TMO hastaneler gibi randevu veriyor

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, TMO’nun hastane randevuları gibi bir ay sonraya gün verdiğini iddia etti.

04 Temmuz 2023 Salı 13:43
TMO hastaneler gibi randevu veriyor

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, TMO’nun hastane randevuları gibi bir ay sonraya gün verdiğini iddia etti.

Çiftçiye seçim ve bayram öncesi verilen sözleri hatırlatan Tahtasız, “Çiftçinin buğdayı da arpası da alınacak, kimse mağdur olmayacak denildi. Hükümet kanadından, milletvekillerinden, bürokratlardan müjde üzerine müjde veriliyor ancak bir arpa boyu yol alınamıyor. TMO, tıpkı hastaneler gibi bir ay sonrasına randevu veriyor. TMO’dan randevu alamayan çiftçi buğdayını, arpasını ya düşük fiyattan borsada satıyor ya da harman yerine döküyor” dedi.

'DEPOLAR İTHALATLA DOLDURULDU'

İthalatta gümrük vergisinin kaldırılmasıyla sadece 2023 yılının ilk beş ayında 1 milyon 430 bin ton arpa ithal edildiğini vurgulayan Tahtasız, yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Hükümet 2022 yılında toplam 1 milyon 585 bin 200 ton arpayı 538 milyon dolar ödeyerek yurtdışından ithal etti. 2023 yılının ilk 5 ayında ise Gümrük vergisini kaldırarak 1 milyon 430 bin 279 ton arpayı 430 milyon dolar ödeyerek ithalat yapıldı. Dolayısıyla tüccar deposunu doldurdu. Alımlarını nazlı ve düşük fiyattan yapıyor. Çorum'da çiftçi hasada başladı. Hükümet açıkladığı pirim desteği ile 7.5 TL den alacağı sözünü verdiği arpayı kısıtlı ve randevu sistemi ile alıyor. TMO bir ay sonrasına randevu veriyor. Çiftçi ürününü harman yerine boş araziye koymak ya da 4.5 TL ye tüccara satmak zorunda kalıyor. Hasadın başladığı günler bilinmesine rağmen kapalı silo ve açık toprak altı silo temininde bilinçli olarak geç kalınmış randevu sistemi aylar sonrasına gün vererek çiftçimiz zor durumda bırakılmıştır."

‘ALIM MİKTARI SINIRLI’

Konuyla ilgili olarak TMO Çorum Baş Müdürü Fatih Boran ile görüştüğünü belirten Tahtasız, “TMO Çorum başmüdürü ile yaptığımız görüşmelerde ‘sorunu en kısa sürede çözeceğiz tarla kiralayacağız. 9 ayın sonuna kadar çiftçimizin elindeki tüm ürünü alacağız’ dedi. Biz de bu sorunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Oysa biz bu durumu 15 gün önce gündeme taşımış sorunu görmüş ve yetkilileri uyarmıştık. Çorum genelinde şuan itibariyle 2 bin 500 ton alım yapılıyor. Ortaköy, Laçin ve Dodurga ilçelerimizde alım yok. O ilçelerdeki çiftçilerimiz şanslı olup randevu bulsalar dahi en yakın ilçe ya da merkeze gelmek zorunda kalıyor”dedi.

Son Güncelleme: 04.07.2023 22:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hoca... 2023-07-04 19:08:52

Depoları ithalat ürünleri ile doldurun, türk
çiftçilerinede randevu verin.Sonra da çiftçilerimizi mağdur etmedik ürünlerini aldık diye de kamuoyunu yalan haberle yanıltın. Yazıklar olsun.

Avatar
ali can 2023-07-05 08:30:57

tabi randevu verecek herşeyin saati dakkası kapasitesi var siz laf olsuna devam edin