Düşmanınız da olsa adaletli olun

Özgür-Der Çorum Şubesi'nde konuşan Av Ömer Kılıç ve İbrahim Güleç, adaletin önemine dikkat çekti.

27 Ocak 2020 Pazartesi 16:37
Düşmanınız da olsa adaletli olun

Özgür-Der Çorum Şubesi 2019-2020 seminer programları kapsamında bu hafta ‘Islah ve İfsad Bağlamında Adaletin Önemi’ konusu değerlendirildi.

Türkiye’de yargının yapısı ve yaşanan sorunlar, adalet anlayışındaki zaaflar ve adil şahitlik sorumluluğumuz gibi başlıkların ele alındığı semineri Av. Ömer Kılıç ve Av. İbrahim Güleç sundu.

ADALETİN OLMADIĞI YERDE MUTLULUK OLMAZ

Adaletin insanlıkla beraber, tarih boyunca tartışılan bir kavram olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan İbrahim Güleç, en yakınlarınızın aleyhine de olsa adaleti ayakta tutmakla mükellef olduğumuzu hatırlattı. Güleç, ayetlere atıfda bulunarak, düşman olsa da adil olma ve iktidarın adalete alet edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bütün peygamberlerin en önemli görevlerinden birisinin adaleti tesis etmek olduğunu belirterek, yaşanan adaletsizliklere karşı sürekli mücadele içinde olmak gerektiğini, bunun da bir bedeli olduğunu söyledi.

Yakın tarihimize atıfda bulunarak sözlerine devam eden konuşmacı, çok partili siyasi hataya geçişle ayağa kalkmaya çalışan adalet mekanizmasının, darbeler ve en son 28 Şubat süreciyle tırpanlandığını ifade etti. AK Parti’nin yaşanan tecrübe ve birikimi icraata geçirerek, HSYK yapısını değiştirmiş ve darbecilerin yargılanma yolunu açmış ve fiziksel imkânlar ve UYAP gibi dijital uygulamalarda yargılama süreçlerini iyileştirilerek, işlem ve iletişim kolaylığı sağladığını ifade ettİ.

ADALET YOKSA BARIŞ DA YOKTUR

Ya adalet vardır, ya da zulüm ikisi bir arada olmayacağını belirterek sözlerine başlayan Ömer Kılıç, “Adalet yoksa barış da yoktur, kaos ve karanlık vardır, adaletin olmadığı yerde mutluluk olmaz, adil ve şeffaf olmak Müslümanların en önemli sorumluluğudur.” Dedi. Hz. Ömer’in menkıbelerinden örnekler vererek, teoride çok iyi olan Müslümanların maalesef pratik de sınıf da kaldığını, anlamsız ve içi boşaltılmış kavramların hayata yansımadığını dile getirerek, “Kişisel hayatında ailesinde, işinde ve sosyal hayatında adil olmayan, merhametli olmayan bir insanın, bir makama geldiğinde de adil olması beklenemez.” diye konuştu.

‘Din Muamelettir’ sözünü hatırlatan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti. “Peygamberlerin asıl görevi sadece namaz, oruç gibi ibadeti öğretmek değil, toplumu ve sistemi adalet üzerine inşa etmektir. Din sosyal hayattan koparılmaya çalışıyor. Kişisel hayata hapsedilerek ve vicdana indirgeniyor oysa komşusu kendisinde emin olmayan kişinin imanını sorgulanması gerektiğini hatırlatan Hz. Peygamber (AS), Mekke’den hicret etmek zorunda kalan Müslümanları, Habeşistan’da adil bir kral var diyerek yönlendirmesi adalet konusunda ne kadar hassas olduğunun bir göstergesidir.”

Türkiye’nin İslam dünyasında birçok ülkeye göre adalet noktasında daha iyi bir yerde olduğunu anlatan Kılıç, “Yabancı bir ülkenin konsolosluk binasında muhalifini katleden bir devletin adaletinden söz edilebilir mi?” diye sordu. Batının daha insanî bir sistem inşa ettiğini hatırlatarak, İslam ülkelerinden hicret etmek zorunda kalan Müslümanların hiç birinin bir İslam ülkesine gitmediğini, insanların batıya kaçıyor olmasının Müslümanların bir ayıbı olduğunu kaydetti. Bu anlamda İslam coğrafyasında yöneticilerin örnek alınacak ve imrenilecek bir sistem inşa etmediği eleştirisini yapan Kılıç, bunun elbette birçok sebebi olduğunu, özellikle yüzyıllarca gerek fiziki, gerek kültürel, gerekse zihinsel olarak sömürülmüş olmanın en önemli sebep olduğunu ve bunda batının payının da çok yüksek olduğunu dile getirdi. Tüm olumsuzluklara rağmen Müslüman halkların adalet taleplerini yükselttikleri bir süreci yaşadığımızı hatırlatarak bunun çok önemli ve değerli olduğunu sözlerine ekledi.

