Belediye istedi, HİTÜ yaptı

Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyeleri bir engelli vatandaşın hayatını kolaylaştıran engelli aracı modifikasyonunu gerçekleştirdi.

24 Nisan 2019 Çarşamba 23:03
Belediye istedi, HİTÜ yaptı

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyeleri engelli aracı modifikasyonu gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamaya göre, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seyfi Polat ve Makine Mühendisliği Araştırma Görevlisi Mustafa Reşit Haboğlu tarafından Çorum’da yaşayan fiziksel engelli Bekir Madan için engelli aracı modifikasyonu gerçekleştirildi.

Çorum Belediyesi tarafından engellilere ücretsiz olarak akülü - joystick kollu araçlar dağıtıldı, ancak ismi geçen engelli vatandaşın fiziksel engelinin aracı kullanmaya uygun olmamasından dolayı bu aracı kullanması mümkün olmadı. Çorum Belediyesi, üniversiteden aracın engellinin kullanabileceği şekilde revize edilmesi için talepte bulundu. Bu talep doğrultusunda, aracın joystick kolu devre dışı bırakıldı. Yön kontrolünün sağlanabilmesi için engelli kişinin kol ve bilek ölçülerine göre SolidWorks programında ergonomik bir tasarım yapıldı, 3D yazıcı kullanılarak yeni bir yön kontrol kolu imal edildi. Aracın ileri ve geri hareketi için ayak pedalları monte edildi. Sensörlerden elde edilen veriler ve ilave bir mikrodenetleyici kullanılarak engelli kişinin reflekslerine uygun kontrol algoritması/yazılımı geliştirildi. Yaklaşık 2 aylık test sürecinden sonra engelli kişinin fiziksel özelliklerine göre yeniden tasarlanan kişiye özgü aracın kullanıcıyla uyumu sağlandı. Kullanıcı Bekir Madan’ın başkasına ihtiyaç duymadan araçla kendi başına hareket edebilmesi sonrasındaki sevinci ve ‘Özgürlüğüme Kavuştum’ ifadesi herkesi derinden etkiledi.

Fiziksel engeli akülü araçları kullanmaya uygun olmayan engelli insanlar için bu tarz araç tasarımları bir umut oluyor.. Yapılacak ufak değişikliklerle birçok insanın kullanımına uygun hale getirilebilecek olan engelli aracı, üniversitenin sosyal sorumluluk projelerindeki hassasiyetini gözler önüne seriyor. Benzer durumda olan diğer engelli insanlar için de bu projenin örnek olabileceği düşünülüyor.

Doç. Dr. Seyfi Polat; projenin gerçekleştirilmesi sürecinde desteklerini esirgemeyen Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Betül Özseçer, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Özgür Özdilli, Tasarım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Hacer Yücel ve bu projenin başlamasına vesile olan Havva Kahraman’a teşekkür etti.

Son Güncelleme: 25.04.2019 11:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.