'Tercihim Türkiye’ye konuk oldular

Hitit Üniversitesi Rektörü ile Hindistan ve Somalili iki yabancı öğrenci TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda yayınlanan ‘Tercihim Türkiye’ adlı programın konuğu oldu.

09 Ocak 2020 Perşembe 12:54
'Tercihim Türkiye’ye konuk oldular

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ile üniversitenin Hindistan uyruklu öğrenci Mohammed Ali Ahmet Khan ve Somali uyruklu öğrenci Aliya Abdullahi Hassan, TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda yayınlanan ve sunuculuğunu Burçak Ateş Güler’in yaptığı ‘Tercihim Türkiye’ adlı programın konuğu oldu.

Rektör Öztürk, ‘Hitit Üniversitesi’ni neden tercih etmeli, arkadaşlarımız’ şeklindeki bir soruya, Hitit Üniversitesi’nin, 2002 sonrasında Türkiye’de kurulan 95 üniversite arasında bilimsel araştırma ve eğitim kalitesi faaliyetleri anlamında 10’uncu sırada bulunduğunu belirterek, bu sıralamanın eğitim kalitesinin, araştırma altyapısının ve yükseköğretim anlayışının Çorum’da yerleştiğinin bir göstergesi olduğunu işaret etti.

Türkiye’de uluslararası sağlık alanında lisanslama yapabilen tek araştırma laboratuvarının, Hitit Üniversitesi bünyesinde bulunduğunu hatırlatan Öztürk, ayrıca üniversite olarak Türkiye’nin gurur duyduğu projelerden olan Antarktika Bilim Üssü Projesi’nin paydaşı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Çorum ilimiz, bölgemizde makine ve imalat teknolojileri anlamında ayrışmış durumda. 1 milyar doları aşkın ihracat yapan, sanayi kapasitesi olan bir şehirden bahsediyoruz. Bu ne demek? Şu anda Hindistan’a da Somali’ye de Çorum’daki kuruluşlarımız, özel sektörden makine imalatında çalışan firmalarımız ihracat yapmaktadır. Arkadaşlarımızın özellik itibarıyla çalıştıkları alanda ülkeleriyle irtibat kurabilecek. O ülkelerde Türk firmaları da istihdam imkanları da hazır.”

GÜVENLİ ORTAM, HOCALARLA GÜÇLÜ İLETİŞİM VE KALİTELİ EĞİTİM

“Uluslararası öğrencilerimize sunduğunuz ne gibi imkanlar var” şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Öztürk, uluslararası öğrencilere güvenli ortamda, yer yer kendi dillerinde güçlü diyalog kurabilen ve başarılı akademik kariyere sahip akademik personelle kaliteli eğitim imkanı sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Kendilerinin, genellikle anne ve babalarının en fazla istediği güvenli ortam. Çorum, Hitit Üniversitesi en güvenli ortamlardan biri. Çorum ile ilgili ayrıca bir parantez açmak gerekirse, genç daha 14 yaşında bir üniversite. Yurtlarından şehirdeki imkanlarına kadar ilgi alanlarına uygun etkileşimli bir ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Küresel anlamda bu işin, yüksek eğitimin nasıl yapıldığı konusunda en önemli hususun güven olduğuna inanıyoruz. İkincisi de öğrencilerimiz birebir hocalarıyla saatlerce konuşup ekstra bir şeyler almak isterlerse alanlarıyla ilgili tartışıp rahat rahat diyaloğa geçebilecekleri ortama sahip. Her hocamız neredeyse bire bir arkadaşlarımızla ilgileniyorlar. Bu çok çok kıymetli. Üçüncü önemli husus da yurt dışından geliyorlar, bu işin maliyet unsuru da var. Çorum’da bir öğrenci ortamı olarak en uygun şartlarda kendilerini yormadan kaliteli eğitim alıyorlar. Hitit Üniversitesi bu şartları onlara sunuyor. Güvenli ortam, hocalarla güçlü iletişim ve kaliteli eğitim anlamında önleri açık ve maliyet anlamında katlanılabilir bir üniversiteyi onlarla buluşturuyoruz.”

ANADOLU KÜLTÜRÜYLE OLUŞAN BİR ORTAM

Rektör Öztürk, uluslararası öğrencilerin en çok hangi bölümleri tercih ettiği yönündeki soru üzerine de, “Bu dönemde üzerinde durmaya çalıştığımız hususlardan bir tanesi, uluslararasılaşmayı sağlamak. Uluslararasılaşmanın bir ayağı da uluslararası öğrencilerimize, üniversitemizde daha fazla hizmet verebilir hale gelmek. Şu anda 300’e yakın yabancı uyruklu öğrenicimiz var. Yönetim, siyaset bilimler, iktisadi alanlar daha çok tercih edilmektedir. Arkadaşlarımızın talep ettiği bölümler genellikle popüler bölümler oluyor ama ülkelerinin ihtiyaçları, kendi vizyonlarına göre yönelim söz konusu” diye konuştu.

