Tarım arazilerimiz yok oluyor

Türkiye genelinde tarım arazileri yapılaşmanın etkisiyle yok olurken Çorum da bundan nasibini alıyor

04 Haziran 2018 Pazartesi 16:02
Tarım arazilerimiz yok oluyor

Türkiye’de son 13 yılda tarım arazileri, yüzde 12,1’lik oranda azalarak 233 milyon 800 bin dekara geriledi. Tarım arazisi en fazla azalan il yüzde 34,3 oranla Sinop oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, Türkiye’de tarım arazilerinde 13 yılda tarım 12,1 oranında azaldı. Veriye göre, 2017 yılı sonu itibarıyla Türkiye genelinde çayır ve mera alanları hariç tarım alanı 233 milyon 800 bin dekar olurken, tarım alanlarının yüzde 66,44 tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, yüzde 15,82'si nadasa bırakılan topraklar, yüzde 3,41'ini sebze bahçeleri, yüzde 14,30’unu meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanı, yüzde 0,02’sini ise süs bitkileri oluşturdu.


SON 13 YILIN RAKAMLARI
TÜİK’in verilerine göre, yaklaşık olarak 13 yılda 32 milyon 300 bin dekar tarım alanı yok oldu. Türkiye’de 69 kentin tarım arazisi azalırken, 12 ilin ise artış gösterdi. Türkiye’de tarım arazisi en fazla azalan il, yüzde 34,3 oranıyla Sinop oldu. Sinop’u yüzde 33,6 ile Zonguldak, yüzde 32,8 ile Batman takip etti. Tarım arazileri azalan kentler sıralamasında Çorum’da oran yüzde 11,2.
YAPILAŞMA TARIM ARAZİLERİNİ VURUYOR
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, tarım arazilerinin azalmasındaki en büyük etkenin, mevcut verimli ve değerli tarım arazileri üzerine yapılaşmanın olduğunu söyledi. İskenderoğlu, “Tarım arazileri üzerindeki yapılaşmaların mutlaka durdurulması gerekiyor. Türkiye’de en fazla tarım arazinin kaybolduğu il Sinop, Diyarbakır yüzde 24,5 ile Türkiye genelinde 8. sırada yer alıyor. Tarım arazilerinin yok olduğunu görüyoruz, bu çok acı bir durum. Bizim bölgemizdeki tarım arazileri çok verimli, bunun yetkililer tarafından mutlaka korunması gerekiyor. Hem vatandaş hem çiftçi hem de devletin bunu koruması gerekiyor. Tarım arazileri, tarım dışında hiçbir vasıfta ve işte kullanılmamalı. Bunların ivedi bir şekilde sulamaya da açılarak ülke ekonomisine katkıda bulunması gerekiyor” dedi.
Azalmanın bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzdeki yüzyıl içinde daha çok dışa bağımlı olacaklarını aktaran İskenderoğlu, şöyle devam etti:
“Şu anda dışa bağımlı durumdayız, pamuğu, buğdayı ihraç ediyoruz. Tarım arazilerimiz yapılaşmaya veya farklı alanlara açılırsa, önümüzdeki yüz yılda ciddi anlamda dışa bağımlı bir ülke olacağız. Bu da bizim için çok sıkıntılar doğurur, bunun önüne geçilmesi için şimdiden çalışılmalı.”

İHA

Son Güncelleme: 04.06.2018 16:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.