Öğrenciler Mevlana'yı andı

Atatürk Anadolu Lisesi'nde ‘Mevlana’nın İnsana Bakışı’ konulu program düzenlendi.

14 Aralık 2016 Çarşamba 19:20
Öğrenciler Mevlana'yı andı

Atatürk Anadolu Lisesi'nde ‘Mevlana’nın İnsana Bakışı’ konulu program düzenlendi.

Atatürk Anadolu Lisesi Tiyatro Salonu’nda okulun ‘Yazarlık Çalışma Grubu’ tarafından Mevlana’nın ölümünün 743. Yılı anma etkinlikleri çerçevesinde program düzenlendi. Programa okul öğretmenleri ve öğrencileri katıldı. Programda konuşmayı Atatürk Lisesi Edebiyat Öğretmeni Nihat Örs yaptı. Programda sunuculuğu okul öğrencilerinden Yağmur Toker gerçekleştirdi.


Atatürk Lisesi edebiyat Öğretmeni Nihat Örs, konuşmasında her toplumun abide şahsiyetlerinin olduğunu bu şahsiyetlerin toplumların duygu dünyaların şekillenmesinde, kültürel alt yapılarının oluşmasında etkili olduğunu belirterek dünya edebiyatında ve düşünce sahasında ün yapmış kişilerden örnekler verdikten sonra Türk toplumunun da kendi topraklarının yetiştirdiği önemli kişilerin olduğunu kaydetti.


Mevlana’nın bu şahıslar içinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Nihat Örs konuşmasında Mevlana’nın insana verdiği değer üzerinde durdu. Mevlana’nın insanın değerini ifade ederken insanın değerinin dünyada aradığı şey ile ilgili olduğunu söylediğinin altını çizen Örs, öğrencilerden dünyada aradıkları şey ile ilgili liste yaptıklarında nelerin liste başı olduğunu kendilerine sormalarını istedi. Nihat Örs konuşmasında şunları söyledi:


“Eserlerinde insanı merkeze alan Mevlana insanın kendini küçük görmemesi gerektiğini söyler. Çünkü insanın içinde koskoca bir âlem vardır. Peygamberimiz ‘İnananların kalbi Allah’ın arşıdır.’ derken nasıl kalbe dikkat çekti ise Mevlana’da bu duygudan ilhamla insan kalbine büyük önem vermiştir. Bunun için Mevlana kalp kırmamaya özen göstermemiz gerektiğini öğütler bize eserlerinde.

İnsanlarda durmadan kusur aramak, kendini üstün görmek, haset duygusu ile hareket etmek, mal mülk ile övünmek, başkalarına saygı duymamak gibi özelliklerin bir insanda bulunmasının başına nasıl işler açacağını Mesnevi adlı eserinde hikâyelerle anlatmıştır. İnsan güzel özellikleri de ancak ilahi aşka kavuşmakla elde edebilir.’


Program okul öğrencilerinden Bekir Sami Atik’in Mevlana’nın ‘Etme’ adlı şiirini ve Salih Sezer Mavnav’ın Mevlana’dan özlü sözler okuması ile sona erdi.

 

 

 

Son Güncelleme: 14.12.2016 19:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.