Çorum’da kimin ne gündemi var bilemiyorum ama lafı eğip bükmeden direkt mevzuya girelim.

ESAS GÜNDEM ANNE VE KIZININ ÖLDÜĞÜ FECİ KAZA

Kentin esas gündemi Çevre Yolu İlim Yayma Kavşağı’nda bu sabah yaşanan feci trafik kazası ve bir anne ve kızının hayatını kaybetmesi elbette.

BÖYLE GİDERSE İLK DEĞİL SON DA OLMAYACAK

Sebepler değişmediği müddetçe, sonuç da değişmeyecek. Bu üzücü kaza ilk değil, son da olmayacak. Sorumlu da suçlu da aramıyoruz, lakin bir şeyler söylemek vazifemiz.

ÇEVRE YOLU DEĞİL MECBURİYET YOLU

Zaman içinde yapılaşan, nüfus, araç ve yaya trafiği artan Çorum Çevre Yolu artık çevre yolu olmaktan çoktan çıktı. Öyle bir çevre yolumuz var ki; kamyonu da, tırı da, vinci de otomobili de, bisikleti de, motosikleti de, at arabası da buradan geçiyor. Çevre yolu olmuş mecburiyet yolu.

BİNEVLER KAVŞAĞI’NA ZAR-ZOR YAPTIRDIK

Üzülerek anlıyoruz ki; yeni bir çevre yolu yapma imkan ve kabiliyetine sahip bir şehir değiliz. Art arda sıralanan tehlikeli kavşaklardan Binevler’e uzun yılların çabası sonucu zar-zor alttan geçişli üst geçit yaptırılabildik. Kazalar azaldı mı, evet.

OSMANCIK ÜST GEÇİDİ UCUBE, AMA…

Osmancık üst geçidi Çorumlu’nun istediği gibi inşa edilmedi, ucube bir yapı oldu. Hatta o bölgenin ticari canlılığını yok etti. Osmancık üst geçidinde Pazartesi Pazarı kurulduğu zamanlarda ve mesai saatlerinde halen trafik sıkışıyor. Bu olumsuzluklara rağmen istatistikler kazaların kısmen azaldığını teyit ediyor.

BURADA BİR TEDBİR GÖZLENİYOR

İskilip Kavşağı’na yakın bölgeye çok fonksiyonlu köprülü kavşak yapılıyor. Osmancık güzergahından 8 ayrı ilçeden merkeze gelen araçlar, çevre yolunu görmeden üstten Akşemseddin Caddesi’ne bağlanacak. Burada da bir tedbir gözleniyor.

İKİ KAVŞAĞA TEDBİR FARZ

Öte yandan iki kadının hayatını kaybettiği İlim Yayma Cemiyeti ile Gıda Toptancılar Sitesi Kavşaklarında tüm riskler artarak devam ediyor. Başta söyledik, madem bu memleketin alternatif bir çevre yolu yapma, yaptırma gücü ve kabiliyeti yok, o zaman tedbir farz oluyor.

MESELA

Mesela; İlim Yayma Cemiyeti Kavşağı’na Binevler benzeri Karadeniz güzergahından gelen araçların çevre yolunu görmeyeceği bir alt-üst geçit yapılabilir. Olmuyor mu, öyleyse yaya üst geçidi kondurulabilir. Oda mı olmuyor, Çimento Fabrikası kavşağından başlayıp şehrin çıkışına kadar ortalama hız, kavşaklara da kırmızı ışık kameraları yerleştirilebilir.

BİRİLERİ ÇORUMLU’YA ÇIKIP ANLATSIN

Hiçbiri olmuyorsa Türkiye’de çevre yolu Çorum gibi şehrin göbeğinden geçen kaç il var.? Veya bizim gibi şehir merkezi geçişlerinde alt geçidi, üst geçidi olmayan veya başkaca hiçbir tedbiri olmayan hangi kentler var? Birileri çıkıp söylesin de bilelim. Uzmanları daha iyi bilir. Velhasıl insan hayatını hedef alan kazaların önlenmesi için biz tedbirimizi alalım, takdir Allah’ın.

VEBALİ OLANLAR NASIL HESAP VERECEK?

Bugüne kadar yaşanan ölümlerden kentin gelmiş ve geçmiş iktidar siyasetçisinden muhalefetine, belediye başkanlarından bürokratına, sivil toplum kuruluşlarından gazetecisine kadar herkesin vebali var. Vebali olanlar nasıl hesap verecek bilemiyorum.

LEBLEBİ MOTİFİNDEN ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ

Kavşaklara ay yıldız ve leblebi motifli anıtla görselliğe çalışmaktansa, önceliğimizin can güvenliğini sağlayan tedbirleri almak gerektiği anlaşılmadıkça, yüksek maliyet, teknik sorunlar vs. gibi gerekçelerle Çorum’un hakkını Ankara’dan söke söke almadıkça, hiçbir sorumluluğu olmayan masum insanlar ölmeye devam edecek.

Kimse kusura bakmasın, ahval bu oldukça, Çorumlu da çıkıp bal gibi ‘Çorum sahipsiz’ der…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.