17 ilde çete operasyonu

17 ilde eşzamanlı operasyonlarla çökertilen organ kaçakçılığı yapan şebekede doktor, bürokrat, memur, konsolosluk çalışanı hasta bakıcılar da var.

26 Eylül 2013 Perşembe 10:24
 17 ilde çete operasyonu

17 ilde eşzamanlı operasyonlarla çökertilen organ kaçakçılığı yapan şebekede doktor, bürokrat, memur, konsolosluk çalışanı hasta bakıcılar da var. Çete, Türkiye’nin yanı sıra Irak ve Mısır’da da faaliyet gösteriyor

Ankara polisi, düzenlediği operasyonla uluslararası organ kaçakçılığı yapan bir şebekeyi çökertti. 17 ilde eşzamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda aralarında 6 kamu görevlisinin de bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Doktor, bürokrat, memur, hasta bakıcı, konsolosluk çalışanlarının da aralarında bulunduğu çetenin liderliğini T.D. isimli memurun yaptığı öne sürüldü. İnternet üzerinden böbreklerini satışa çıkaran maddi durumu kötü kişilerle temasa geçen çetenin, bu kişilerin böbreklerini para karşılığında nakil bekleyen hastalara sattıkları iddia edildi.

Çetenin Türkiye’nin yanı sıra Irak ve Mısır’da da faaliyet gösterdikleri, bazı hastaları ameliyat için bu ülkelere gönderdikleri belirlendi.

Milliyet’in aldığı bilgilere göre, Ankara Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri son dönemlerin en kapsamlı organ kaçakçılığı operasyonuna imza attı.

İhbarla başladı

Bir ihbarı değerlendiren polis, bir şebekenin uluslararası organ kaçakçılığı yaptığını tespit etti. Yaklaşık bir yıl boyunca teknik ve fiziki takip yürüten polis, dün operasyon için düğmeye bastı. Ankara, Adana, Antalya, Eskişehir, Giresun, Hatay, Çorum, Kayseri, Zonguldak’ın da aralarında bulunduğu 17 ilde eşzamanlı olarak düzenlenen baskınlarda 40 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında 6 kamu görevlisinin de bulunduğu öğrenildi. Zanlılar arasında doktor, bürokrat, memur, hasta bakıcı, konsolosluk çalışanlarının da bulunduğu öğrenildi. Çetenin liderliğini Ankara’da bir kamu kurumunda çalışan T.D. isimli memurun yaptığı öne sürüldü. Çete üyelerinin kendi aralarında mesleklerine göre iş bölümü yaptığı anlaşıldı.

Bu iş bölümüne göre çetenin bazı üyelerinin böbreklerini internet üzerinden satışa çıkaran maddi durumu kötü kişilerle temasa geçtikleri tespit edildi. Çete üyelerinin, bu kişilerle böbrekleri karşılığında 15 ila 50 bin TL arasında anlaştığı belirlendi. Değişik illerdeki bazı hastane ve sağlık kuruluşlarında çalışan diğer çete üyelerinin de böbreğe ihtiyacı olan kişileri tespit ettiği anlaşıldı.

Sahte belgelerle ameliyat

Çetenin, daha sonra böbreğini satmayı kabul eden kişiler adına sahte kimlikler düzenlediği öne sürüldü. Çete, Türkiye’de böbrek ve organ nakli gerçekleştirmek Etik Kurulu kararına bağlı olduğu için, bu kişileri düzenledikleri sahte belgelerle organın nakledileceği hastalarla akraba gibi gösterdikleri iddia edildi. Zanlılar, bu belgeler doğrultusunda da kendi belirledikleri bazı özel hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirdiği iddia edildi.

Çetenin ayrıca, sahte belge düzenleyemedikleri kişileri turist gibi göstererek yurtdışında gerçekleştirilen ameliyatlarla böbreklerini aldıkları iddia edildi. Çetenin bu kapsamda böbreğini satan bazı kişileri ve bunları satın alacak olan hastaları Irak ve Mısır’da kendileri ile irtibatlı olan hastanelerde ameliyat ettirdikleri kaydedildi. Çetenin daha sonra irtibatlı oldukları doktor ve sağlık çalışanları aracılığıyla da bu kişilerin Türkiye’ye döndükten sonra tedavi ve bakımlarını yaptırdıkları öne sürüldü. Çetenin konsolosluklarda çalışan zanlılar aracılığıyla da bu kişilerin yurtdışına çıkmasını sağlayan belgeleri hazırladıkları iddia edildi.

Gözaltına alınarak Ankara Emniyeti’ne getirilen zanlıların sorgularının sürdüğü öğrenildi. Zanlıların Cuma günü adliyeye sevkedilmeleri bekleniyor.





Son Güncelleme: 26.09.2013 19:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.