Üzüm turşusunun raf ömrünü uzatan proje

HİTÜ Gıda Mühendisliği Bölümün öğrencisi Merve Gürgil’in üzüm turşularının raf ömrünü uzatmaya yönelik projesine TÜBİTAK desteği.

10 Eylül 2020 Perşembe 00:42
Üzüm turşusunun raf ömrünü uzatan proje

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümün öğrencisi Merve Gürgil’in, üzüm turşularının raf ömrünü uzatmaya yönelik hazırladığı projenin TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandığı bildirildi.

Yapılan açıklamaya göre, Gürgil’in, Mühendislik Fakültesi Arş. Gör. Dr. Tuba Büyüksırıt Bedir’in akademik danışmanlığında sunduğu “Çeşitli Aromatik Bitkilerin Kullanılması ile Üzüm Turşularının Bozulmasının Engellenmesi” adlı proje, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında kabul edildi.

Proje kapsamında, zengin besinsel içeriğe sahip üzüm meyvesinin, bilinen en eski dayandırma yöntemlerinden biri olan turşu ürününe işlenmesi planlanıyor. Hem probiyotik bakteriler hem de yüksek besleyici değere sahip olması bakımından çok faydalı bir gıda ürünü olarak bilinen üzüm turşusunun, 10 farklı bitki kullanılarak aromalandırılması ve duyusal olarak değerlendirilmesi ile en çok tercih edilen türünün belirlenmesi hedefleniyor.

Turşuların bozulmasına neden olan veya istenmeyen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyel etkilerinin belirlenmesi için mikrobiyolojik analizleri ile üretilen ürünün kimyasal ve fiziksel özellikleri, olgunlaşma ve depolama döneminde periyodik analizlerle de takibinin yapılması planlanıyor.

Dr. Tuba Büyüksırıt Bedir, üzüm turşusunun üretimi ile yapılan laboratuvar çalışmalarının çok az veya yetersiz olduğunu belirterek, “Bu çalışma ile üzüm turşusu üretimi ve bitkilerle aromalandırılması sonucunda elde edilecek bilgilerle literatüre katkı sağlanacak” dedi.

RAF ÖMRÜ UZATAYACAK

Ayrıca kullanılacak aromatik bitkilerle ürün çeşitliliğinin arttırılması ve bitkilerin antimikrobiyel etkilerinin belirlenmesi ile de raf ömrünü uzatmada potansiyel olma ihtimallerinin söz konusu olacağına işaret eden Dr. Büyüksırıt Bedir, “Proje kapsamında elde edilecek olumlu sonuçlar, hem yerel üretimle sınırlı olan üzüm turşularının endüstriyel üretimini başlatacak ve dolayısıyla ekonomik katkı sağlayacak, hem de az çalışma bulunan üzüm turşusu ve eklenen aromatik bitkilerle bozulmanın engellemesi konularında sonrasında yapılacak bilimsel çalışmalarda yol gösterici olacaktır” ifadesini kullandı.

Son Güncelleme: 10.09.2020 16:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Turşu 2020-09-11 09:45:41

Yorum yapan arkadaşlar, elbette söylenenlere saygımız sonsuz. Ama Gıda Mühendisliği'ndeki bir arkadaşımızın bu çalışması, önemli bir başarıdır. Zira ilimiz turşu konusunda oldukça iddialı bir ildir ve bu ürünün endüstriyel hale gelmesinin tek yolu da bu tür çalışmalardan geçer. Bu arada turşuyu küçümseyen hemşerilerim, lütfen anne ve babalarınıza sorun, acaba neyle büyütmüşler sizi? Ne olur zaten az sayıda insan çalışıyor, çalışana da destek verelim.

Avatar
Örnek Bir Çalışma-Turşu 2020-09-11 09:50:37

Belki farkında değiliz ama başta McDonalds, Burger King, Pizza Hut, Little Caesars, Schlotzskys Deli, Arbys gibi zincir restoranlar, dünyanın dört bir yanına yayılmış şubelerinde sattığı ve kullandığı turşuları Türkiyeden alıyor. 500 milyon Euro'luk bir pazar bu. Belki Çorum da sahip olduğu turşu alanındaki tecrübesi ve birikimiyle bu pastadan pay alır. Genç arkadaşlarım, siz ufku, vizyonu Samsun tarafından Sıklık'la, Ankara tarafında da Koparan arasında kalanları boşverin.

Misafir Avatar
mert 2020-09-11 11:51:40 @Örnek Bir Çalışma-Turşu

üzüm turşusu yiyerek büyümedik ama. salatalık, fasülye, domates, biber falan olsa ...

Beğenmedim! (1)
Avatar
Harika 2020-09-10 23:09:10

Ülkemizin içinden geçtiği zor zamanlarda aldığımız böylesine güzel haberler hayata karşı dimdik durmamızı sağlıyor hamdolsun.. mevlam Muzaffer eylesin.. darısı korona aşısına inşAllah

Avatar
Mert 2020-09-10 22:51:39

Vay

Avatar
Yatırımcı 2020-09-10 23:14:45

Ben bu işe yatırım yaparım.. geleceğin sektörü.. çok kısa sürede üzüm turşusunun hayatımızdaki yeri ekmek kadar su kadar nefes kadar önemli hale gelecek.. üniversiteyi tebrik ediyorum.. Allah müstehaklarını vermesin

Avatar
Hasan 2020-09-11 07:40:06

Gerçekten bu tür haberler bu başarılar gurur verici mutlaka desteklenmeli ve takip edilmeli ????????????????

Avatar
:) 2020-09-10 22:31:48

Sayın editör
Başlık dalga geçer gibi olmuş walla..
Bi de üzüm turşusunun raf ömrünü uzatmak yerine biraz daha yarayışlı bişeylerle uğraşsalar sanki daha mı iyi olur

Avatar
Bilim adamı 2020-09-10 23:10:52

Bilim deyince ilk akla gelen, bilimin dibi , ümmettin umudu Erol kavuncu vekilimizin bu işte parmağı yoksa , bende bişey bilmiyorum