Geçmişe değil, önümüze bakacağız

ELVAN YILMAZ

‘5 soru 5 cevap’ konseptli söyleyişimizi bu defa belediye başkan adaylarına yönelttik. Bir süre sizlere bu cepheden salık vereceğiz. Kamuoyunun merak ettiği tüm muğlâklıkları gidermeyi hedefleyeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Çorum merkez adayını ilk açıklayan AK Parti oldu. Çok hızlı gelişen, çok hızlı değişen aday belirleme süreci yine bu partide yaşandı.

Sonuçta kazanan Dr. Halil İbrahim Aşgın oldu. Ve biz de dolayısıyla rotamızı ilk kendisine çevirdik. O da sağ olsun bizi kırmadı, hoş sohbet bir ortamda kendisiyle söyleyişimizi gerçekleştirdik.
Neyse, lafı fazla uzatmadan, sizi sorduğum sorular ve Halil İbrahim Aşgın’ın bu sorulara verdiği cevaplarla baş başa bırakıyorum.

Çorum’un AK parti belediye başkanı adayı belirlenirken, önce İl başkanı Mehmet Karadağ, sonra Eyüp Aslan dendi. İkisi de son dakikada direkten döndü.  Bütün bunlar, çok kaotik ve hızlı bir süreçte gerçekleşti. Belli ki, moda deyimle bir power game –güç oyunu- yaşandı. Daha sonra siz aday gösterildiniz. Bu gelgit sürecinde neler yaşadınız?

Bana böyle olduğunuzu siz söylüyorsunuz. Kabul etmem. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından Çorum belediye başkan adayının ismi açıklanmıştır. Erdoğan Halil İbrahim Aşgın demiştir. O sürece kadar olup bitenler lafı güzaftır. Tüm aday adayı olan arkadaşlar bu göreve layıktır. Sayın Cumhurbaşkanımız kimin ismini aday olarak paylaştıysa o isim adaydır. Geçmişte olanlar bizi ilgilendirmez. Dalalete ve küfre hamd edilmez. Ben bu sürecin her aşamasında ‘Elhamdülillah’ dedim. Veren de alan da Allah’tır. Aday gösterildiğime dair haber geldiğinde ‘Söz’ dizisini izliyordum. Sevdiğim bir dizi. Daha önceki adaylık süreçlerimde Allah hayırlısı neyse onu nasip etsin demiştim. O isim bu isim tartışmasına girmem. Bizim için geçerli olan Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın açıklamasıdır. Diğer konuşulanlar spekülasyondur. Biz artık geçmişe değil önümüze bakacağız. Aday adayları ile tek tek görüştüm. İşimiz birlik ve beraberliğin tesisidir, dedikodu değildir.

Neden aday oldunuz, kendinizde nasıl bir farklılık görüyorsunuz, farklı olarak ne yapacaksınız. Dahası Çorumlu size hangi saikle (neden)oy versin?

Halil İbrahim Aşgın köylü çocuğudur. Esnaf çocuğudur. Babam 30 yıl esnaflık yaptı. Esnafın içinde büyüdüm. İmam Hatip Lisesi’nde öğrenciyken hep ideallerimiz oldu. Mazlumun, garibin derdi ile dertlendik. Sürekli olarak omuzlarımızda millet, memleket ve ümmet kaygısını taşıdık. Dünyada nerede bir mazlum görsek acısını yüreğimizde hissettik. Siyaset ve ekonomi okuduk. 4 yıl İstanbul’da Kamu Yönetimi tahsili gördüm. Bir defa olsun eğlence amaçlı kafeye gitmedim. Hiçbir zaman boş zamanımız olmadı. Afganistan’ı, Bosna Hersek’i düşündük. Üniversite yıllarımda İlim Yayma Cemiyeti’nin Vefa Yurdu’nda kaldım. Yurdun kapısında ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’ hadisi şerifi yazıyordu. 4 yıl boyunca bu yazıyı okuyarak yurda girip çıktık. Hayallerimiz, ümitlerimiz, kaygılarımız millet, ümmet ve memleket için oldu. Üniversite sonrası İlim Yayma Cemiyeti’nde 7-8 yıl aktif görev yaparak gençlerin yetişmesi için çalıştık. Ensar Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olduk. Kafamız hep aynı kaygılarla meşguldü. Hitit Akademi Derneği’ni kurduk, Cihannüma ile devam ettik. Her zaman memleket kaygısını taşımaya devam ettik. 2004-2009 yılları arasında siyaseti düşündüm. İnsanlara hizmet etmek ve dertlerine merhem olmak siyaset kurumunda olabilirdi. İl genel meclisi adaylığı, 2007’de milletvekili aday adaylığımız oldu. O dönemde siyasette sen-ben kavgasını gördüğümde kırılganlık yaşadım. Açıkçası siyasete küstüm. 2009’da siyasete nokta koydum ve tamamen sivil toplum üzerinde çalıştım. O dönemlerde ilk kez fotoğraf sanatçıları derneği, cami dernekleri kurduk. Uzun yıllardır idealim akademisyen olmaktı. İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuydum. Marmara Üniversitesi’nde belediyecilik üzerine tez yazdım. 1999-2000 yılları arasında bütün sınavları geçtim, mülakatta referansım olmadığı gerekçesiyle akademisyen olamadım. Söz vermiştim, yıllar sonra akademisyen oldum. 4 yıl boyunca yerel yönetimler alanında ders verdim. Farklı bir öğretim metodu uyguladım. Doktoramı sosyoloji üzerine yaptım. Yerel seçimler yaklaştı. Aklımdan siyaset geçmiyordu. Ama bir gün bu bilgi birikimini şehrimin sorunlarını çözmekte değerlendirmem gerektiğini düşündüm. Gönlümde bir kıpırdanma oldu ve aday adayı oldum. Burada biraz da kaderimiz var.

