Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Çorum’un gelişmesi, yatırımların büyümesi için mutlaka hızlı-yük treni olması gerektiğini açıkladı.
BUĞDAYDA FİYAT ARTIŞI ÇOK YÜKSEKVE HIZLI
Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, yurt dışı piyasalarda buğdayın fiyatının 270 dolardan 310 dolara yükseldiğini belirterek, “Dünyadaki gıda fiyatlarında artış olacağı yönündeki algıyla birlikte ülkemizde de maalesef fiyatlar hızlı bir artış gösterdi” dedi.
Çorum Ticaret Borsası bünyesinde kurulan toksin laboratuvarının tanıtım toplantısında konuşan Borsa Başkanı Naki Özkubat, son günlerde artış gösteren buğday fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl buğday fiyatlarındaki artışın çok hızlı ve yüksek olduğunu dile getiren Özkubat, “Bunun ana nedenini Türkiye’deki kuraklık ve verim düşüklüğü ile dünya piyasalarında büyük yatırımcı firmaların sürekli gıda fiyatlarında artış olacağı yönündeki algı oluşturuyor olmasıdır. Yurt dışı piyasalarında da buğdayın fiyatı 270 dolardan 310 dolara yükseldi. Şu anda borsamızda buğdayın tonu 5 bin TL’den satılmaktadır. Dünyadaki gıda fiyatlarında artış olacağı yönündeki algıyla birlikte ülkemizde de maalesef fiyatlar hızlı bir artış gösterdi. Üretim eksikliği de bunda etkili oldu. Ülkemizdeki ürün çeşitliliği arttığı için buğday ekim alanlarında azalma var. Dünya piyasalarında artış devam ederse buğday fiyatlarında artışın devam edeceğini düşünüyorum” dedi. Özkubat şöyle devam etti:
“Bölgemizde genetiği değiştirilmiş olmasına rağmen buğdayın kardeşi olarak ifade edilen üretimi yükselmiştir. Dolaysıyla üretilen buğday oranında bir kaybımız var ancak tritikale ile yan yana koyduğumuzda çok fazla geriye gidiş yok. Borsadaki satışlara baktığımızda buğday kadar tritikale de gelmektir. Bundan 10 yıl önce tritikale yoktu. Bu ürünü domuz yemediği ve direnci yüksek olduğu için dağ köylerinde şu anda en çok tritikale üretimi yapan illerden birisi olduk. Şu anda diğer iller de tritikale üretimine geçmeye başladı.”
ULAŞIMDA YAŞANAN SIKINTILAR
Ulaşımda yaşanan sorunlara da vurgu yapan Özkubat, “Çorum’da maalesef yıllardır yapılamayan bir trenyolu problemi var. Biz navlun fiyatlarından dolayı Çorum’daki bütün sanayiciler kaybediyor. Bunun başka bir açıklaması yok. Çorum’un gelişmesi, yatırımların büyümesi için bir şey yapılacaksa mutlaka hızlı-yük treni olması lazım. Taşımacılığın oluşturulması lazım. Bunun bedeli ne olur bilemem. Bu yapılamadığı müddetçe Çorum gibi illerin kalkınma hedefi gerçekleşmez. Çorumlu müteşebbisler çalışkandır. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin bunu görebilirsiniz. Ancak navlun fiyatları belimizi büküyor. Eğer Çorum gelişecekse navlun oluşması lazım. Yani hızlı trenin, yük treninin burada olması lazım. Çünkü bizim nakliyeye ödediğimiz bedel az değil. Yüzde 5 daha fazla bedel ödüyoruz. Kaldıramıyoruz. Taşıyamıyoruz. Nakliyede de problem başlayacak. İstediğin zaman nakliyeyi de bulamıyorsun. Yük karşılıklı olursa size ürün geliyor sizin ürün göndermeniz gerekiyor. Nakliye ucuza geliyor. Burada üretim azaldıkça size ürün geliyor sizin üren göndermeniz lazım ama üretim düştüğü için ürünün geliş fiyatını 1,5 katı daha fazla yazmaya başlıyor. Çorum’da üretim düşmeye başlıyor. Tuğla sektörü daralmaya başladı. Sektörler azaldıkça bazı sektörler dışarıya doğru kaymaya başlayınca maalesef kaybediyoruz” dedi.
GENÇLERİN SOSYAL YAŞANTI ALANLARI GENİŞLETİLMELİ
Gençlerin sosyal yaşantı alanlarının genişletilmesi için çağrıda bulunan Özkubat, şunları kaydetti; “1992 yılında bir çalışma yapılmıştı. Çorum Anadolu Kaplanı olarak rol model iller arasında yer alıyordu. Hızlı bir gelişme ve büyüme vardı. Buraya gelen tedarikçiler Çorum’un geleceğini çok fazla parlak gözükmediğini dile getiriyorlardı. Bu nasıl olur dedim. Çok hızlı gelişiyor, büyüyor dedik. İki unsur belirtmişti o zaman. Birincisi navlun fiyatları ikincisi de gençlerin Çorum’da da kalmamasını söyledi. Gençler Çorum’da kalmazsa üretiminin zayıflayacağını ikinci ve üçüncü nesil işletmecilerin Çorum’da yaşamadıklarını kabul etmediklerini görüyoruz. Çorum’un acilen gençlerin sosyal yaşantı alanları genişletilmeli. Bu konuda çalışma yapılması lazım. Gençleri burada tutamazsak ne yaparsak yapalım gençler burada kalmaz. Hazır yatırım varsa da durmuyor. Ben Çorum’da durmam diyor. Gençler burada kendisine bir sosyal yaşantı alanı olarak görmüyor. Bizim nesil herşeyi iş olarak görüyor ancak gençler öyle değil. Çorum’un ulaşımdan sonraki en büyük handikabı genç nüfusu kentte tutamaması. Gençleri burada tutmak için mücadele vermemiz lazım. Farklı şeyler sunamazsak gençler gittikçe biz gittikçe küçülürüz”
Memleket için gayret edenlerde var imiş.Tabiiki önemli olan icraat.
TÜRKİYEM'DE YATIRIMLARIN NERELERE NASIL DAĞITILDIĞI BELLİDİR. ÇORUM HER ZAMAN ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMEKTEDİR. ÇORUMUN ÇEVRE İLLERİNE YAPILAN YATIRIMLARA VE ÇORUM'A YAPILAN YATIRIMLARA BAKILDIĞINDA NE KADAR ADALETSİZLİK OLDUĞUNU GÖRÜRSÜNÜZ. TÜRKİYEM'DE BÜYÜK BİR PASTA VAR VE PASTAYI BÖLÜŞÜYORLAR, KIRINTILARINI BİLE VERMİYORLAR. OLAN HER ZAMAN ÇORUM'A VE ÇORUM'LULARA OLUYOR. ANLAYANA.....
VAllahi bu üslup bıktırdı Çorum'lu hemşerim. Naki başkan çok güzel bir tespitte bulundu. Çorum enerjisini havaalınindan önce bu yük trenine harcasaydı çok daha iyi sonuç alırdı gerçektende. Oncelikleri iyi belirlemek lazım. Falan yerde var bizde niye yok yaklaşımı hiç hoş değir. Onceliğin ne olduğunu reel olarak tesbit edip bu konuya yoğunlasma daha iyi sonuç verir. Çorum ureten bir şehir, dolayısı ile ürettiğini en hızlı ve en ekonomik olarak ulaştırmak için öncelikli olarak yük trenine ihtiyaç vardır tabi ki.