Ceylan açıkladı, 12 ilde uygulanacak

Milletvekili Ceylan, Çorum’un da yer aldığı ve ülkemizde ilk defa 12 ilde uygulanacak olan LEADER desteğine dikkat çekti.

07 Temmuz 2020 Salı 13:50
Ceylan açıkladı, 12 ilde uygulanacak

AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum’un da yer aldığı ve ülkemizde ilk defa 12 ilde uygulanacak olan LEADER desteğine dikkat çekti.

Ceylan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörlüğü  2020 yılı çalışmalarını değerlendirdi.

Ceylan yaptığı yazılı açıklamada, şu bilgileri aktardı;“Temmuz ayı sonunda tamamlanacak olan 9.Başvuru Çağrısının hem ülkemiz hem de ilimiz çiftçileri için hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Hem hibe oranlarında artış yaparak, hem de makine ekipman listesine yeni eklemeler yaparak, Devletimiz, çiftçisinin yanında olduğunu bu proje çağrısıyla bir kez daha göstermiştir.

 190 MİLYONLUK LİRALIK YATIRIM TUTARLI 651 PROJEYE 91,6 MİLYON LİRA HİBE ÖDENDİ

TKDK, ilimizde bugüne kadar, ahır, sağımhane, gübre ve silaj çukuru, samanlık ve yem deposu, makine ekipman garajı, soğuk hava deposu, işletme binaları gibi inşaat işleriyle birlikte, pulluktan mibzere, balya makinesinden silaj makinesine, buzağı kulübesinden sağım sistemine, ultrason cihazından sağım robotuna, traktöründen karavanına, güvenlik sisteminden iklimlendirme sistemine, bilgisayarından güneş paneline kadar birçok makine-ekipman alımını içeren 651 projeye destek verdi. Bu projelerle 190 milyon liralık yatırım gerçekleştirildi ve 91,6 milyon lira hibe olarak doğrudan vatandaşımıza ödendi. Geride kalan 8 yılda desteklenen yatırımlarla, tabiri caizse, dağa taşa TKDK logolu tabelalar dikildi. Bunlarla bizde gurur duyuyoruz.

YENİ YATIRIMLAR GÜN SAYIYOR

2019 yılında çıkılan çağrılardan alınan 39 milyon lira yatırım tutarlı 154 projenin işlemleri tamamlandı. Bunlardan 148 adediyle sözleşme imzalandı. Kalan 6 projenin sözleşme işleri sürüyor. Bu yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 20 milyon lira daha hibe ödemesi yapılacak. Yeni imzalanan sözleşmelerle ilimizde üçüncü bir tıbbi ve aromatik işleme tesisi ile iki yenilebilir enerji ve bir kırsal turizm yatırımı daha hayat bulmuş olacak. Arıcılık ve tarımsal üretimde kullanmak üzere birçok çiftçi kardeşimiz yüzde 55 hibe ile yeni makine ekipmanlarına kavuşacak. Makine ekipman ve araç alımlarına yönelik Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Mecitözü Süt Üreticileri Birliğinin projelerinin desteklenmesiyle ilimizde ilk defa üretici birliklerine TKDK desteği verilmiş olacak.

Rekor sayıda başvuruyla süreci devam eden 9.Başvuru Çağrısında ay sonuna kadar teslim edilecek projeler ise yıl sonuna kadar incelenecek ve inşallah kısa sürede onlarda hayat bulacak.”

İSKİLİP VE ORTAKÖY’E İYİ HABER

Milletvekili Ceylan açıklamasına, Çorum’un da yer aldığı ve ülkemizde ilk defa 12 ilde uygulanacak olan LEADER desteği için İskilip Yerel Eylem Grubu Derneği ve Ortaköy Şapinuva Kadeş Derneği’nin başvuru yaptığını hatırlattı.

Her iki yerel eylem grubunun da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda uygulayacakları yerel kırsal kalkınma stratejilerine yönelik projelerinin kabul edildiğini vurgulayan Ceylan, “LEADER desteğinin prosedürlerinin hazırlanması, yerel eylem gruplarının oluşturulması ve nihayetinde AB Komisyonu tarafından akredite edilmesi sürecinde pilot çalışmaların yürütüldüğü İskilip Yerel Eylem Grubu Derneği ve geçen yıl çıkılan çağrı sonrasında hazırlıklarını kısa sürede tamamlayarak projelerinin desteklenmesini sağlayan Ortaköy Şapinuva Kadeş Derneğinin yöneticileri ile kamu ve sivil toplum örgütü temsilcileri başta olmak üzere, her iki ilçe halkımızı da bu süreçte derneklerine verdikleri destekten dolayı kutluyor, hayırlı olsun dileklerimi sunuyorum. Bu projelerle İskilip Yerel Eylem Grubu Derneği 2 milyon 232 bin lira, Ortaköy Şapinuva Kadeş Derneği 1 milyon 922 bin lira bütçe kullanımı için hak kazandı. Her iki yerel eylem grubu derneğimiz, projelerinde belirtikleri faaliyetleri gerçekleştirerek, ilçelerinin kalkınmasına katkı sağlayacaklar”dedi.

Her yatırımın ülke ekonomisine yaptığı katkıyı çok önemsediğini ve yatırım tutarına bakmaksızın her vatandaşın projesini ayrı ayrı değerli bulduğunu belirten Ceylan, özveriyle yapılan çalışmaları takip ve takdir ettiğini, bundan sonra da TKDK’nın tarımı ve kırsalı desteklemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 07.07.2020 15:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165