Yerel yönetimlerin sorunlarını ve çözümlerini çok iyi biliyorum. Yerel yönetimde katılım ve yerel demokrasi, kaynakların etkin kullanımını biliyorum. Benim siyasete girişim hocamız Arif Ersoy’un siyasete girişine benziyor. Sivil toplum kuruluşlarında ciddi tecrübelerim oluştu. Milli İrade Platformu’nun kuruluşunda çok etkin görev aldım. 17-25 Aralık sürecinde Türkiye’de ilk tepki açıklamasını yapan Çorum Milli İrade Platformu’dur. Sivil toplum kuruluşu tecrübelerimi önemsiyorum. Esnaf çocuğuyum, bu sıfatımızla iletişime geçmediğim kimse kalmadı.

Çorum’da en büyük mega projemiz sevgi ve kardeşliktir. Halil İbrahim Aşgın 72 millete tek gözle bakar, hiçbir ayrım yapmaz. Liyakata, ehliyete ve adalete bakar, kimliğine, kişiliğine bakmaz. Benimle dünya görüşü uymayan insanlar arayıp onların ifadesiyle AKP’ye (AK Parti) ilk defa oy vereceklerini söylüyor. Çok şükür.

Çorum’da en büyük projemiz birlik, sevgi ve kardeşlik olacak. Projelerimizin detaylarını 19 Şubat’tan sonra açıklayacağız. 280 bin nüfus içinde ayrım yapacaksak Allah bize bu görevi nasip etmesin. Ahirete inanıyoruz. Adalet en önemli şey. Kısa süreli bir başkanlığı ebedi hayata değişmem. Benim doğal halim böyledir. Sosyal barış, kardeşlik ve birlik en büyük projemiz.

Belediyecilik anlamında, Çorum’un birinci öncelikli sorunu nedir, nasıl bir Çorum hayal ediyorsunuz, ilk icraatınız ne olacak?

Çorum’da AK Parti Belediyeciliği, daha öncesinde Refah Partisi, 1999’dan beri benzer bir çizgiyle yönetiliyor. 2004 yılında Türkiye’de ilk kez Çorum’da AK Parti belediyeciliği başladı. Başkanlar vizyonel projelere imza attı. Alt yapı yatırımları, büyük parklar, orijinal projeler hayata geçirildi. Merhum Turhan Kılıçcıoğlu dâhil memlekette taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun. Çorum çok farklı bir şehir, tüm renkler var. Bugüne kadar sıradan işler yapılmadı. Yerel yönetimlerin etkin yürütülmesinde iyiyiz. Birlikte yönetimle ilgili eksiklerimiz var. Şehirle ilgili karar alma sürecinde sivil toplum kuruluşlarını, diğer paydaşları ve mümkünse o kararlardan etkilenecek vatandaşı işin içine dahil etmeliyiz. ‘Ben yaptım oldu’ mantığından kurtulmalıyız. Geçmişte böyle yapılıyordu demiyorum. Alt yapıda bugüne kadar çok güzel hizmetler yapıldı, bu hizmeti daha üst seviyeye taşıyıp bir yandan da yerel dinamikleri karar alma sürecine dahil etmeliyiz. Kent Konseyleri ve diğer paydaşları şehri birlikte yönetme sürecine katabiliriz. Şehri Çorumlu ile birlikte yöneteceğiz. Yerel yönetimler dünyada demokrasinin okuludur. Katılım ve yerel demokrasi tesis edilecek. Maddi ve manevi kalkınma için lokomotif, motor olacağız. Esnafa yardımcı olmamız mı lazım, tabi ki yapacağız. Biz belediye olarak alt yapıyı sunacağız, esnaf daha fazla kazanıp devlete vergisini ödeyecek, aynı zamanda zekatını verecek. Yani maddi ve manevi kalkınmada lokomotif olmayı sağlayacağız. Genç nüfusa bilim ve teknoloji projeleriyle katkı sağlamak için inisiyatif alacağız. Yerel hizmetlerin yerine getirilmesinde iyi durumdayız, yetmez. Daha iyi olacağız. Birlikte yöneteceğiz. Bu şehrin gerçek sahibi bu şehrin hemşehrileridir. Yerel demokrasi ve katılım, sevgi, kardeşlik ve birlik projesi hayata geçirilecek. Biz birlikte çok güzeliz. Dünyada Londra, Newyork ve Paris maddi kalkınmada lokomotiftir. Biz farklı bir medeniyetiz. Sadece maddi kalkınma değil, maddi ve manevi kalkınma diyeceğiz.

