'Cillop' gibi olacağız, ama nasıl?

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ikinci dönem seçilmesi halinde yapacakları ile Çorum'un 'cillop' gibi olacağını söyledi. Ama nasıl?

02 Mart 2024 Cumartesi 11:24
'Cillop' gibi olacağız, ama nasıl?

MUSTAFA DEMİRER

Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın dün akşam Devlet Tiyatro Salonu’nda düzenlediği proje tanıtım toplantısını hem yaşadığımız kentin bir sakini hem de gazeteci kimliğimizle izledik. Yaklaşık iki saati aşan ve 41 projenin tanıtıldığı programa dair hatırımızda kalan birkaç notu aktaralım:

ÖZGÜVEN

Projelerin tanıtıldığı Devlet Tiyatro Salonu sahnesinde ilk dönemine göre özgüveni daha yüksek bir Belediye Başkanı gördüğümüzü öncelikle belirtelim. Bu durumun ikinci dönem adaylığı kesinleştikten sonra sinyallerini verdiği söyleniyordu zaten. Öyle de olmuş. Bu arada özgüven iyidir ama fazlası bünyeye zararlı elbette. Geçmiş dönem en iyi örnek.

SEMBOLİK AMA ANLAMLI MI?

41 projenin esasında 60’ı geçtiğini belirten Aşgın, ‘41 kere maşallah’ sözünden hareketle projelerin o rakama daraltıldığını dile getirdi. Sembolik manada doğru olmakla beraber, bu şehirde belediyecilik hizmetlerinde problem yaşayanlar için çok anlamlı geldiği söylenemez.

KURUMSAL KİMLİK GERİ PLANDA

Son 5 yılda kulağımızın aşina olduğu üzere Aşgın’ın proje toplantısında Çorum Belediyesi’nin kurumsal kimliğinden daha fazla şahsını öne çıkardığını gözlemledik. Şaşırdık mı, hayır. Bugüne kadar gerek sosyal medya paylaşımlarından, belediye otobüslerine, şehrin muhtelif noktalarındaki tanıtım görsellerine kadar her platformda Çorum Belediyesi’nden daha fazla başkanın isminin ön plana çıkarıldığına şahit oluyorduk. 

Tercih meselesi elbette ancak nacizane kanaatimiz; kurumsal yapıların başarısı, vatandaş arasında memnuniyete neden olduğundan kısa sürede şehir efsanesi haline geliyor. Dolayısıyla toplam başarı o işin başındaki isme direkt sirayet ediyor, yapışıyor. Şehir insanında daha fazla karşılık buluyor.

O SIFATLARI ÇORUMLU SÖYLESİN

Sayın Aşgın toplantıda yönetim anlayışından bahsederken bazı sıfatları kendisine atfetti. Örneğin ‘samimiyet, tevazu, dürüstlük, aşkınan çalışmak adalet-liyakat-istişare (A.L.İ.) vs.’ gibi.

Bu güzel hasletlere sahip olmak her insana, hele hele bir yöneticiye çok daha yakışır. Lakin Aşgın’a bu sıfatları yaptıkları ve yapmadıkları ile hemşehrilerinin yakıştırması daha hoş olmaz mı?

GELELİM PROJELERE

41 projenin ezici çoğunluğu tarih, kültür ve sosyal içerikli. Genç, çocuk, kadın, emekli, öğrenci, engellilerle birlikte herkese dokunuluyor, yaşanılabilir bir Çorum vaadi sunuluyor. Bilhassa tarihi dokunun canlandırılmasında yeni ilavelerle güzel ve takdir edilen işlerin devamı gözleniyor. Şehircilik vizyonu Aşgın’ın deyimiyle ‘Çorum cillop gibi bir şehir olacak’ sözüyle özetlenebilir.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Öne çıkan projeleri arasında Kongre ve Kültür Merkezi, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Yenilenebilir Enerji ve HES, Melikgazi Yaşam ve Ticaret Merkezi, Beton Boru Üretim Tesisi, Kedi-Köpek Yaş Mama Üretim Tesisi,  toplu ulaşım sisteminin optimizasyonu (metrobüs-çok katlı ve bölge otoparkları, yeni caddeler, yol projeleri ve ring hattı) yer alıyor.

