Meclis’te öne çıkanlar

Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısında kenti ilgilendiren bazı konularda kararlar alınırken, muhalefetin eleştirileri oldu.

01 Kasım 2022 Salı 23:49
Meclis’te öne çıkanlar

Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısında kenti ilgilendiren bazı konularda kararlar alındı. Gündem dışında ise CHP Belediye Meclis Üyesi Av. Ahmet Özdel ile Grup Başkan Vekili Tuncay Yılmaz’ın eleştirileri dikkat çekti.

İşte Meclis’te öne çıkanlar:

Çorum Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesinin 2.023.000.000 TL olarak açıklandı. Kurumun 2023 yılı Performans Programı ve 2023 yılı ve izleyen iki yılın Analitik Bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

TARİHİ HAMAMI BAKANLIK RESTORE EDECEK

Çorum Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde satın alınan tarihi Güpür Hamamı’nı Kültür ve Turizm Bakanlığı restore edecek. Tarihi yapının restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne 3 yıllığına tahsis edilmesi kararlaştırıldı.

MİLLET BAHÇESİ TAMAM, İKİNCİ ETAP YERALTI OTOPARKI

Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yaptırılacak olan spor temalı Millet Bahçesi’nin ilk etap ihalesi 28 Ekim’de yapıldı. Projenin ikinci etabında ise yeraltı otoparkı projesi yer alıyor. Millet Bahçesi’nde tenis kortlarından yürüme yollarına, bisiklet yollarından kaykay pistine ve rekreasyon alanlarına kadar sportif tesisler bulunacak. Ayrıca yapılaşma oranı düşük sosyal tesisler ihdas edilecek. Yeraltı otoparkı ise ikinci etapta yine ihale edilerek belediye tarafından inşa edilecek. Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeraltı otoparkı için 25 milyon lira kaynak aktaracak.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİLER

Belediye Meclisi’nde gerek gündem dışı gerekse gündemle ilgili CHP’li üyelerden bazı eleştiriler de yapıldı.

ÖZDEL: KALE’DE MALİKLER RESMEN MAĞDUR

Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Ahmet Özdel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kale bölgesinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinde vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.

Gündem dışı söz alan Ahmet Özdel, TOKİ tarafından yürütülecek çalışmalar kapsamında GEDAŞ isimli bir şirket tarafından uzlaşma işlemlerinin yürütüldüğünü hatırlatarak, “Vatandaşlar uzlaşma görüşmelerinde mağdur edildiklerini belirtiyorlar. Vatandaşların kamu otoritesi ile mağdur edilmemesi gerekir. Halkımızın malının kamulaştırma adında yok pahasına satın alındığı söyleniyor. Belediye Kale kentsel dönüşümünde özellikle düşük miktarda arsası olan vatandaşların malını ucuza almak istemektedir. 2022 yılında arsa ve konut fiyatlarında artış yaşandığı için burada vatandaşlara verilen miktarlar düşük kalmaktadır. Vatandaşlarımızın hakkına sahip çıkılmalı. Belediye de vatandaşı mağdur etmemelidir” dedi.

'BUNU YAPARSANIZ AK PARTİ’YE OY VERİRİM’

Özdel, yıkılan eski stadın yerine yapılacak millet bahçesinden ticaret alanının kaldırılması ve buraya Dr. Turhan Kılıçcıoğlu isminin verilmesini istedi.Gazi Caddesi’nde trafik sorunun çözülemediğini, Çimento Fabrikası alanının yapılaşması ile güzergahın daha da içinden çıkılamaz hale geleceğini aktaran Özdel, eski belediye başkanlarından Muzaffer Külcü ve Turan Atlamaz dönemlerinde stat alanı ile ilgili girişimleri hatırlatarak, mevcut başkan Aşgın’a eleştirel atıfta bulundu.

AK Parti belediye meclis üyesi Bilal Selman Özünel ise Özdel’in konuşması sırasında,“Sizin istediğiniz gibi yapınca AK Parti’ye oy mu vereceksin?” diye sordu. Ahmet Özdel ise Özünel’e, “Bu şekilde yapın namus şeref sözü AK Partiye oy vereceğim” ifadesini kullandı.

Özdel, Çorum Belediyesi’nin arsa satışlarına da tepkisini dile getirdi.

