Asgari ücret ne olacak?

2020 asgari ücret zam oranını belirlemek için Asgari Ücret Komisyonu yarın 3. kez toplanıyor.

16 Aralık 2019 Pazartesi 09:57
Asgari ücret ne olacak?

2020 asgari ücret zam oranını belirlemek için Asgari Ücret Komisyonu yarın 3. kez toplanıyor. İşçi sendikaları asgari ücretin yaklaşık 2 buçuk lira olmasını isterken Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan da bir teklif geldi. Yüzde 12 zamma karşılık sendikanın bir de şartı var.
Asgari ücret artışı konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkilisi, 'işverene sağlanan devlet desteğinin 100 liradan 200 liraya çıkarılması şartıyla' asgari ücret zammı önerilerinin yüzde 12 olacağını açıkladı. Önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek için taraflar yarın üçüncü kez bir araya gelmeye hazırlanırken, Türk-İş'ten sonra işveren temsilcisi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan da (TİSK) asgari ücret önerisi geldi.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, konuyla ilgili konuşan bir TİSK yetkilisi, işverene sağlanan devlet desteğinin 100 liradan 200 liraya çıkarılması şartıyla asgari ücrete yüzde 12, yani bu yıl sonu beklenen enflasyon oranı kadar zammın makul olacağını söyledi.
100 TL'si devletten
Buna göre işveren tarafı halen 2 bin 20 TL olan asgari ücretin 2020'de en fazla 2 bin 262 TL olmasını istiyor. Bu da ilave 100 lirası devletten olmak üzere 242 liralık artışa karşılık geliyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyeti olan 2 bin 578 liranın altındaki hiç bir teklifi kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Asgari ücret zammına yönelik görüşlerini paylaşan TİSK temsilcisi, önümüzdeki yıl asgari ücrete yüksek bir zam olmayacağını, bunun için önlerinde 3 kuvvetli neden bulunduğunu söyledi. TİSK temsilcisi, ‘3 kuvvetli neden' olarak ise; işsizliğin rekor düzeye ulaşması, yakın zamanda seçim olmaması ve kayıt dışılığın artmasını gösterdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bir bilen 2019-12-16 10:30:59

TİSK temsilcisinin ağzına balı çalmışlar anlaşılan, işçinin hakkını gözetmediğine göre...