Kira beyannamenizi unutmayın!

Çorum SMMMO Başkanı Muzaffer Yıldırım, kira beyannamesi hatırlatmasında bulundu.

17 Mart 2015 Salı 10:28
 Kira beyannamenizi unutmayın!


Çorum SMMMO Başkanı Muzaffer Yıldırım, kira beyannamesi hatırlatmasında bulundu.


Gayrimenkul kira geliri elde edenlerin bu gelirlerini Mart ayının 25. günü akşamına kadar Gayrimenkul Sermaye İradı beyannamesi ile beyan etmeleri gerektiğini belirten Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Muzaffer Yıldırım, konuyla ilgili şunları kaydetti;


“Önceki yıllara ait beyannameler de  gönüllü uyum kapsamında her zaman verilebilir. Kira gelirlerine ait GMSİ beyannamesi vermeyen ya da eksik beyanda bulunan mükelleflerin ödemeleri gereken vergiler cezalı olarak tahsil edilmektedir. GMSİ beyannamesi verecek mükellefler ilk defa verecek olanlar dahil elektronik ortamda beyannamelerini verebileceği gibi  Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler aracılığı ile de  verebileceklerdir.


Gayrimenkullere ilişkin tüm bilgiler Maliye Bakanlığı ile paylaşılmakta ve gelişmiş bilgisayar programları ile analiz edilmektedir. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı'nın  Önceden  Hazırlamış olduğu Kira Beyanname Sistemi, kira geliri elde eden mükelleflerimizin tapu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, banka, PTT, TOKİ, inşaat ve  sigorta  beyannameleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlanmış ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulmuştur.


GAYRİMENKUL KİRA GELİRLERİNİN BEYANI


2014 yılında elde edilen kiralara ait Gayrimenkul Sermaye İradı-GMSİ BEYANNAMESİ  25 Mart 2015 gününe kadar verilip 1.taksit ödemesi 31,03,2015; 2. Taksit ödemesi de 31,07,2015 tarihine kadar olmak üzere 2 taksit halinde  ödenebilecektir. GMSİ Beyannameleri elden ya da internet üzerinden verilebilir.


Kimler GMSİ beyannamesi verecek;


2014 yılında elde edilen kira geliri münhasıran mesken kira geliri ise 3 bin 300 lira konut kira geliri istisnası  olduğundan, bu rakamı geçen kira geliri olanlar beyanname vermek zorundadır. Bu rakamdan daha az konut kira geliri elde eden vatandaşların ise yapmalar gereken her hangi bir husus yoktur.


Tevkifata tabi İş yeri kira geliri elde edenler ise Kira gelirleri Toplamı brüt 27 bin lirayı geçerse bu stopaj yapılmış kira gelirlerini de beyan etmeleri gerekmektedir. Stopaja tabi olmayan işyeri kire gelirlerinde ise  beyan sınırı olan bin 400 lirayı aşanların yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir.”



Son Güncelleme: 17.03.2015 10:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.