Gündem kavşaklar, Külcü de konuştu

Çorum Belediyesi eski Başkanı Av. Muzaffer Külcü, Çevreyolunda yaşanan kazalara ilişkin çözüm önerilerini sıraladı.

08 Ağustos 2022 Pazartesi 12:54
Gündem kavşaklar, Külcü de konuştu

Belediye eski Başkanı Av. Muzaffer Külcü, Çevreyolunda yaşanan kazalara ilişkin çözüm önerilerini sıraladı.

Külcü, başkanlığı döneminde Buhara ve Burun Çiftlik kavşaklarına yapılan çalışmalara dikkat çekerek, İlim Yayma ve İskilip Kavşağında da sorunun çözümü için bakanlığa alternatif proje sunulmasını önerdi.

İŞTE KÜLCÜ’NÜN O YORUMU

Çorum Çevre Yolu yapıldığından beri can alıyor; acı, keder bırakıyor yerine. Yeni yollar yapılması aynı zamanda yeni cazibe alanları da oluşturuyor. Bir süre sonra o bölgede nüfus yoğunlaşması başlıyor. Çorum Çevre yolu çalışmaları başladığında o bölge gece kondular ile doluydu. Hatta yolun bir kısmı gece kondu evlerin kamulaştırılıp yıkılması suretiyle açıldı.

NÜFUS YOĞUNLUĞU ARTIYOR
Sâkin, şehrin yoğun nüfus alanının dışında bir bölge idi. Ama aynı zamanda doğal olarak gelişen bir bölge idi. Ne var ki bugün çevre yolu; şehir merkeziyle şehrin en değerli ve yoğun nüfus barındıran konut bölgesinin ortasından geçen bir yol haline gelmiştir.

ÇEVRE YOLU UZUN VADELİ PROJE

Bugün yaşananlar elbette yeni bir çevre yolu tartışmasını da akla getirebilir. Nitekim benzer açıklamalar da görüyoruz. Bu da konuşulmalı,tartışılmalıdır. Ancak çözümü mâkulde aramak gerek. Etüt çalışması yıllarca sürecek bir proje ile bugünün sorunlarını çözemeyiz. Bugün bunun için henüz çok erken. Vaktimizi ve enerjimizi buna harcamayalım. Zaten Bakanlığın devam eden bir otoyol projesi var. Bu orta vadede gerekli olan ve Çorum’a kazandırılacağına inandığım değerli bir proje. Yani hızlı, faydalı, sorunu esaslı şekilde çözecek ve daha düşük maliyetli projeleri bu tartışmaya kurban etmemeliyiz.

SORUN VE ÇÖZÜMLER

Bugünün en önemli sorusu yaşanan kazaların önüne nasıl geçileceğidir. Cevabı ise yakın tecrübe ile Buhara ve Burun Çiftlik kavşaklarında gizlidir. Yaşanan kaza haberlerini takip edenler ve ilgililer yıllar boyu bu kavşaklarda yaşanan acıları da çok iyi hatırlayacaklardır. 2009 yılında Belediye Başkanlığına başladığımızda, bu kavşaklar için, 2008 yılında Karayollarınca hazırlıkları(Buhara kavşağında şehir içi trafik için dalçık, Burun Çiftlik içinse yarım yonca kavşak projeleri ihale aşamasında idi)tamamlanmış iki proje vardı.

BİZ O DÖNEMDE İTİRAZ ETTİK

Belediye Başkanı olarak yanlış olduğuna inandığımız bu projelere itiraz ederek inisiyatif aldık. Bu projelerin kazaları ve acıları önlemeye yetmeyeceğini gerekçeleri ile anlatarak ikna ettik, projeleri değiştirttik. Sonrasında Akşemseddin Caddesini açtığımızda Çevre Yolu üzerine geçici uygulamalar düşünüldü; biz bunu da kabul etmedik. Gecikme oldu, hatta biraz fazla bile uzadı. Nihayetinde milletvekili arkadaşlarımızın ısrarlı takipleri ile bu yıl netice alındı ve şimdi seviyeli kavşak yapımı başladı, devam ediyor.

KESİN ÇÖZÜM NE?

Seviyeli kavşaklar yapıldığından beri buralarda kayda değer bir kaza yaşanmadı. Zira kazaların tamamına yakını transit geçiş yapan araçların kuzey- güney geçişi yapan araçlara ya da karşıya geçmeye çalışan yayalara çarpması şeklinde yaşanıyor. İlim Yayma kavşağındaki kazalar da aynen böyle.

FAYDASI OLUR AMA SORUNU ÇÖZMEZ

Şimdi yayalar için üst geçit yapılıyor. Bu da yapılsın, mutlaka bunun da faydası olur. Ancak derde deva bir çözüm olmayacaktır. Bunu isteyerek kimse kullanmayacaktır. 50 metre karşıya geçmek için 200 metre kavşak ilerisine yürü, üst geçite çık, karşıya geç, 200 metre yukarı yürü. 50 metre yerine 500 metre yürünecek. Yol kenarları ferforje ile kapatılsa, göreceksiniz bunun üstünden atlayıp araçların altında can verenler olacaktır. Hadi yayayı engelledik, araç kazaları nasıl engellenecek. Bunun yegane çözümü transit trafiğin seviyeli kavşak ile alta alınmasıdır.

