır.


Belediyelerin görev ve yetkilerini düzenleyen 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve ilgili yönetmeliklere baktığımızda, Belediye Kanunun 14. Maddesi Belediye sınırları içerisinde, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla Belediyelerin Görev Yetki ve Sorumluluklarını, 15. Maddesi Belediyenin Yetki ve imtiyazlarını, 18. Maddesi de Belediye Meclisinin görev ve yetkilerini düzenlemektedir.


Ayrıca, Belediye Kanunun 30. Maddesinde de meclisin feshini gerektirecek hususlar zikredilmiş ve "b" bendinde "Belediyeye verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasi konularda karar alması, durumunda İçişleri Bakanlığının bildirimi üzerine Danıştayın kararı ile feshedilir." denilmektedir. Belediyemiz, şehrimizde yapılan Cami, Cemevi, Kuran Kursu gibi yerlere yapmış olduğu ayni yardımlar, her türlü imkânı ile sivil toplum kuruluşlarının kültür faaliyetlerine vermiş olduğu destekler, 


Neredeyse her mahallede açmış olduğu ve açmayı planladığı kültür merkezleri ile bu konudaki hassasiyetini göstermektedir. Halkımız tarafından geçmiş 5 yılda yapmış olduğumuz icraatların beğenildiği 2014 yılında yapılan seçimlerdeki destekle ve son yapılan ankette Belediye Başkanımızın %70 oranında başarılı bulunuyor olması, Belediyemizin doğru yolda olduğunu ve doğru işler yaptığının ispatıdır."



Son Güncelleme: 06.03.2015 18:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.