Helalleşme çağrısına destek

BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, bir basın açıklaması yaparak; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun...

14 Temmuz 2015 Salı 16:44
 Helalleşme çağrısına destek

BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, bir basın açıklaması yaparak; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun basında yer alan helalleşme seferberliği açıklamasına destek verdiklerini, helalleşmeye ise önce memur ve emeklilerinden başlanması gerektiğini ifade etti.

Çam, açıklamasında şöyle dedi:

“Sayın Başbakan tarafından Ramazan dolayısıyla  kamuoyuna yapılan helalleşme çağrısını olumlu buluyoruz. Uzun süredir devam eden  onca gerginlik arasında Türkiye’nin böyle bir çağrıya ihtiyacı olduğu açıktır.

Sayın Başbakanın “helalleşme” derken,  tam olarak neyi kastettiğini bilmiyoruz

Eğer helalleşmeden kastedilen “hakkın bağışlanması”, “sineye çekilmesi” veya “üzerine su içilmesi” ise memur ve emeklilerinin bunu kabul etmesi mümkün değildir ve bunun adı helalleşme de değildir.

Helalleşme olabilmesi için bir tarafın “borcun ne olduğunu söylemesi”  diğer tarafın ise “borcu ödemesi” ile mümkündür.

Çok fazla uzağa gitmek istemiyoruz.

İktidarın 13 yılını ve bu dönemdeki kayıpları da sorgulamak istemiyoruz. Başbakan Sayın Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olarak Hükümete katıldığı 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren  geçen 6 yılı da sorgulamak istemiyoruz. Ancak bizzat Başbakan olarak hükümeti devraldığı 29 Ağustos 2014 tarihinden itibaren hükümet ile memur ve emeklisi arasındaki alacak-verecek davasının  netleşmesi ve en azından  hesaplaşmanın ve  helalleşmenin  bu tarihtin itibaren yapılması gerekir.

Hükümetin memura borcu

2014 yılı içerisinde enflasyon farkları ödenmediği için, memur ve emeklilerinin yüzde 4 ile 6 arasındaki enflasyon alacakları bulunmaktadır. 

2015 yılında ise Hükümet ile işçi sendikaları arasında imzalanan toplu sözleşme sonucu kamu işçilerine; 2015 yılı için  önce düşük ücretlerde iyileştirme yapılmış, ardından tüm işçilere yüzde 11,3 artış ve yine tüm işçilere 500 lira tutarında 7. ikramiye ödenmesi kabul edilmiştir. 2015 yılı için sosyal haklardaki artışlarla birlikte kamu işçilerinin ücretlerine ortalama olarak yüzde 15’lik bir zam alınmıştır. 

Oysa, 2015 yılı için memurlara verilen yüzde 7,76’dır. Aradaki fark ise yüzde 7,24’tür. 

Memur ve emeklilerinin 2014 ve 2015 yılı alacakları toplamı asgari yüzde 11,4’tür. Helalleşme için hükümetin memur ve emeklisine bayram öncesi yüzde 11,4 oranındaki borcunu ödemesi gerekmektedir.

Hükümetin memur sendikaları ile imzalanan toplu peşkeş sözleşmesini gerekçe göstererek hesaplaşmaya ve helalleşmeye yanaşmaması ise sadece fırsatçılık değil, aynı zamanda memur ve emeklileri ile birlikte yaklaşık 15 milyon kişiyi ilgilendiren açık bir kul hakkıdır.

‘İkramiye memurun da hakkı’

Helalleşme için üzerinde önemli bir husus da yaklaşan bayram öncesi memur ve emeklilerine verilmesi acil hale gelen bir maaş tutarında ikramiyedir. Kamu işçilerine  yılda 7 ikramiyenin verildiği bir ülkede, kamu hizmetini vatandaşa götüren  memurlara 1 kuruşluk bir ikramiyenin bile verilmiyor olması  kelimenin tam anlamıyla ayrımcılıktır, memura üvey evlat muamelesini reva görmektir. 4688 sayılı Kanunda toplu sözleşme kapsamında olmasına rağmen memurlara ikramiye verilmesinin hiç gündeme getirilmemiş olması yetkiyi kötüye kullanan yandaş sarı sendikaların olduğu kadar bundan istifade eden fırsatçı iktidarların da vebali büyüktür.

Hükümet eğer, iktidar dönemlerinde  başarılı olduğundan bahsediyorsa, başarısını “devletin asli ve sürekli görevlerini yürüten memurlarla” gerçekleştirdiğini bilmelidir. Başarı sağlıkta ise sağlık çalışanları ile, başarı eğitimde ise eğitim çalışanları ile, alt yapıda ise teknik kadro ile başarı gerçekleşmiştir. Hükümetin başarısında hizmetlisinden müsteşarına kadar tüm kamu görevlilerinin payı vardır.

Her başarının bir karşılığı olduğu gibi, Hükümetin 13 yıldır yüzünü güldüren memurların da karşılık beklemesi en tabii haklarıdır.

‘Faruk Çelik öncülük etmeli’

Öte yandan, halen  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini yürütmekte olan Sayın Faruk Çelik,  bir gurup milletvekili arkadaşının imzalarıyla, dönemin Fazilet Partisi TBMM Grup Başkanlığının 27.2.2001 tarih ve 3126 sayılı yazıları ile TBMM Başkanlığına sundukları bir kanun teklifi ile 

“657 sayılı kanuna tabi Devlet memurları ile memur, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yılda iki defa  Ramazan ve Kurban Bayramlarından en az on gün önce ‘Bayram İkramiyesi’ adıyla birer maaş tutarı olmak üzere senede iki maaş tutarı ilave ödeme yapılmasını” istemişlerdi.

Sayın Bakanı sözünün arkasında durmaya, memur ve emeklilerine Ramazan Bayramı öncesi bir maaş tutarında ikramiye verilmesi için içinde bulunduğu hükümette öncülük yapmaya çağırıyoruz..

Yeni hükümetin kurulması ile görevini bırakacak olan Sayın Faruk Çelik’in verdiği sözü yerine getirerek hayırla  yadedilecek bir görevini yapmasını istiyor ve bekliyoruz.

Ve ayrıca, 62. Hükümetin görevi sona ererken Sayın Başbakandan,  helalleşme için memur ve emeklilerinin yukarıda belirtilen kayıplarının karşılanması ile bir maaş tutarında bayram ikramiyesi verilmesini talep ediyoruz. 

Memur ve emeklisi, Ramazan Bayramını bayram tadında geçirebilmek için helalleşme isteyen Sayın Başbakandan bu müjdeli haberi dört gözle beklemektedir.”






Son Güncelleme: 14.07.2015 16:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.