Çorum'da leblebi fabrikası kuruldu

Çorum Leblebisi’ne meşhurluk ünvanı ve doyumsuz lezzetini katan geleneksel üretim yöntemi ve Çorum nohutunun hammadde olarak kullanılması hedefini birleştiren Hüseyin Karakuş, OSB’de kurduğu 3 bin 200 metrekarelik dev yatırımla, Çorum Leblebisi’ni eski şaşalı günlerine ve eşsiz lezzetine kavuşturacak.

24 Mart 2016 Perşembe 12:00
Çorum'da leblebi fabrikası kuruldu

Çorum Leblebisi’ne meşhurluk ünvanı ve doyumsuz lezzetini katan geleneksel üretim yöntemi ve Çorum nohutunun hammadde olarak kullanılması hedefini birleştiren Hüseyin Karakuş, OSB’de kurduğu 3 bin 200 metrekarelik dev yatırımla, Çorum Leblebisi’ni eski şaşalı günlerine ve eşsiz lezzetine kavuşturacak.

www.corumhakimiyet.net'te yer alan habere göre, Çorum Leblebisi’ni eski günlerine kavuşturmayı
mesleki sorumluluk olarak kabul ettik.” diyen  Hüseyin Karakuş Kuruyemiş’in üçüncü kuşak yöneticisi Ömer Karakuş yıllık 1200 ton kapasitelik imalatla Çorum’da bir ilki başarmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Nohuttan direkt üretim

‘Çorumlu leblebisini artık gururla hediye edebilecek’

1948 yılından beri leblebi sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Hüseyin Karakuş Kuruyemiş Firmasının üçüncü kuşak yöneticisi Ömer Karakuş, "Çorumlu hemşehrilerimiz, bundan böyle dostlarına hediye götürdüğü Çorum Leblebisi'ni gururla ikram edebilecek. Artık Denizli-Tavşanlı ya da bir başka yerin leblebisinin gölgesi, meşhur Çorum Leblebisi'nin üzerinden kalkmıştır." dedi.

Yıllar önce bu topraklarda yetişen Çorum'un ünlü nohut çeşitleri olan Gökçe ve Çağatay cinsi nohutlardan, tamamen geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını aktaran Ömer Karakuş, Çorum leblebisine ün katan nohut çeşidi ve tarifsiz lezzetlerle nohutu Çorum Leblebisi haline dönüştüren geleneksel üretim metotlarını teknoloji ile buluşturduklarını anlattı.

Çorum çiftçisiyle anlaşmalar yaparak, üretilen nohutu aldıklarını ve uzun bir süreç gerektiren üretim metotları ile Çorum Leblebisi'ni eski günleri ile buluşturduklarını ifade eden Karakuş,  tarladan gelen nohutun, dijital sensörlü eleme cihazlarında renk ve kalite ayrımına tabi tutulduğunu, dev fırınlarda işlemlerden geçerek, kıl çuval ve kasalarda uzun süre bekletilerek, kalibre eleklerinden geçirilip, bakır tavalı geleneksel ocaklarda işlendiğini söyledi.

"Leblebimizin hiç bir aşamasında başka bir ilin işçiliği yoktur. Tarladan geldiği gibi fabrikamıza giren Çorum nohutu, zahmet ve sabır gerektiren işlemlerin ardından hakiki Çorum Leblebisi olarak tezgahlarımıza gelip, değerli müşterilerimizin tüketimine sunulmaktadır." diyen Ömer Karakuş, Çorum sanayisine ve istihdamına katkı sunmanın yanısıra, kan kaybeden leblebicilik sektörüne güç katıp, Çorum Leblebisi'ni tartışmasız bir konuma taşımanın sorumluluğu ile yatırım adımı attıklarını kaydetti.

Yıllık üretim 1200 ton

Çorum'da bir ilk olarak üç ay önce üretimine başlayan Çorum Leblebisi Fabrikası, şimdilik yıllık 1200 tonluk üretim kapasitesi ile çalışıyor.

Üretimi bir kaç artırma kapasitesine sahip fabrika, leblebi ustası yetiştirmek ve gençlerin mesleğe özendirilmesini sağlamak açısından da adeta okul görevi görecek.

Mis gibi leblebi kokusuyla bezenen fabrikada, tüm kuruyemiş çeşitleri de teknolojik makinalar aracılığı ile hazırlanıp paketlenirken, asla vazgeçmedikleri konunun kalite olduğuna işaret eden Ömer Karakuş, "Çorum Leblebisi, sektörümüzün kıymetli ustaları ve esnafı sayesinde yıllar önce gurur duyulacak bir üne kavuştu. Bu mesleğin ustalarından devraldığımız bu kutlu mirası, hoyratça tüketmek ve yok etmek yerine, 1948'den beri bu mesleğin içinde olan bir firma olarak, gelecek kuşaklara aynı kaliteyi, marka değerini koruyarak ulaştırmayı, ticari bir sorumluluktan öte mesleki bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Bir şehre ait ünlü bir ürünün korunması, o sektörün esnafından öte, şehir için önemli bir kazanımdır. Bu duygudan hareketle çıktığımız yolda, başarıyla ilerlemek ve leblebimizi hakettiği marka değerine taşımak istiyoruz." dedi.










Son Güncelleme: 24.03.2016 15:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ekrem Altikulac 2019-04-23 00:38:50

Vatana millete hayirli olsun Allah ticaretinizi bereket ihsan eylesin Allah malına ve ailene bereket ihsan eylesin amin sayın firma yetkilisi sizinle yurt içi ve yurt dışı ticaret yapmak istiyorum fabrikanın kapasitesi ve urunun FOB+C.I.F fuarınızı ve ödeme şeklini bildiriniz mümkün ise numune istiyorum Adres.Zirvekent MAHALLLESI OSMANLI CADDESİ CY.3.NO. 41/19.22.MAMAK. ANKARA.Cep mobil .0542.467.22.05.Saygılarımla Ekrem Altikulaç