Taşeron işçiler Ankara’da toplanacak

Kamu Şirket Çalışanları (KAŞİÇ) Derneği Genel Başkanı Hüsnü Aykan, Türkiye'de Taşeron İşçilik uygulamasının 1946'da başladığını ancak...

20 Eylül 2013 Cuma 18:30
 Taşeron işçiler Ankara’da toplanacak


Kamu Şirket Çalışanları (KAŞİÇ) Derneği Genel Başkanı Hüsnü Aykan, Türkiye'de Taşeron İşçilik uygulamasının 1946'da başladığını ancak 2000’ li yıllardan sonra artış göstermesiyle sorunların da çığ gibi büyüdüğünü söyledi.

Taşeron İşçilik uygulamasının İş Kanunu’na ve Anayasaya uygun olmadığını, mahkemelerin işçi lehine kararlar verdiğini, bu uygulamaya derhal yasal düzenlemelerle son verilmesi gerektiğini defalarca dile getirmelerine rağmen herhangi bir çözüm bulunamadığını belirten Aykan, “Dernekler ve Federasyonlar olarak bu çözümsüzlüğe tekrar tepkimizi koymak ve çıkartılacak Yasadan beklentilerimizi anlatmak üzere 81 ilden tüm taşeron işçilerimizle beraber 28 Eylül Cumartesi günü saat 14.00’de Ankara/Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı’nda basın açıklaması yapacağız. Çorum’da kurum ve kuruluşlarda çalışan tüm Taşeron İşçilerimizi Ankara'da gerçekleştirilecek bu basın açıklamasına bekliyoruz.” dedi.

Ankara’da yapılacak basın açıklamasına katılmak isteyen tüm işçilerin dernekle irtibata geçerek ulaşım hizmetinden faydalanmalarını isteyen Aykan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Az paraya çok iş yaptırma, çalışmayan veya çalıştırılamayan işçi ve memurların yerine, emeği sömürülen, özellikle görevleri dışında çalıştırılan Taşeron İşçilik uygulaması tercih edilir hale gelmiş ve artarak da devam etmektedir. Ne de olsa asgari ücretle çalıştırılan yasal ve anayasal haklardan yoksun bizler, hem tehdit hem de baskılar sonucu işten atılmayla karşı karşıya bırakılıyor ve sahipsiz kalıyoruz. Sizin yerinize yüzlerce bekleyenler var bahaneleri ile emeğimiz sömürülmeye devam ediyor.

Derdimizi kime anlatsak, kimden yardım istesek, insan tüccarlarını, emeğimizi sömürenleri kime şikâyet etsek sonuç aynı. Taşeron işçi damgası yemiş olmamız sorunlarımıza duyarsız kalmalarına yeterli oluyor. Örneğin özelleştirmeler; özelleşen kurumda memura tayin hakkı, kadrolu işçiye sözleşme veya 4/C verilirken taşeron işçi sahipsizlikten personel tasarrufu adı altında işten çıkartılan grup oluyor. Ne tayin, ne sözleşme ne de 4/C hakkı verilmiyor.

2010 yılından itibaren Türkiye genelinde kurularak bugün Federasyonlaşan Taşeron İşçi Dernekleri yerel ve ulusalda gerek kamuoyunu gerek bürokratları gerekse TBMM’de grubu olan veya olmayan siyasileri, sendikaları taşeron işçilik konusunda defalarca uyarmıştır.”





Son Güncelleme: 20.09.2013 19:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.