Marketlere yeni sınırlamalar

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Vali Mustafa Çiftçi başkanlığında toplanarak marketler ve şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firmalara yönelik kararlar aldı.

25 Mart 2020 Çarşamba 15:58
Marketlere yeni sınırlamalar

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Vali Mustafa Çiftçi başkanlığında dün Valilik Binası Toplantı Salonu’nda olağanüstü toplanarak marketler ve şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firmalara bazı ek tedbirler getirdi.

Yapılan açıklamada, “Çin’in Wuhan kentinde başlayan Coronavirüs (Kovid-19) salgını, birçok ülkede hızla yayılım göstererek tüm Dünyayı tehdit etmeye devam etmekte, bu salgın Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilmektedir.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Bu salgından, ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulmaktadır. Covid19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının yüksek / hızlı olması nedeniyle vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu mekanlar/alanlardır. Vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere gerekli tüm tedbirler alınmakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için alınan önlemlere tüm vatandaşlarımızın istisnasız uyması büyük önem arz etmektedir.. Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için market ve şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.” Denildi.

İşte o tedbirler:

MADDE 1- İl ve ilçelerimizdeki tüm marketlerin 09:00 - 21:00 saatleri arasında hizmet vermesine, market içindeki en fazla müşteri sayısının müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olmasına, (marketin müşterilerine hizmet sunduğu alanın 100 metrekare olması halinde, içeride bulunacak müşteri sayısının en fazla 10 kişi olmasına) MADDE 2- Tüm marketlerin, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan etmelerine, içeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirlerin market işletmecisi tarafından alınmasına, market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içeriden müşteri çıkmadan başka müşterinin içeriye alınmamasına,

MADDE 3- Market görevlileri tarafından, aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini müşterilerine sürekli hatırlatmalarına, tüm bu düzenlemelerin market girişinde görülebilecek şekilde işletmeci tarafından marketin girişine afiş olarak asmak suretiyle vatandaşları bilgilendirmelerine,

MADDE 4- İl ve ilçelerimizdeki şehirler arası yolcu otobüsleri dahil tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçlarının; araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul etmelerine, araç içindeki yolcuların oturma şeklinin yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek, sosyal mesafelenmeyi sağlayacak şekilde düzenlenmesine,

MADDE 5- Alınan bu kararların uygulanmasının, kolluk birimleri tarafından titizlikle takip edilerek sağlanmasına,

MADDE 6- Alınan bu kararların, İlçe Kaymakamlıklarınca ilçelerde uygulanmasının takibi ile koordinasyonunun titizlikle sağlanmasına karar verilmiştir.”

Son Güncelleme: 26.03.2020 00:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2020-03-25 16:34:32

Toplu yasak kısa sürede gelmezse bu iş daha çok uzar. Osmancık yol üzerindeki yoğunluktan haberi var mı yetkililerin acaba? İstanbul'dan Trabzon Rize vb yayla evlerine gideceğiz diye yola çıkan araçlarda genç de yaşlı da var. Peki virüs taşıyıcısı, bulaştırıcısı olmadıklarını biliyor muyuz? 1200 km yol, hiç mi bir yere uğramadan gidebilecekler bu yolu? Tabiki uğrayacaklar, saça saça gidecekler!

Avatar
Virüs 2020-03-26 00:18:13

Derhâl şehirlerarası geçiş yasaklansın tüm ilçeler köyler büyük illerden gelen vatandaşlarla doldu kendilerini koruyalım derken geldikleri yerlere virüsü taşıdılar en çok bu yüzden yayıldı