Ahlak, kişiliğin aynasıdır

Özgür-Der Çorum Şubesi’nin 2018-2019 yılı etkinlikleri sürüyor.

30 Aralık 2018 Pazar 01:04
Ahlak, kişiliğin aynasıdır

Özgür-Der Çorum Şubesi’nin 2018-2019 yılı etkinlikleri kapsamında alternatif eğitim seminerleri sürüyor. Bu hafta İslam'ın Ahlak Anlayışı, Müslümanların Ahlaki Zaafları ve Aşma Yolları konulu semineri Doç.Dr.Adnan Yalçınkaya ve Murat İslam sundular.

Arapçada “hulk” ve “huluk” kelimelerinin çoğulu olan “ahlak” kelime olarak tabiat, huy ve karakter manalarını ihtiva ettiğini belirterek sözlerine başlayan Yalçınkaya, bireyin kişiliği, davranışları, ilke ve kurallarını belirleyen ahlakın, aynı zamanda kimlik ve kişiliğin aynası olduğunu belirtti.

Ahlakın temel dayanağı vahiydir

Hz.Muhammed (AS) örnekliğine ve ahlak anlayışına atıfta bulunarak sözlerine devam eden Yalçınkaya, ahlakın temel dayanağının vahiy olduğunu ve Kuran’ın insana ahlaki olgunluk kazandırma amacını gerçekleştirirken ahlakın fıtri boyutunu esas aldığını, sonrasında her şeyi bunun üzerine bina ettiğini söyledi.

Fıtratı korumanın, doğru ve adil olmanın, kadirşinas, mütevazı, yardımsever, güler yüzlü ve güzel sözlü olmanın önemine değinen Yalçınkaya, şükreden, sabırlı, kanaatkâr ve iffetli şahsiyetler olmanın, gıybet, kıskançlık, haset ve iftira gibi ahlakı çürüten davranışlardan uzak durmanın gerekliliğini ayetlerden örnekler vererek anlattı.

Söylem, düşünce, duygu ve davranışlarımıza dikkat etmemiz gerektiğini, alışkanlıklar ve karakterin bunlarla oluştuğunu, karakterinde kadere dönüştüğünü belirten Yalçınkaya, Gandhi’nin sözüne atıfta bulunarak sunumunu tamamladı.

Ahlak kavramının muhtevasında zarafet, mütevazılık, merhamet, vicdan, tutarlılık ve tahammül gibi birçok kavramı barındırdığını belirterek sözü alan Murat İslam, günümüzde ise ahlakın, iki cins arasındaki münasebetlere indirgenmiş olsa da, insanın başta kendisi ile toplum ile doğa ile ve en önemlisi Rabbi ile olan ilişki ve davranışlarını kapsadığını söyledi.

Ahlak ibadet ve itikatımızın pratiğe yansımasıdır

Güçlü bir ahiret inancı ve hesap verme bilinci ahlak sınavını kazanmada en önemli imkân olduğunu belirterek, ahlakın bu anlamda bireysel ve toplumsal alanda ibadet ve itikatımızın pratiğe yansıyan bir boyutu olduğunu kaydetti.

İyi ve sağlam bir şahsiyet için salt ahlak sahibi olmanın önemli ama eksik kaldığını, yine bunu Hz.Muhammed (AS) hayatından öğrendiğimizi hatırlatarak, bu eksikliği ise vahyin doldurduğunu iefade etti. İslam bu durumun sadece ahlaklı bir insan olmanın tüm sorunları çözeceğini düşünen modern zihniyete de bir cevap niteliğinde okunabileceğini dile getirdi.

Modern dünyanın bize dayattığı yaşam tarzının, birçok kavramımız gibi ahlakın da içini boşalttığını ve kendine göre tanımladığını hatırlatan konuşmacı, tüm imkânlarıyla ve örgütlü bu saldırıya karşı tek başına mücadele etmenin imkânsız olduğunu, birliktelikler ve sahip olduğumuz yapıların en önemli mevziler olduğunu söyledi.

Aktif bir ahlak merhamet ve vicdan üzerine inşa edilir, tutarlılıkla test edilir

İslam, aktif bir ahlak anlayışının ancak; iyimser, merhamet ve vicdan üzerine inşa edileceğini unutmamak gerektiğini, tahammülsüz, tutarsız ve ölçüsüz bir zihniyetin ahlak anlayışımızı gerileten ve aşındıran en önemli sebep olduğunu ifade etti.

Sahip olduğunuz yapılar ve kazanımların önemli, ancak; yaşanan ahlaki zaaflar ve çelişkiler yapıları koruma adına mazur ve meşru görülmeye başlıyorsa, burada hastalıklı bir hal ve ahlaki bir çöküşün olacağını hatırlattı.

Ahlakı çürüten riya ve gösteriştir

Cömertlik, yiğitlik, cesaret, sabır, güvenilirlik, ahde vefa ve doğruluk gibi erdemli davranışlar en önemli ahlaki değerlerimizken, beraberinde oluşabilecek riya ve gösteriş ve başa kakmanın kimliğimizi ve şahsiyetimizi çürütecek en kötü davranışlar olduğuna değindi.

Söylem ve eylemlerimizdeki tutarlılığın ahlakın en önemli görünür hali olduğunu vurgulayan konuşmacı, ibadetlerimiz ve inancımızın içini doldurarak, hayatımızla arasındaki mesafeyi kapatmak için çaba sarf etmemiz gerektiğini sözlerine ekledi.

Program dinleyicilerden gelen soru ve katılımlarla sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğan Avşar 2018-12-30 19:31:31

Ahlak/erdem öncelikle bireyin ailenin toplumun olmazsa olmazı olup canı/ruhu canlandırmak için şarttır.Aksi halde bireyi/aileyi/toplumu çöküşe götürür.