Kılıç, “Sürekli geçmişte yaşananları ve bugünün kıymetini hatırlatan bir kesimin varlığını dikkat çekerek, adalet taleplerini ihanet ve düşmanlık gibi algılamak gibi bir durum söz konusu, oysa gerek siyasi, gerekse şahsi olarak doğru olanı sahiplenmek gerektiği gibi yanlışı da eleştirmek gerekir diyerek sözlerini tamamladı.

Program soru, cevap ve katkıların ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 27.01.2020 17:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adil 2020-01-27 16:47:00

Adaleti avukatlar konuşmuş. İsim ömer, isim ibrahim muhteşem bi şey olmuş

Avatar
Cengiz 2020-01-27 16:52:37

İbrahim GÜLEÇ, adalet için en yakınlarınız için bile adil şahit olunması gerektiğini söylemiş. Bunu hayata tatbik ettiğimiz an ümmetin karşısında duracak güç kalmaz.

Avatar
Barış 2020-01-27 16:49:12

Ömer KILIÇ; adalet yoksa barış yoktur. demiş. Demek ki barış eşittir adalet. Adalet eşittir barış. Halbuki sosyal demokratlar barışı dillerinden düşürmez. amma adaleti ihtiyaçları olduğunda gündeme getirirler.

Avatar
Halil 2020-01-27 16:50:38

Adalet; Hak edene hak ettiğini vermektir. Bu ödül olarak da ceza olarak da böyledir. Adaletin istisnası olmaz, olamaz, olmamalıdır. Selam ve saygılar.

Avatar
Yasemin 2020-01-27 20:07:59

100 yıldır yapılmayan şeylerin de kıymetini bilim değilmi hocam. KUR AN AZİMUSSAN okutuluyor hafızlık eğitimi veriliyor okullarda seçmeli ders olarak bununda kazanılmış en büyük değer olduğunu da biliyoruz ve bunu da İslam düşmanı hdpile beraber olan chpsaadetinde getirmeyeceği gerçeğini de biliyoruz temele göre Çamlıca Camiini istemyor RECEP TAYYİP ERDOĞAN da diyorki en yüksekte devletlerin sembolleri var kimisinde haç işareti olduğu gibi eleştiri deyince haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır her neyse eleştirilen Cumhurbaşkanımız oluyor YALANCI chphdpkk eleştirilmiyor İslam düşmanı hdpile saadetin beraber olmasına ben razı değilim hdpsiyonist Yahudiye. avenjelist hiristiyana hizmet ediyorislam düşmanı Kürt görünümlü Kürt düşmanı saadet ne beraber oldukları ile hasrolsunlarmi hadi bakalım susmayın da eleştirin görelim haksız olan chphdpkk yi eleştirin korkmayın ABD'den israilden göreceğiz bakalım haklilarmi haksizlarmi elestiriliyor

Misafir Avatar
osman 2020-01-28 00:55:50 @Yasemin

adamlar adalet demiş sen helva diyorsun. oysa ki helvadan yapılan putların dönemi bitti. yeni siyasi putlara gerek yok

Beğenmedim! (0)
Avatar
Yeni Gineli Ama Papoa Değil 2020-01-28 00:46:24

Neye kime neyin Adaleti, ne mesajı veriyorsunuz. Zalime merhamet, mazluma zulümdür. Fetö çetö ketö sağ sol her türlü vatan hainine uygulanacak tek Adalet Millete, Kutsala, Devlete baş kaldıranın başını vurmaktır. Özgür Der'e yakışmadı.

Avatar
Çorumlu sağlıkçı 2020-01-28 14:15:13

Torpil yapanlara, adam kayıranlara karşı ne yaptınız Özgürder?

Avatar
Yasemine cevap olsun 2020-01-31 20:08:14

Yasemin hani çok dindar görüntü veriyorsun ya. Allah aşkına bir tane noktalama işareti kullansana :) yoksa hiç milli eğitime bağlı okulda okumadın mi? Aaaaa yoksa sen cahil cemmat ablası misin yoksa ?