‘TRAFİK’ KELİMESİNİ DUYAMADIK’

Tanıtımda memlekette ciddi problem haline dönüşen şehir içi trafik meselesine direkt değinilmedi. Bu ana başlık üzerinden bir çok soru ortaya çıkıyor. Örneğin: Metrobüs mü, hafif raylı sistem mi? Gazi Caddesi benzeri çok sayıda ana arterde trafik kaosu nasıl çözülecek.?
Nasıl bir imar vizyonu ortaya konularak şehrin ekonomik anlamda gelişmesine katkı sağlanacak?

Kentsel dönüşüm gerçekten dönüşüm mü, imar planı değişikliğinden ibaret mi? Uzun vadeli bütüncül bir imar planımız var mı? Varsa aşağı sanayi, yukarı sanayi şehir merkezinde neden hala duruyor.? Sanayilerimiz niye dağınık halde? Tarım, sanayi, turizm ve ulaşım alanları neden kapsamlı ve uzun yıllara sair planlanmıyor? Organize sanayi bölgesi genişleme alanı Samsun yoluna mı yapılacak? Samsun yolu turizm bölgesi ise Ankara yolu ne? Belediye şehri yakından ilgilendiren bu türden planlamalara ne diyor? Belediye personelinde çalışma sistem üzerine kurulu mu? Ekip donanımı, kapasitesi yeterli mi?

Özetle; Başkan Aşgın’ın, yeni dönemde yeniden seçilirse vaat ettiği projeleri hangi oranda hayata geçireceğini ve en önemlisi şehre ne katacağını hep birlikte göreceğiz.
 

Son Güncelleme: 02.03.2024 14:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu Seçmen 2024-03-02 11:45:49

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz ...cek, ...cak, ...cek, ...cak, ...ceğiz, ...cağız, ...ceğiz, ...cağız vizyonsuz boş işlerin adamı çorum bir 5 yıl daha kaybedecek gibi...

Avatar
Çorumsuz 2024-03-02 12:55:40

Şöyle önceki dönem(ler partisinin) kendisinin değilmiş gibi vaad parçalamak çok keyifili olsa gerek... Ulusal uluslararası potansiyele dönük ulaşım/iletişim/altyapı yatırım ihtiyacı yok, trafik yok (dediğiniz gibi), asayiş yok, hava kirliliği yok, susuzluk/iklim sorunu, çarpık ve düzensiz kentleşme yok, deprem/afet tehlikesi yok. Böyle şehri herkes yönetirdi başkan... Ne şehir böyle ne de vaadlerinin bir anlamı/heyecanı/karşılığı var... Anket(ler) kaybetmenize rağmen aday gösterilmek sizi kamçılamamış, bilakis "ulan nasıl olsa" tribine sokmuş. Akıbetimiz hayrolsun...

Avatar
Ahmet 2024-03-02 13:27:51

Tarihi diye diye trafik sorununu iyice hortlatacak. Şehir nüfusu 300 bini geçti, 190 bin motorlu taşıt var. Bu durumda tarihi değil modern çözümler gerekli.

Avatar
Ahmet 2024-03-02 13:20:13

bAŞGanım, 5 yılı bitirdin. Külcünün projeleri ile övündün anca. Adamın temel attığı yerleri bitirmek sana göre başarı ise çok başarılısın bAŞGanım.

Avatar
vatandaş 2024-03-02 16:51:26

eğer seçilirse egosu tavan yapacak ve Çorum lu elim kırılsaydıda diyecek.

Avatar
başkanlık vizyon ister 2024-03-02 15:57:21

park bahçe yapmak , kaldırım yapmak , engelliye kadınlara çocuklara yönelik bişiler yapmak belediye için icraat değil görevdir. belediye bu görevleri başkan olmadan da zaten yapar ..senden olmadı , tarih seni 2.turan atlamaz dönemi olarak yadedecek

Avatar
Maşallah inşallah başkan 2024-03-02 20:43:08

Evcilik oynar gibi belediyecilik oynuyor. Makamın ağırlığı kalmadı. Yazık..gelinen nokta iyi değil

Avatar
Algida logolu başkan 2024-03-02 14:33:05

Belediye binasına Algida logosu koyan ve kendi adını yazdıran mütevazi ALi ! Başkan