‘Çorum’da gümrük işlemleri hızlı’

Gümrük Müdürü Erdoğan Erarslan, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle Vali Sabri Başköy’ü ziyaret etti.

27 Ocak 2014 Pazartesi 13:40
 ‘Çorum’da gümrük işlemleri hızlı’


Gümrük Müdürü Erdoğan Erarslan, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle Vali Sabri Başköy’ü ziyaret etti.

Ziyarette Gümrük Müdürü Erdoğan Erarslan, Gümrük Şefi Niyazi Şengül, Muayene Memuru Murat Torun v e Gümrük Memuru Emine Şahin hazır bulundu.

Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Gümrü Günü’nde bu yıl ‘İletişim: Daha iyi işbirliği için bilgi paylaşımı’ temasının belirlendiğini belirten Erarslan, Dünya Gümrük Örgütü'nün (DGÖ) temelini oluşturan Gümrük İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak (1953) "Dünya Gümrük Günü" olarak belirlendiğini söyledi.

Erarslan, Türkiye'nin tüm ithalat ve ihracat işlemlerinin 140 Gümrük Müdürlüğü’nde gerçekleştirildiğini belirterek şöyle dedi; “Uluslararası ve Avrupa Birliği'ndeki uygulamaları takip eden kuruluşumuz, işlemleri en kolay ve en güvenilir ticaret için risk esaslı kontrollere önem vermekte olup, yeni fikirler ve daha kullanışlı sistemler kullanarak, yasal ticaretin basitleştirilmesi ve yasa dışı ticaretin önlenmesi çerçevesinde, yasal yollarla gümrükte iş yapan gerçek ve tüzel kişilerin işlemleri kontrol mekanizmalarıyla uluslararası eşya yolcu ve taşıt hareketindeki gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve basitleştirilmesi sağlanmaktadır.

Çorum Gümrük Müdürlüğü Organize Sanayi Bölgesinde 14 personel ile hizmet vermekte, Gümrük işlemleri ve yazışmaların bilgisayar sistemleri üzerinden yapılması, risk analizlerinin daha etkin ve hızlı kullanımını getirmektedir. Müdürlüğümüzde BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri), GÜVAS (Gümrük Veri Ambarı). NCTS (Ortak Transit) ve yazışmalarda (DYS) Doküman Yönetim Sistemi kullanılmaktadır.

Müdürlüğümüzde ithalat, ihracat ve ayrıca genelde gurbetçi yolcuların taşıt süre uzatımı vb. işlemler yapılmakta, genellikle ihracat yoğunluklu çalışılmaktadır. İhracat Türkiye Ölçeği ile paralel her yıl artmaktadır, 2013 yılında Müdürlüğümüzden yapılan ihracat 2012 yılına göre aynı kalmakla birlikte diğer gümrüklerden yapılanla birlikte toplam ihracatta önemli miktarda artış olduğu görülmektedir.”

Vali Sabri Başköy ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yapılan kutlamaların kurumlara faydasının kendilerini kamuoyuna anlatabilmeleri olduğunu söyledi. Başköy, kurumların problemlerinin teknolojiyi kullanma olanakları ile paralel olduğunu belirterek, “Çorum’un gümrük işlerinin hızlı bir şekilde ilerlemesi sevindirici. Tabiki gerçek ihracat ve ithalatlarımız tam olarak bilemiyoruz. Çünkü büyük işletmelerin merkezleri genelde İstanbul’ da olduğu için bilemiyoruz. Ama bakanlığımızın bu konuda bir çalışması var. İlerleyen zamanlarda Çorum’un ve diğer illerinde   gerçek ihracat ve ithalatlarımızı öğrenme şansımız olacaktır.” Diye konuştu.








Son Güncelleme: 27.01.2014 13:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.