Yurt dışından gelen öğrencilerle özel olarak ilgilendiklerini ve onlara daha hassas davrandıklarını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anadolu’nun iki temel değeri var; bir tanesi eğitim, bir diğeri de misafirperverlik. Eğitim ve misafirperverlik yan yana geldiğinde çok daha güzel sonuçlar alınıyor. Uluslararası öğrencilerimiz geldiğinde, eğitimleri istedikleri düzeyde alacaklar. Z kuşağı gençlerimiz var. Bu gençlerimiz dünyanın her yerinden üniversitemize gelebilir. Küresel şartlarda çok yönlü, çok kültürlü, çok boyutlu eğitimle birlikte Anadolu kültürüyle buluşacakları ortamı onlara sunmaya hazırız. Yurt dışında eğitim almış birçok hocamız sahada. Onlar da birebir öğrencilerimizle ilgilenerek eğitimi kaliteli hale getirmek için ellerinden geleni yapıyor. Gelen öğrencilerimize üst yönetim olarak bizlerin kapısı her zaman açık. Her türlü imkanı onlara ulaştırmak için elimizden geliyoruz.”

MİLYARLARLA DOLAR KÖPRÜLERLE YAPILAMAYACAK GÖREV ÜSTLENİYORLAR

Prof. Dr. Öztürk, uluslararası öğrencilerin mezun olduktan sonra ülkeleri ile Türkiye arasında kurulacak ilişkilerde önemli rol oynayabileceğini belirterek, “Hindistan’dan Afrika’ya kadar olan coğrafyadan ülkemize gelen bu güzel öğrencilerimiz, Anadolu’nun o şefkatli, merhametli, barış dolu, medeniyetlerin biriktirdiği güzelliklerle karşılaşıp ülkelerine döndüğünde onlarca programla, milyarlarca dolarla yapamayacağımız çalışmalarda kendi dilleriyle güzelce izah ederek kuracakları köprüler bizim için çok kıymetli“ ifadelerini kullandı.

Programa katılan Makine Mühendisliği Bölümü’nden Hindistan uyruklu öğrenci Mohammad Ali Ahmad Khan da, program sunucusunun, ‘Çorum’u nereden buldun? Neden Hitit Üniversitesi’ şeklindeki sorusu üzerine, “Çorum eğitim kalitesi konusunda çok iyi. Güvenlik ve ulaşım konusunda da gerçekten iyi durumda. Arkadaşlarımın yönlendirmesiyle geldim” dedi.

Mezun olduktan sonra ülkesine dönüp dönmeyeceği sorulan Khan, “Benim ailem Hindistan’da yaşıyor. Bu yüzden mezun olduktan sonra, Hindistan’a gideceğim ama Türkiye ile her zaman iletişimim olacak” diye konuştu.

Çorum’da uyum sorunu yaşayıp yaşamadığı sorulan Khan, “Bizim yemeklerimiz biraz farklı ama Ş.Urfa ve G.Antep’e de biraz yakın. Yemek konusunda ilk başta biraz sıkıntı yaşadık ama Türk yemeklerine yavaş yavaş alıştık. Türkiye’de her şehrin ayrı bir özel yemeği var. Türk insanı çok sıcakkanlı. Türk dizileri bizde bayağı popüler. Kültürümüz yakın” şeklinde konuştu.

Programa konuk olan öğrencilerden Somali uyruklu Aliya Abduhllahi Hassan ise Hitit Üniversitesi’ni kazandığında ilk başta çok sevinmediğini, ancak daha sonra Çorum’u ve üniversite ortamını görünce kendisini çok şanslı hissettiğini belirterek, “İyi ki gelmişim diyorum” ifadesini kullandı.

Çorum’da hem üniversiteli arkadaşlarının hem de halkın sıcak ilgisiyle karşılaştığını söyleyen Hassan, “Kaldığım özel yurtta arkadaşlarımızla aile gibiyiz” dedi.

Programda, Hindistan uyruklu öğrenci Mohammed Ali Ahmet Khan, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ‘Gel, Gel, Ne Olursa Yine Gel’ şiirini Türkçe olarak seslendirmesinin ardından, Rektör Prof. Dr. Öztürk de “Eğitim anlamında, modern Türkiye’de günümüzde aynı duygularla diyoruz ki, kim olursa olsun gelsin. Eğitim herkes için önemli. İnsanlık için, çocuklarımız için gel. Bu güzel şehre ne olursan ol yine gel” dedi.

Son Güncelleme: 09.01.2020 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2020-01-11 23:52:00

Hitit Üniversitemiz Çorumumuzun dünyaya açılması için en önemli aktörlerimizden biri. Yabanci öğrencilerle sokakta karşılaştığımızda mutluluk duyuyor ve üniversitenin bir şehir için ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Başta Rektör beyden ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun. İleriki yıllarda şehrimizin katmadegerine katki sağladığını hep beraber göreceğiz. Üniversitemize teşekkürler.