Çorum bu sözleri dikkate almalı

MÜSİAD Genel Merkezi Milli ve Yerli Üretim Üst Kurul Başkanı Soner Meşe, Çorum'a dikkat çeken mesajlar verdi.

19 Ocak 2019 Cumartesi 16:39
Çorum bu sözleri dikkate almalı

MUSTAFA DEMİRER

MÜSİAD Çorum Şubesi’nin genel kurulunda dikkat çeken bir konuşma yapan MÜSİAD Genel Merkezi Milli ve Yerli Üretim Üst Kurul Başkanı Soner Meşe, kenevir üretimi, endüstrisi ve ihracatında Çorum’a büyük iş düştüğünü açıkladı.

MÜSİAD'ın 3. Olağan Genel Kurulu ve 5. Kuruluş Yıldönümü Yemeği bugün gerçekleştirildi.

İŞ VE SİYASET ÇEVRELERİ BULUŞTU

Altınkaya Arena Salon Henna’da düzenlenen genel kurula, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Erol Kavuncu, Çorum eski Milletvekilleri Agah Kafkas ve Salim Uslu, Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, AK Parti Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, MÜSİAD Genel Merkez yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları ile iş ve siyaset çevrelerinden çok sayıda davetli katıldı.

PROTOKOL KONUŞTU

Kur’anı Kerim tilaveti ile başlayan programda sırasıyla MÜSİAD Başkanı Mücahid Ahmet Köksal, MÜSİAD Başkan Adayı Orhan Coşkun MÜSİAD Genel Merkez yöneticisi Soner Meşe, eski Milletvekilleri Salim Uslu ve Agah Kafkas, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, AK Parti Çorum Milletvekilleri Erol Kavuncu ve Ahmet Sami Ceylan birer konuşma yaptı.

EN DİKKAT ÇEKEN KONUŞMA

Genel kurulda en dikkat çeken konuşmayı MÜSİAD Genel Merkez yöneticisi Soner Meşe yaptı. Kenevir ekimine izin verilen 19 il arasında yer alan Çorum’da işadamlarına büyük görevler düştüğünü belirten Meşe, şöyle dedi;

MÜSİAD Genel Merkezi’nde Milli ve Yerli Üretim Üst Kurul Başkanlığı yapıyorum. Bu kurulda Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin envanteri ve sistemi oluşturuluyor. Sanayi Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile birlikte çalışıyoruz. En büyük sıkıntımız kimya sektörü. Kimya sektöründe Türkiye’ye giren bir çok hammaddenin ithalinde, ülkeye girişinde sıkıntı yaşanıyor. 260 bin ton ithal edilen bu hammadde ülkeye girmeyince Türkiye’de otomotiv, ayakkabı, inşaat, ilaç sektörü duruyor. Bu hammaddeyi Türkiye’de üretemiyoruz. Bu hammaddeyi belirleyip, teknolojisini getirip gerekirse yabancılarla ortak oluyoruz. Bunların hepsini MÜSİAD’ın yapması mümkün değil. Diğer tüm iş dünyasının temsilcilerinden destek bekliyoruz.

BİR DİĞER KONU KENEVİR

Samsun’da kenevir konusunda araştırma yaptık. Kenevir dünyanın en yağlı bitkisi. 2016 yılında ABD’de üç büyük aile tarafından dünyada üretimi yasaklandı. Bu aileler ilaç, kimya ve enerji devi. Sadece ABD dünyanın en büyük kenevir üreticisi. Şu anda kenevirle ilgili Ege Üniversitesi, Arçelik ve MÜSİAD birlikte çalışıyor. Arçelik ana partnerimiz. Kenevir tohumu üretimi konusunda Samsun’la çalışmaya başladık. Dünyanın en iyi tohumu Vezirköprü’de bulundu. Tescillemek için çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığına konuyu ilettik. Bir yıl sonra endüstriyel üretim hedefimiz var. Kenevirin aromatik çiçeğinden dünyanın cirosu 100 milyar dolar. Kanserin, AIDS’ın MS’in, ağrı kesicilerin en büyük ilacı. Selüloz sanayisinde ciddi şekilde kullanılıyor.

ÇORUM’DA KENEVİRİ KONUŞTUK

Çorum’da keneviri konuştuk. Türkiye’de üretimine izin verilen 19 il arasında Çorum da yer aldı. Tarım İl Müdürlüklerinden Çorum’da özel ve devlete ait kenevir ekimi yapılabilecek arazilerin envanterini istedik. Tohum sistemini 19 Mayıs Üniversitesi’nde yaygınlaştıracağız. Kastamonu, Samsun ve Amasya’da tohum üretimi, diğer 16 ilde kenevir üretimi planlıyoruz. Tohum üretiminden sonra sanayiler gelecek, kağıt fabrikaları gelecek. Kenevir üretimi için tohumu vereceğiz ve şu kadar fabrika ve şu kadar kenevir ihracı gerektiğini size bildireceğiz. Çorum da bu işin içinde bulunuyor.

ÇORUM’A BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Kenevir sapını selüloz dönüşümü yapan makineler var. Burada Çorum’a büyük iş düşüyor. Çorum’un bunda ihtisas sahibi olmasını arzu ediyoruz. Çorum yaparsa tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya satışında aracılık edebiliriz. Çünkü Çorum makine sanayisinde çok gelişmiş bir şehir. Kenevir ve tüm diğer konularda Çorum ne üretmek istiyorsa biz kurul olarak yanındayız."

İŞTE MÜSİAD’IN YENİ YÖNETİMİ

Genel kurulda MÜSİAD ve Genç MÜSİAD’ın yeni yönetimi de açıklandı. Buna göre, MÜSİAD Şube Başkanı Orhan Coşkun, Genç MÜSİAD Başkanı Emre Çıtak, Yönetim Kurulu Üyeleri Hayri Şamlı, Mehmet Emin Türker, İsmet Çıtak, Hacı Bayram İlhan, Ömer Battal, Fatih Turbay, Ömer Eren, Hüseyin Öztürk Alper Tığlı, Ali İlker Tosun, Mustafa Mertek ve Ömer Küçükaltan oldu.

Plaket töreninin ardından genel kurul sona erdi.

Son Güncelleme: 19.01.2019 16:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum 2019-01-20 01:35:23

Havalanı olmayan bu şehirden cacık olmaz.

Avatar
Toplantı 2019-01-20 10:58:35

AKP ve SP toplantısı olmuş.

Avatar
Mehmet BÖLÜKBAŞ 2019-01-23 18:04:58

Kenevir bizim köyümüzü canlandırmaya başladı 3 aileye dönü yaptı çok şükür aşkımıza dönüyoruz hükümetimize çok teşekkür ederiz