Çörekotu üretiminde ilk 4'deyiz

Alaca'da çörekotu ekimi yaygınlaşırken, Türkiye'de üretimde ilk 4'e giriyoruz.

24 Temmuz 2019 Çarşamba 17:58
Çörekotu üretiminde ilk 4'deyiz

Çerökotu Çorum çiftçisinin yeni gelir kapısı oluyor.

Alaca tarımda farkındalık oluşturmaya devam ediyor. Alacalı çiftçiler çörekotu bitkisini sevdi. Sulanan alanların artması alternatifi bitkileri yaygınlaştırdı.

Tarım Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum ve Alaca Ziraat Odası Başkanları ile birlikte  bazı köyleri ziyaret etti.

Sarı’nın verdiği bilgiye göre, Alaca’da sulanabilir arazi miktarı arttıkça ürün deseninde değişim yaşandı. Bu yıl itibariyle ilçeye bağlı 21 köyde 4 bin 800 dekan arazide çörekotu ekimi yapılıyor. Çörekotu başta preparatlar, ilaç ve kozmetik, gıda sanayi olmak üzere bir çok alanda kullanılıyor. İlçede çörekotunun piyasada en fazla tercih edilen Nigella sativa türü üretiliyor. Ayrıca yurt dışına ihracı söz konusu. Çorum, çörekotu üretiminde Türkiye’de ilk 4’e giriyor.

LAVANTA BAHÇELERİ

Öte yandan Alaca’da lavanta ekimi de yapılıyor. İlçeye bağlı Eskiyapar ve Kıcılı köylerinde denemesi yapılan lavantanın ekim ve hasadı gerçekleştirildi. Lavanta bitkisi de arıcılık, ilaç sanayi, kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılıyor.

Üreticiler dönümden 1000-1500 kilogram aralığında çiçek alıyor. Bir dönümden yaklaşık olarak 1000-1200 TL aralığında gelir elde ediyor. Lavanta önümüzdeki yıllarda Alaca için alternatif gelir kapısı olacak.

Son Güncelleme: 26.07.2019 15:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.