AŞGIN KALE ELEŞTİRİLERİNE CEVAP VERDİ

Özdel’in eleştirilerine cevap veren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise Gedaş şirketinin Belediye’nin anlaştığı bir şirket olmadığını ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait bir şirket olduğunu ifade ederek, “Burada muhatap Gedaş marifeti ile Bakanlığın kendisidir. Vatandaşlarla görüşmeleri de GEDAŞ yapmaktadır. Yani Bakanlık yapmaktadır. Yine oradaki rakamları da Bakanlık belirlemiştir. Kale etrafında olan şey, hayal bile edilemeyecek bir şeydir. Orada ki insanların hayal edemeyeceği kadar güzel bir projedir. Ben bu anlamda TOKİ’ye de teşekkür ediyorum. Hiçbir şekilde rant düşünmeden sırf orada ki insanların ve şehrin merkezindeki o gettoların daha güzel bir noktaya taşınması için büyük fedakarlık yaptığı çok önemli bir projedir. En ufak bir mağduriyete bizimde rızamız yoktur. Kendisine herhangi bir haksızlık yapıldığını düşünenler bizzat bana yada başkan yardımcımıza gelebilirler. Bizim varoluş gayemiz hakkında teslim edilmesidir. Kale projesi muazzam bir projedir. Büyük bir teveccüh var” dedi. Aşgın, eski stada merhum Dr. Turhan Kılıçcıoğlu isminin verilmesinin uygun olmayacağını ifade etti. Aşgın, CHP’nin önereceği ve Kılıçcıoğlu’nun var olan bir eserine adını vermeye hazır olduklarını kaydetti.

ARSA SATIŞI TARTIŞMALARI

Özdel’in arsa satışlarını eleştiren sözlerine cevap veren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Belediyesi’nin 31 Mart 2019’dan beri 1.572 dönüm yer satın aldığını 272 dönüm yer sattığını sözlerine ekledi.

TUNCAY YILMAZ: ‘MUHATAP BAKANLIK OLABİLİR, SİZ DE SORUMLUSUNUZ’

CHP Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz da, konuya ilişkin yaptığı konuşmada, Kale Kentsel Dönüşüm Projesi’ni önemsediklerini ve şehre çok yakışacağına inandıklarını belirterek, “Ama bir kenti güzelleştirirken orada yaşayan yurttaşların maliklerin, mal sahiplerinin asgari mağduriyetini sağlamak zorundayız. Devlet fedakarlık yapmaz. Devletin görevidir. Orada fedakarlık yapan vatandaştır. Vatandaş yüzyıllardır oturduğu yerin devlet tarafından dönüşüm yapılması için fedakarlıkta bulunmaktadır. Mağduriyete Başkanım siz ve meclisimiz el atacaktır. Gerekirse Bakanlıkla görüşülerek vatandaşın mağdur olmasının önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı.

YILMAZ’IN AK PARTİ İRONİSİ

CHP’li Tuncay Yılmaz, Başkan Aşgın’ın Dr. Turan Kılıçcıoğlu’nun isminin CHP’nin önereceği şehirde var olan bir eserine verilebileceği yönündeki sözlerine tepki gösterdi. Kılıçcıoğlu’nun 17 yıl boyunca en uzun süre hizmet eden belediye başkanı olduğunu dile getiren Yılmaz, ‘varsa bir eseri’ şeklindeki sözlere tepki gösterdi. Yılmaz, Kılıçcıoğlu ile ilgili sözlere, “AK Parti’yi en çok 20 yıl önce en başarılı buluyorduk." ironisiyle karşılık verdi.

Son Güncelleme: 02.11.2022 00:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Batandaş 2022-11-02 07:55:59

CHP'liler neyi anlamadınız Ak Partililer hiç hata yapmaz, hiç şaşmazlar. Ne derseniz deyin. Dün a dediklerine bugün b derler ama hep onların dedikleri doğrudur. Biz batandaş olarak bittik ama Ak partililer devamlı olarak herkes bizi kıskanıyor diyebiliyor. Elbette 2023 gelecek.

Avatar
Kaan 2022-11-02 04:18:56

Eski stad civarı mahalle pazarı yok iptiyaç ve geneklilik mevcut düşüntlmeli.
Gazi caddesi kapatılarak öğretmenevi önü ve stad aytı yolları dusle yol haline getirilerek bahçe bütünlüğü sağlanarak ve kot farkı da sağlanarak çok geniş millet bahçesi sağlanabilir

Avatar
yakup sayat 2022-11-02 15:16:56

KALE de mülkü olan birisi olarak nesi muazzam anlamadık.kırk katırmı kırk satırmı seçenek yok.ben malıma sahip olabilmek için 15 yıl ödeyip 3+1 daire sahibi olacağım yada öldü fiayata arsda bdelini alıp çıkacağım bunu kabul et başka teklif yok. muhatab yok itiraz eden muhalif oluyor.gelin bu işi seçimden önce halledin şikayetleri dinleyin yoksa kendinizi kandırmayın

Avatar
Çorum 19 2022-11-03 00:37:09

Bu kadar bakanlık iller bankası vs desteğine rağmen CHP li belediyelerin yanında solda sifirsiniz