Çorum belediyesinin mali tablosu ile ilgili bir fikriniz var mı, check (gözden geçirme) yaptınız mı, pek iç açıcı gözükmüyor. Bu yukarıda söz ettiğiniz yatırımları nasıl yapacaksınız?

Çorum Belediyesi’nin mali durumu ülkeden ayrı değil. Ekonomik problemler yaşanıyorsa Türkiye genelinde belediyeler de sorun yaşar. Devletin aldığı tedbirler belediyeler için de geçerlidir. Mali konularda sıkıntıların farkındayız. Bu nedenle bazı görüşmelerde bulundum. Mali sorunun abartıldığı kadar olduğunu düşünmüyorum. İman varsa imkân da vardır. Ekonomik problemi çözeceğimize inanıyorum. Mustafa Demirer bu konuyu yazdı. O yazıya yanıt ta geldi, yanıtı da yazdı. Takip ettim. Mali sıkıntının bize olumsuz yansıyacağını sanmıyorum. Seçim kampanyası döneminde neler yapılacağını açıklayacağız.

Ensar Vakfı’nda başkanlık olmak üzere çeşitli görevlerden bulundunuz. Böyle bir etiket var üzerinizde. Zira bu vakıf olayından belediye yönetiminde çeşitli sorunlarla karşılaşan yöneticiler oldu. Bu sizi etkiler mi, dahası şöyle sorayım; Çorum’u Ensar Vakfı mı yönetecek?

Lise yıllarında bu milletin, ümmetin, memleketin dertleriyle dertlendik. İnsanlar pijamalarını giyip televizyon izlerken vakıf gönüllüleri insanların dertlerine derman olmak için gayret ediyordu. Ensar, İlim Yayma, Pir Sultan Abdal, ADD fark etmez, Çorum’u vakıf gönüllüsü insanlar yönetsin. Kendini Çorum’a vakfeden insanlar olsun. Bu tartışmaların içinde vakfın isminin geçmesinden son derece üzgünüm. Biz Çorum Fotoğraf Kulübü (ÇFK) gibi bir çok alanda dernek kurduk. Nerede insan varsa Halil İbrahim Aşgın oradadır. Vakıf üzerinden kurumlara hücum edilmesi son derece yanlıştır. Birileri dedikodu yapmaya devam etsinler, bu şehri mutlaka insanların, memleketin dertlerini dert edinenler yönetsin. Vakıf gönüllüleri bu şehrin garip gurabasına, öğrencisine, yolda kalanlarına yardım etmeye devam etsinler. Vakıf gönüllüleri olarak Allah rızası için işler yapacağız. Kurumlar üzerinden eleştiriyi bırakalım.

Spora ilginiz nedir, bir de bununla birlikte, Çorum Belediyespor’a olan duygularınızı, bakış açınızı bize anlatır mısınız?

Spor yaptım. Çok iyi basketbol oyuncusu ve oyun kurucuyum. Liseden arkadaşlar iyi bilirler, 2-3 uzun adamı tek başıma yendim. Basketbol bedenden çok akılla oynanır. Gençliğimizde futbolu zaten 5’te devre 10’da biter diyerek oynadık. Mahalle maçları yapardık. Futbolu ve oynamasını çok severim. Ata sporlarımıza ilgim var. Farklı bir medeniyetin çocuklarıysak kendi medeniyetimizin sporlarıyla yoğrulmalıyız. At sporları, cirit, güreş vs. Çorum’da camiye, cem evine, derneğe, vakfa gidenler belli. Ama bu tüm saydıklarımızın gittiği ortak yer stadyum ve futbol maçları. Futbol hayatın bir gerçeği. Toplumun tüm kesimleri bu spora önem veriyor. Yani toplumsal bir ihtiyaç. Yerel yönetimler yerel ihtiyaçları görmek zorundadır. Çorum Belediyespor’a yasal imkânlar ölçüsünde, garibin, yetimin hakkını yedirmeden gereken desteği vereceğiz. Nüfusu 280 binin üzerinde olan bir kentiz. Çorum Belediyespor’un fikstürüne bakıyorum. 3. Lig bize yakışmıyor. Çorum gibi bir il daha üst lige yakışır. Yeni stadyum 1. Lige layık. Çorum birinci sınıf bir il. Bu işin göbeğinde oluruz. Çorum sevdalısıyız. Çorum’un bayrağını zirvede dalgalandırmalıyız. Çorum’un tüm dinamiklerini harekete geçirerek Çorum Belediyespor’u istenilen seviyeye getireceğiz. Çorum Belediyespor’un yasal zemin içinde sonuna kadar arkasındayız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.