Dodurga maden işçilerine iyi haber

AK Parti Çorum Milletvekili Ekonomi İşleri Başkanı Cahit Bağcı, Çelikler Maden Ocağı’nda çalışmaların...

19 Aralık 2014 Cuma 16:31
 Dodurga maden işçilerine iyi haber


AK Parti Çorum Milletvekili Ekonomi İşleri Başkanı Cahit Bağcı, Çelikler Maden Ocağı’nda çalışmaların durdurulmasının ardından mazeretsiz işe gelmedikleri gerekçesiyle iş çıkışı verilen 130 maden işçisinden başvurusu bulunan 93 işçinin işsizlik sigortasından yararlanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Asım Gökalp Keskin ile görüştü. Bağcı’nın girişimleri sonucu işçilerin 2 Aralık 2014'den itibaren İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmalarını sağlandı.


Türkiye genelinde 70'e yakın maden ocağının üretimine ara verilmesine ve eksiklerin giderilmesine karar verildiğini hatırlatan Bağcı, yaptığı açıklamada şöyle dedi: "İşçilerimiz kesinlikle sahipsiz değildir. Konuyu bütün yönleriyle hükümetimiz ve ilgili bakanlıklar düzeyinde takip ediyoruz. Türkiye’de kömür madenciliğinde kalıcı bir çözüm üretmek için çalışıyoruz.  İlimizde faaliyet gösteren Çelikler A.Ş (Dodurga Linyitleri) işyeri üretim faaliyetleri; iş müfettişleri tarafından yapılan denetim sonucu düzenlenen,  idari tedbir raporuna istinaden 21.11.2014 tarihinde durdurulmuş ve Dodurga madeninin tekrar faaliyetine devam etmesine yönelik çalışmalar tıpkı diğer madenler gibi, ilgili bakanlıkların İLO Sözleşmesi çerçevesindeki mevzuat düzenlemelerini tamamladıktan sonra faaliyete başlamalarını sağlamak konusunda hükümetin kararı ve düzenlemelerin yasalaşması beklenmektedir.


Bu süreçte işveren işçi çıkarmaya gitmiş, ancak SGK fesih nedeni 22(diğer nedenler) olarak bildirildiğinden prim şartlarını taşısalar da söz konusu işçilere işsizlik ödeneği bağlanamamıştır. Konuyla ilgili İlimiz İŞKUR ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığı incelemelerini tamamlamıştır. İşyerinde işin durdurulması (21.11.2014) ve İş Teftiş Kurulu raporunun tamamlanması (17.12.2014) arasında 22 ‘Diğer Nedenler’ kodu ile iş sözleşmeleri feshedilen işçilerden İŞKUR İl Müdürlüğümüze bu güne kadar işsizlik ödeneği talebi ile müracaat eden 93 İşçimize İşsizlik Ödeneği bağlanması kararlaştırılmıştır. 4447 ve 5510 sayılı kanunlar çerçevesinde işsizlik ödeneği; hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere ise 300 gün süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir. Bu konuda Çorum İŞKUR Müdürlüğümüz çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanması için çalışacak ve hak edenlerin ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonundan ödenmesini sağlayacaktır. Ayrıca Dodurga’da işten çıkarılan işçi kardeşlerimize kaymakamlık tarafından 2 şer ton kömür verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”




Son Güncelleme: 19.12.2014 16:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.