Kargı Tulumunu dünya tatmalı

Kargı Tulum Peyniri marka peynirler arasında

21 Ekim 2017 Cumartesi 10:37
Kargı Tulumunu dünya tatmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde tespit edilen peynir sayısının 193’e ulaştığını bildirerek, “bu kadar çeşit zenginliğimize rağmen, dünyada 25,6 milyar dolarlık peynir ihracatından sadece 150 milyon dolar pay alıyoruz. Çok fazla peynir çeşidi olmayan Almanya 3,7 milyar dolarlık ihracatla birinci, iki-üç çeşit peyniri olan Hollanda 3,5 milyar dolarlık ihracatla ikinci, Türkiye 22. sırada bulunuyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünyada, 2016 yılında, Türkiye’nin 661 bin tonluk peynir üretimiyle ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya, Brezilya’nın ardından 8’nci sırayı aldığını belirtti. Türkiye’de sanayi dışı peynir üretiminin de çok yaygın olduğunu, verilerin bu üretimi içermediğini bildiren Bayraktar, bu üretim de dahil edildiğinde peynir üretiminin 1,3 milyon tona ulaştığı bilgisini verdi.
ÇEŞİT SAYISI 200'E DAYANDI
Türkiye'de tüketimi en yaygın olan peynirlerin; beyaz peynir, tulum peyniri ve kaşar peyniri olmakla birlikte, yöresel peynirler yönünden de hayli çeşitlilik gösterdiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yapılan çalışmalar, şu ana kadar 193 çeşit peynir üretildiğini tespit etmiştir. Bu rakamın bile üretilen peynirlerin tamamını kapsamadığı tahmin ediliyor. Edirne beyaz peyniri, Ezine peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri, Erzincan tulum (savak) peyniri, İzmir tulum peyniri, Konya Obruk tulumu, Çorum Kargı tulumu, Kars kaşarı, Kars gravyeri, Trakya kaşarı, çeçil peyniri, çökelek, Mihaliç peyniri, sepet peyniri, Konya yeşil peyniri, Ayvalık lor peyniri, lavaş peyniri, dil peyniri, Çerkez peyniri,  Abaza peyniri, civil (tel) peynir, çanak peyniri, külek peyniri, cara (testi) peyniri, örgü peyniri, golot peyniri, yörük peyniri, tuluk peyniri, göçmen peyniri, Van otlu peyniri gibi yüzlerce peynir türü olan ülkemizin yöresel zenginliklerinin dünya tüketicileriyle buluşturulması gerekiyor.









 

Son Güncelleme: 15.02.2020 16:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.