OSMANCIK ÜST GEÇİTİ KALKMALI

Sadece İYC kavşağı değil aynı proje içinde bir adım ilerisi olarak Osmancık Caddesi üzerindeki köprü de yıkılarak bir bütün olarak yapımı devam eden Akşemseddin kavşağına bağlanmalıdır. Yani Buhara kavşağından giren transit araç Akşemseddin kavşağına çıkmalıdır. Ülkemizde buna benzer uzun seviyeli geçitlerin yapıldığı onlarca örnek var. Bu proje çevre yolunun ömrünü de en az 30 yıl uzatacaktır. Yapılmaz, yapılamaz, başlasa ne zaman biter gibi negatif düşünce sahipleri de elbette olabilir. Bence bunlar azınlıkta kalmalıdır. Biz aklı selimi hakim kılarak bunu tartışmalı ve talep etmeliyiz. Teknik personel tarafından kendilerine anlatıldığında Sayın Valimiz ve Sayın milletvekillerimizin de projeye sahip çıkarak takipçisi olacaklarına inanıyorum. Başkaca önemli projelerde gösterdikleri gayret ve samimiyeti burada da gösterecekler ve netice alacaklardır.

PROJE BAKANLIĞA SUNULMALI

Bu proje ile ilgili , pozitif ve negatif sonuçları itibariyle bir analiz çalışması yaptırılmalı, şehrin siyasi ve bürokratik idarecileri, sivil toplum örgütleri ve Ulukavak ve Buhara Mahalle muhtarları ve sakinlerince tartışılıp olgunlaştırılarak Bakanlığa sunulmalıdır.

GENEL MÜDÜR'Ü İŞARET ETTİ

Bir şans olarak ifade edeyim birlikte uzun süre çalıştığımız Çorum’un da bağlı olduğu Karayolları Samsun Bölge Müdürü olan Sayın Abdulkadir Uraloğlu şu an Karayolları Genel Müdürüdür. Bu talebi en kolay anlayacak insanlardan biri de işin başında oturmaktadır. Yaşanan kazalarda vefat eden kardeşlerimize rabbimden rahmet, ailelerine sabırlar; yaralananlara şifalar diliyorum.

Son Güncelleme: 08.08.2022 14:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sukut 2022-08-08 13:08:56

biride çıkıp demiyor,ki bu sorun bu günün sorunumuydu o kadar absurt iş yapana kadar o işleri karayollarıyla beraber yapsaydın diye hastanenin burnunun dibine stat yapıp hastanenin gelişimini kitleyene kadar bütün illrde statyumları devlet yapmasına rağmen o stadı belediye bütçesiyle pardon bütçe yokdu borcunan yapana kadar ozaman düşüneydin

Avatar
Vay vay vay yine sahnede 2022-08-08 22:12:06

Çorum imarını alt üst etti birde çıkıp akıl veriyor, bataklığa yapılan terminali mi dersin, hastaneyi mi dersin yoksa stadyumu mu? Hangi birisini, 13 katlı öğrenci yurdu? Binevler altında 11-12 kat ruhsatları? Ya git işine Allah’ını seversen!!! Bazı şakşakçılarda çıkmış sen yaparsın sen edersin diyorlar. Bu kadar cahille ancak bu kadar!!!

Avatar
Batandaş 2022-08-09 08:10:49

Külcü Çorum'da en son konuşacak kalitede adamsın sen artık sus devane mahallesindeki rezilliğin sana günah olarak yeter işin gücün kul hakkı yemek

Avatar
HAKKA TAPAN 2022-08-09 07:19:05

Bu millete bu külcü.Adam ikditarin en güçlü olduğu dönem belediye başkanlığı yaptı.Cevre yolunu taşımadi.iskilip,Osmancık,ilim yayma kavşağına alt geçit üst geçit yapmadı.Kalkiyor birde yok nüfus artıyor Muş azalacakmiydi.Hayir ona değilde yok külcü olsa diyenlere bişey söylemek varya neyse.

Avatar
ALİ 2022-08-08 13:33:56

Külcü nün yaptıklarının açılışına yapamayanlar yönetimde. Külcü zamanında Karayollarına 4 seviyeli kavşak yaptırıldı.

Avatar
vatandaş 2022-08-08 15:51:16

Sayın Külcü sanırım yapsa yapsa bunları sen yaparsın.

Avatar
Şu cümle önemli 2022-08-08 16:16:32

"Yani Buhara kavşağından giren transit araç Akşemseddin kavşağına çıkmalıdır" İşte Vizyon budur. Bu aynen yapılmalıdır.

Avatar
Murat 2022-08-09 13:16:58

İlim yayma kavşağına üst geçit olursa pazara giden gelenler yaşlilardan oluşuyor kesinlikle köprüden gecmeyecekler yine altından gecmeye çalışacaklar. Kazalar yine kaçınılmaz olacak.

banner165