Ceviz üretimine dair tüm detaylar

Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat, ceviz üretimi için gereken detay bilgileri köşesine taşıdı.

08 Eylül 2020 Salı 00:01
Ceviz üretimine dair tüm detaylar

Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat, Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinin cazip olup olmadığını değerlendiren bir yazı kaleme aldı.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Ceviz Bahçe Tesisi Projesi-Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi” başlıklı çalışmasından öne çıkan notları aktaran Donat, Bakanlık, yapılacak olan yatırımlarla ceviz üretimini artırarak ülke ihtiyacını ithalat yerine yerli üretimle karşılamayı hedeflediğini aktardı. Donat, cevizde bakanlığın sağlamış olduğu sertifikalı fidan ve diğer hibe destekleri yanında, bozuk orman arazilerinin ve hazine arazilerinin tahsisiyle yeni ceviz bahçelerinin kurulmasının teşvik edildiğini, Türkiye’nin mevcut ceviz üretim miktarı ile dünyada 4’üncü sırada yer aldığını, buna rağmen kendi ihtiyacını tamamen karşılayamayıp net ithalatçı ülke konumunda yer aldığını ifade etti.


Donat, yazısında küresel ceviz üretimindeki rakamlar, küresel ceviz ticaretinde öne çıkan ülkeler, cevizin ekonomik önemi, hangi iklim ve toprak şartlarını sevdiği, ceviz bahçesi seçiminde dikkat edilecek hususları anlatırken, bu işe girmek isteyenlere yönelik uyarılarını sıralıyor. 
Bilindiği üzere Çorum'da ceviz üretimi yoğun olarak Oğuzlar ilçesi ve havzasında gerçekleştiriliyor.

İlgili köşe yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz...
https://www.bloomberght.com/yorum/irfan-donat/2263828-turkiyede-ceviz-yetistiriciligi-cazip-bir-yatirim-mi

Son Güncelleme: 08.09.2020 08:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.